KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Waardebepaling huis: Zo bereken je de waarde van jouw huis

Wil je op korte termijn je huis verkopen? Met een waardebepaling kun je zien wat jouw woning waard is en of je misschien zelfs overwaarde hebt. Dat is natuurlijk altijd interessant om te weten. Als je juist een huis wilt kopen, kan een waardebepaling je helpen met een openingsbod uit te brengen. Hieronder vind je een opsomming van verschillende manieren om je woningwaarde te (laten) berekenen. Dit kun je zelf doen, maar dit kun je uiteraard ook uitbesteden.

Waardebepaling huis berekenen via het Kadaster

Een goede waardecheck van je woning is handig bij het bepalen van een verkoopprijs in het geval dat je je huis te koop wilt zetten. Het Kadaster biedt verschillende mogelijkheden om je te helpen bij het bepalen van de woningwaarde.

  • Je kunt de woningwaarde eenvoudig en online berekenen op de website van het Kadaster. Met deze rekentool weet je binnen een paar minuten wat jouw huis waard is. Je hoeft enkel een paar gegevens in te vullen, zoals waar en wanneer je je woning gekocht hebt, voor welke prijs en tot wanneer je de prijsontwikkeling wilt weten.
  • In het Vastgoeddashboard kun je de gemiddelde verkoopprijs per woningtype en per regio bekijken. Dit geeft uiteraard een zeer algemeen beeld en is niet genoeg voor een goede waardebepaling, maar deze informatie zou je kunnen aanvullen met een Woningrapport. Hierin vind je uitgebreide informatie over de woning; de verkoopprijs, het bouwjaar, de eigenaar, en meer.


Makelaar voor hulp woningwaarde

Mocht je een huis gevonden hebben dat aan al jouw eisen voldoet, wil je natuurlijk liever niet een bod uitbrengen zonder te weten wat de marktwaarde is. Bij het kopen van een huis is het handig om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Een makelaar kan vaak, door jarenlange opgedane kennis, een goede inschatting maken van de woningwaarde en je hierdoor goed adviseren over een openingsbod. Een aankoopmakelaar is niet gratis, maar vaak behoed deze je om vele duizenden euro’s te overbieden en verdient zichzelf daarmee al terug.
Ook als verkopende partij kan het enorm schelen als je met een makelaar in zee gaat. Als je kiest voor KIJCK. Makelaars plannen wij graag een afspraak met je in voor een gratis waardebepaling.

 

Eigen onderzoek op Funda voor waarde woning

Je hoeft natuurlijk geen makelaar in te schakelen. Je kunt het heft in eigen handen nemen door een eigen onderzoek te doen op huizenaanbodsite Funda. Bekijk eens woningen die te vergelijken zijn met de woning waarvoor je de waarde wilt bepalen. Kijk dan niet alleen naar het woningtype en de woonoppervlakte, maar de locatie draagt ook bij aan de woningwaarde. Natuurlijk is deze manier om de waarde van je woning te berekenen niet waterdicht. Op Funda zie je namelijk alleen de vraagprijs en niet de uiteindelijke koopsom. Het kan natuurlijk zijn dat een woning voor minder dan de vraagprijs is verkocht of dat er juist is overboden. Toch krijg je op deze manier wel een goed idee en het voordeel hiervan is dat het volledig gratis is.

 

Waardebepaling op basis van WOZ-waarde

Ben je op dit moment niet van plan je huis te verkopen, maar ben je simpelweg benieuwd wat de waarde van jouw woning is? Je kunt dan eens opzoeken wat de WOZ-waarde (Waarde Onroerende Zaken) van jouw woning is. Deze waarde wordt vastgesteld door de gemeente op basis van de ligging en oppervlaktegegevens van de woning.
Toch kan het zijn dat de WOZ-waarde en de marktwaarde soms ver uit elkaar liggen. Dit komt omdat de WOZ-waarde een jaar achterloopt en hierin wordt de staat van het huis niet meegenomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er iets mankeert aan de fundering, maar dit wordt dan niet meegenomen in de WOZ-waarde die de gemeente vaststelt. Toch is dit een prima manier om een globaal beeld te krijgen van de waarde van jouw woning. Bij het WOZ-waardeloket kun je dit gratis opvragen.

 

Woningwaarde berekenen door taxatie

Heb je een huis op het oog? Je kunt natuurlijk een taxatie laten uitvoeren om de woningwaarde te laten bepalen. Het is echter niet erg gebruikelijk om een taxatie te laten uitvoeren voordat je een bod uitbrengt. Een taxatierapport is verplicht als je een hypotheek gaat aanvragen en is zeer uitgebreid. De woning dient als onderpand voor de bank en zij willen natuurlijk zeker weten dat de waarde van de woning de hypotheek afdekt. Het is niet gebruikelijk om een taxatierapport aan te vragen voorafgaand aan een openingsbod, omdat een taxatie gemiddeld 500 euro kost. Er is natuurlijk altijd de mogelijkheid dat je overboden wordt en dan is het zonde van je geld.

Kom je er zelf niet helemaal uit?

Mocht je plannen maken om je huis te verkopen, helpen wij je bij KIJCK. Makelaars graag met de waardebepaling van je huis. Je kunt bij ons online snel en eenvoudig gratis de waarde van jouw huis berekenen.

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars