KIJCK. Makelaars

Wat is de gemiddelde makelaarscourtage voor een verkoopmakelaar in 2024?

Een makelaarscourtage betaal je als je de hulp inschakelt van een verkoopmakelaar. Deze helpt je met het verkopen van je woning en hier betaal je de verkoopmakelaar een zogenaamd makelaarscourtage voor. Dit bedrag varieert nogal en is onder andere afhankelijk van de locatie waar je woont.

Maar wat betaal je nu gemiddeld als makelaarscourtage?

No stress: we staan voor je klaar

De gemiddelde makelaarscourtage in heel Nederland is 1,1% en ook in 2024 verwachten we dat dit de gemiddelde courtage zal worden. Echter, per makelaar, locatie en type woning kan het makelaarscourtage verschillen. 

Bij zo’n klassiek makelaarscourtage ben je al snel heel veel geld kwijt aan de makelaar, zeker met de hoge huizenprijzen van nu.

KIJCK. makelaars doet het daarom helemaal anders: bij ons betaal je een laag, vast tarief, waarin alle kosten bij inbegrepen zijn. Voor slechts 3950,- nemen we alle werkzaamheden rondom de verkoop van je over.

Bereken hier je voordeel

Weten hoeveel je bespaart bij KIJCK. makelaars? Verschuif de balk en ontdek hoeveel je kunt besparen.

Prijs bij makelaar met 1.1% courtage (inclusief BTW)
3.950 Vaste lage all-in prijs van KIJCK. (inclusief BTW)
Dit bedrag betaal je meer bij een andere makelaar
€350.000
€1.500.000
De verkoopwaarde van mijn woning

Courtage makelaar

Bij een gemiddelde lokale makelaar betaal je dus 1,1% courtage. Als je een huis koopt of verkoopt via een makelaar, vraagt die een vergoeding, de courtage, voor zijn diensten.

Denk niet meteen: “Oh, weer extra kosten.” Zie het liever als een investering. De makelaar kent de markt, onderhandelt voor je en regelt allerlei zaken waar je zelf misschien niet aan denkt. Is die expertise je wat waard? Dan is de courtage van een makelaar een kleine prijs voor groot gemak en zekerheid. Informeer goed, en kies een makelaar die bij jou past.

Waar moet je op letten bij de makelaarscourtage?

Een percentage alleen zegt lang niet altijd iets over de hoogte van de daadwerkelijke prijs die je moet betalen. Wees in ieder geval scherp op de onderstaande punten:

  1. Vast bedrag of percentage: De courtage kan een vast bedrag zijn (zoals bij KIJCK. Makelaars) of een percentage van de verkoop- of aankoopprijs van de woning.
  2. Inclusief of exclusief BTW: Let op of de genoemde courtage inclusief of exclusief BTW is. Dit kan namelijk een groot verschil maken in de uiteindelijke kosten.
  3. Geen resultaat, geen kosten: Sommige makelaars werken met een ‘no cure, no pay’ principe. Verkopen ze het huis niet, dan betaal je ook geen courtage.
  4. Onderhandelingsruimte: Bij sommige makelaars is het mogelijk te onderhandelen over de hoogte van de courtage. Vooral als je meer diensten afneemt of een exclusieve woning verkoopt.
  5. Wat krijg je ervoor terug?: Een makelaar doet meer dan alleen een huis verkopen. Ze adviseren over de vraagprijs, verzorgen bezichtigingen, onderhandelen en begeleiden het juridische proces.
  6. Verschil per regio: In sommige regio’s of steden kan de standaardcourtage hoger of lager liggen, afhankelijk van de lokale marktsituatie.
  7. Transparantie: Een goede makelaar is transparant over de courtage en eventuele bijkomende kosten. Vraag dus altijd om een duidelijke offerte.

Het verschil tussen vast en variabel makelaarscourtage

Bij het selecteren van een verkoopmakelaar kun je kiezen tussen twee soorten makelaars. Aan de ene kant heb je verkoopmakelaars die werken op basis van een variabel makelaarscourtage: je betaalt dan een percentage van de verkoopsom van je woning. In 2024 ligt het gemiddelde courtage voor makelaars dus op 1,1%.

Als je per se een makelaar wilt die een percentage courtage rekent, dan loont het dus zeker om verschillende makelaars te vergelijken. Een verschil van 0,5% kan al gauw honderden tot duizenden euro’s schelen. Hoe hoger de uiteindelijke verkoopprijs, hoe meer je de makelaar moet betalen.

Daarnaast kun je kiezen voor een verkoopmakelaar met een vaste prijs, zoals KIJCK. makelaars. Bij ons betaal je, voor exact dezelfde diensten en service, het vaste bedrag van slechts 3950,-.

Wat kost een makelaar?

Je hebt natuurlijk de makelaarscourtage. Maar wat kost een makelaar nog meer? Sommige makelaars vragen ook nog zogenaamde ‘opstartkosten’. Voordat de woning daadwerkelijk te koop wordt gezet, maakt de makelaar kosten voor bijvoorbeeld professionele foto’s, plattegronden of een video. Dit wordt soms apart in rekening gebracht.

Dan heb je ook nog de kosten voor advertenties als je je huis extra wilt promoten via bijvoorbeeld een advertentie in de krant of een uitgelichte plaatsing op een woningwebsite.

Let op: bij KIJCK. Makelaars ben je verzekerd van 1 all-in tarief van slechts 3950,-.

Hoewel dit niet direct aan een makelaar gekoppeld hoeft te worden, moet je ook rekening houden met deze kosten:

Kosten voor een bouwkundige keuring: Als je als koper wilt weten in welke staat het huis verkeert, kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Dit is niet de verantwoordelijkheid van de makelaar, maar het kan wel via hen geregeld worden.

Notariskosten: Deze kosten staan los van de makelaar, maar zijn wel belangrijk om rekening mee te houden bij de aankoop of verkoop van een woning.

Kosten voor een taxatierapport: Als je een hypotheek nodigt hebt, zal de bank vaak een taxatierapport eisen. Hier zijn kosten aan verbonden.

Waarom een verkoopmakelaar inschakelen?

Wanneer je jouw huis gaat verkopen, is het verstandig om de hulp van een verkoopmakelaar in te schakelen. Een verkoopmakelaar helpt je op allerlei vlakken en neemt je heel veel werk uit handen. Daarnaast beschikken verkoopmakelaars over een groot netwerk aan makelaars, dat ze gebruiken om jouw woning onder de aandacht te brengen van de juiste doelgroep.

KIJCK. makelaars is dé makelaar met een vast courtage, ook in 2024!

De verwachting is dat de gemiddelde makelaarscourtage in 2024 1,1% blijft. Dit betekent dat wanneer jouw woning voor bijvoorbeeld € 500.000,- verkocht wordt, je een bedrag van maar liefst € 5.000,- kwijt bent aan makelaarskosten. Kies je voor KIJCK. makelaars, dan betaal je het lage tarief van slechts 3950,- voor precies dezelfde diensten en service.

Waarom KIJCK. makelaars?

Waarom KIJCK. makelaars?

  • Alle diensten die je van een makelaar verwacht voor 1 prijs.

  • Via jouw persoonlijke omgeving volg je het gehele verkoopproces.

  • Je betaalt pas achteraf als jouw woning is verkocht.

Ja, ik wil wil een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Ja, ik wil wil een vrijblijvend kennismakingsgesprek

KIJCK wat leuk! Neem vrijblijvend contact met ons op. Klik op de vestiging bij jou in de buurt en bel, mail of Whatsapp ons. Dan gaan we samen een datum plannen.

Tot KIJCK!

Heb je gevonden wat je zocht?

Heb je gevonden wat je zocht?
Team KIJCK. Makelaars