KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Stappenplan: Huis Verkopen in 6 Stappen

Je huis verkopen is misschien overweldigend: niemand bereidt je voor op het verkopen van een huis en als het goed is doe je het ook niet zo vaak in je leven. Of je nu een makelaar inschakelt of niet, met ons Stappenplan Huis Verkopen ben jij sowieso goed voorbereid.

Stappenplan Huis Verkopen

1. Eerst kopen of eerst verkopen? Makelaar of geen makelaar? 

Het is goed om eerst voor jezelf te bepalen hoe je dit aan gaat pakken. Ga je eerst een huis kopen, en daarna verkopen? Of andersom? Kies je voor de expertise van een makelaar of ga je zelf aan de slag en druk je daarmee enkele kosten? Bekijk de voor en nadelen van zelf aan de slag gaan in onze blog: Zelf je huis verkopen: voor- en nadelen.

2. De vraagprijs bepalen

Hoe bepaal je een goede vraagprijs voor je huis? Jij bent de eigenaar van het huis, dus je kunt zelf de koopprijs bepalen. Maar hoe weet je dat je goed zit met de prijs? Het is natuurlijk wel van belang dat je vraagprijs ook realistisch is. Een te hoge prijs zorgt ervoor dat een huis te lang op de markt blijft te staan, wat ervoor zorgt dat het een onaantrekkelijke koop wordt. Een te lage prijs zorgt ervoor dat je geld misloopt.

Je kunt zelf al wat onderzoek doen. Kijk op funda.nl naar vergelijkbare woningen in jouw buurt. Misschien is er zelfs een (over)buurman of buurvrouw die zijn huis verkoopt? Hou wel rekening mee dat een vraagprijs niet hetzelfde is als de uiteindelijke opbrengst! Een makelaar kan je meer vertellen over het verschil hiertussen. Lees ook eens over onze tips in deze blog: Waardebepaling huis: Zo bereken je de waarde van jouw huis!

Een alternatief is het inschakelen van een makelaar. Deze kan nauwkeurig een waardebepaling doen en een realistische vraagprijs bepalen. 

Een waardebepaling is bij KIJCK. makelaars helemaal gratis. Wij berekenen de verwachte verkoopopbrengst van jouw huis. Neem contact met ons op!

3. Achterstallig onderhoud bijwerken: Jouw huis verkoopklaar maken

Werk achterstallig onderhoud bij en presenteer jouw woning op een neutrale, opgeruimde manier. Potentiële kopers moeten zich echt in een woning kunnen zien wonen. Denk dus bijvoorbeeld aan:

  • Opruimen en schoonmaken
  • Persoonlijke spullen (tijdelijk) weghalen
  • Kapotte dingen repareren
  • Tuin bijwerken
  • Neutrale kleuren op de muur

TIP: Maak een checklist! Zie ook onze blog: Je woning verkopen: 7 handige tips ter voorbereiding.

4. Promotie en marketing

Je kunt je huis natuurlijk niet verkopen als niemand weet dat je huis te koop staat. Door een goede advertentie te maken, met goede foto’s en advertentietekst kun je potentiële kopers aantrekken. Vergeet niet je advertentie te delen op social media!

De meest bekende website in Nederland voor het aanbieden van woningen is Funda. Alleen een makelaar kan je huis op Funda zetten.

Bezichtigingen

Je kunt ervoor kiezen om bezichtigingen zelf te regelen. Het voordeel hiervan is dat niemand jouw huis beter kent dan jij. Het nadeel van zelf de bezichtigingen doen is dat kopers sneller het gevoel krijgen dat ze op visite zijn. Dit voorkom je door een makelaar in te schakelen die kopers rond kan leiden. 

Bijkomend voordeel van een makelaar is dat potentiële kopers ook eerlijker zijn tegen een makelaar dan tegen jou. Deze eerlijkheid geeft de makelaar een ideale kans is om hier een gepast antwoord op te geven. Daarbij hebben makelaars natuurlijk ervaring met het houden van een verkooppraatje!

Open Huis

Twee keer per jaar wordt er door NVM een nationale Open Huizendag georganiseerd. Wanneer jij jouw huis hiervoor aanmeldt kunnen mensen vrijblijvend en zonder afspraak bij jouw langs komen om de woning te bekijken. 

Een Open Huis is anders dan een bezichtiging met een makelaar; je blijft zelf thuis en geeft zelf de rondleidingen door je huis. Een makelaar kan je hierbij wel helpen; wij regelen posters en formulieren, en naderhand kunnen we de kijkers nabellen. Een laagdrempelige manier om de interesse in jouw woning te verhogen!

5. Onderhandelen

Als je al deze stappen hebt goed hebt doorlopen krijg je ongetwijfeld een bod. Je kunt nu beginnen met onderhandelen. Heb je een verkoopmakelaar ingeschakeld? Deze kan je dan advies geven over de vervolgstappen. Kies je ervoor om zelf te onderhandelen? Bepaal dan zelf wat je minimale verkoopprijs is. Kies wat andere punten waar je eventueel water bij de wijn kan doen. Door flexibel te zijn kun je sneller tot een overeenkomst komen.

6. Huis opleveren

Ben je eruit gekomen met een koper? Gefeliciteerd! Het is gebruikelijk om, voordat je naar de notaris gaat, met de koper de woning te inspecteren. Is de woning schoon en fris? Liggen er nog spullen, of ontbreken er spullen die je zou laten liggen? Zodra dit allemaal in orde is, kun je naar de notaris om de overdracht af te ronden. Je woning is verkocht!

Vond je ons ‘Stappenplan Huis Verkopen’ handig, maar doe je liever niet alles zelf? KIJCK. makelaars helpt je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op.

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars