KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Je woning verkopen: 7 handige tips ter voorbereiding

Het is zo ver, je bent eruit: jouw huis gaat de verkoop in. Je wilt natuurlijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt en dat dit niet te veel gaat kosten. Uiteraard kun je een verkoopstylist in de hand nemen die je huis “verkoop proof” helpt te maken, maar je kunt veel al zelf doen. Wij geven je een paar handige tips hoe je snel je woning kunt verkopen, zodat je vandaag nog kunt beginnen met de voorbereidingen.

1. Een opgeruimd huis verkoopt
Het is aan te raden om je huis goed op te ruimen. Niet alleen voordat je de verkoopfoto’s laat maken, maar ook voor iedere bezichtiging. Probeer zoveel mogelijk persoonlijke spullen op te bergen. Een potentiële koper moet zichzelf makkelijk kunnen voorstellen in het huis, maar let op: je kunt het ook overdrijven. Probeer voor een goede balans te zorgen. De muren hoeven echt niet helemaal leeg te zijn. Laat dat mooie schilderij vooral hangen, maar berg de ingelijste familiekiekjes wel even op. Een kleurrijke bos bloemen op tafel of een volle fruitschaal doet het ook altijd goed.

2. Een neutrale inrichting voor een breed publiek
Je wilt een zo breed mogelijk publiek aanspreken met jouw woning. Die ene aubergine-kleurige muur vind jij misschien heel mooi, maar wellicht kunnen sommige geïnteresseerden hier niet doorheen kijken en zien zij van een eventuele koop af. Dat wil je niet. Probeer met een paar simpele aanpassingen je huis een zo neutraal mogelijke sfeer te geven. Je woning verkopen zal dan een stuk sneller gaan!

3. Creëer lege opbergruimte
Iedereen is dol op opbergruimte: hoe meer, hoe beter. Bij het maken van de verkoopfoto’s is het niet erg dat je kasten propvol zitten; dat ziet namelijk niemand. Bij bezichtigingen ligt dat anders. Het is voor potentiële kopers juist interessant op de binnenkant van de kastruimtes te zien. Zij kunnen niet altijd door jouw kastinhoud kijken. Probeer daarom zoveel mogelijk je spullen ergens anders op te slaan. Je kasten hoeven niet helemaal leeg te zijn, maar probeer overvolle kastruimte te vermijden.

4. Goede foto’s voor een snelle verkoop
Woning verkopen? Een foto zegt meer dan duizend woorden en dat gaat hier ook zeker op. Dit is het eerste moment dat een potentiële koper jouw huis ziet en je wilt natuurlijk een verpletterende eerste indruk achter laten. Zoals hierboven besproken: zorg voor een opgeruimd huis. Daarmee alleen ben je er nog niet. Maak de foto’s, of laat de foto’s professioneel maken, op een dag dat het buiten zonnig is. Licht verkoopt! Je woning ziet er daardoor ruimer en uitnodigender uit.

5. Buitenruimtes zijn ook belangrijk
Houd voor de foto’s en bezichtigingen niet alleen rekening met de binnenruimtes. Je verkoopt niet alleen je woning, maar vaak ook de woonoppervlakte eromheen. De buitenruimte wordt vaak gezien als kers op de taart, dus vergeet die niet. Denk aan je voor- en achtertuin, misschien heb je een balkon of dakterras. Het hoeft geen perfect catalogustuintje te worden, maar zorg er wel even voor dat je dat schouderhoge onkruid weghaalt. Als je tegels hebt liggen, spuit deze dan schoon. Het liefst met een hogedrukspuit die je tegenwoordig bij elke bouwmarkt kunt huren.

6. Een schoon huis verkoopt
Misschien een no-brainer, maar zorg dat je je huis helemaal schoonmaakt voorafgaand aan bezichtigingen. En met “helemaal” bedoelen we helemaal! Houd er rekening mee dat geïnteresseerden de ramen willen openen, dus zorg dat de kozijnen netjes schoon zijn. Neem ook even de kitranden in de badkamer mee, zodat die er weer als nieuw uit zien.

7. Achterstallig onderhoud
We stippen ook meteen even achterstallig onderhoud aan. Veel mensen die hun huis willen verkopen, laten nog een nieuwe badkamer of keuken plaatsen in de hoop dat dat de verkoop versnelt. Dat kan het geval zijn, maar je kunt hier ook flink de plank mee mis slaan. Is die nieuwe badkamer of keuken wel iedereens stijl? Misschien knappen potentiële kopers juist op deze nieuwe stijl af. Het is altijd een gok en wij willen je dan ook behoeden voor onnodig extra kosten die misschien verkeerd uitpakken.
Focus je daarom op achterstallig onderhoud. Jij bent misschien gewend aan die vochtvlek in de badkamer, maar dat willen kopers niet zien. Klemt of kraakt een deur? Met een beetje olie in het deurscharnier is dat zo opgelost. Dit soort kleine mankementen zijn vaak snel en voordelig op te lossen en vergroten de kans op een mogelijke verkoop.

Is jouw huis helemaal verkoopklaar en wil je beginnen met de verkoop? KIJCK. Makelaars helpt je graag!

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars