KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Waardebepaling huis: Zo bereken je de waarde van jouw huis

Wil je op korte termijn je huis verkopen? Met een waardebepaling zie je wat jouw woning waard is en of je misschien zelfs overwaarde hebt. Dat is natuurlijk altijd interessant om te weten. 

Als je juist een huis wilt kopen, kan een waardebepaling helpen om een openingsbod uit te brengen. Hieronder vind je een opsomming van verschillende manieren om je woningwaarde te (laten) berekenen. Dit kun je zelf doen door een online berekening via één van de vele platformen, of via bijvoorbeeld een deskundige makelaar.

Gratis waardebepaling

Vanuit KIJCK Makelaars helpen we je graag met het bepalen van de waarde van je huis. Hoewel er veel online tools beschikbaar zijn (later in dit artikel meer hierover), vergt een realistische waardebepaling van je woning specifieke kennis.

Kennis van de regio bijvoorbeeld, die wij in huis hebben.

Vul hieronder jouw gegevens in en wij sturen je de waardebepaling via de e-mail op.

Mijn gratis waardebepaling

Hidden
Mocht er vanuit onze kant iets niet duidelijk zijn, dan bellen wij liever even.

Wij sturen je binnen een werkdag het gratis waarderapport op naar je opgegeven e-mailadres.

Waardebepaling huis berekenen via het Kadaster

Het Kadaster biedt verschillende mogelijkheden om je te helpen bij het bepalen van de woningwaarde.

  • Je kunt de woningwaarde eenvoudig en online berekenen op de website van het Kadaster. Met deze rekentool weet je binnen een paar minuten wat jouw huis waard is. Je hoeft enkel een paar gegevens in te vullen, zoals waar en wanneer je je woning gekocht hebt, voor welke prijs en tot wanneer je de prijsontwikkeling wilt weten.
  • In het vastgoeddashboard kun je de gemiddelde verkoopprijs per woningtype en per regio bekijken. Dit geeft uiteraard een zeer algemeen beeld en is niet genoeg voor een goede waardebepaling, maar deze informatie zou je kunnen aanvullen met een Woningrapport. Hierin vind je uitgebreide informatie over de woning; de verkoopprijs, het bouwjaar, de eigenaar, en meer.

Eigen onderzoek op Funda voor waarde woning

Je kunt ook het heft in eigen handen nemen door een eigen onderzoek te doen op huizenaanbodsite Funda. Bekijk eens woningen die te vergelijken zijn met de woning waarvoor je de waarde wilt bepalen. 

Kijk dan niet alleen naar het woningtype en de woonoppervlakte, maar de locatie draagt ook bij aan de woningwaarde. Natuurlijk is deze manier om de waarde van je woning te berekenen niet waterdicht. 

Op Funda zie je namelijk alleen de vraagprijs en niet de uiteindelijke koopsom. Het kan natuurlijk zijn dat een woning voor minder dan de vraagprijs is verkocht of dat er juist is overboden.

Waardebepaling op basis van WOZ-waarde

Ben je op dit moment niet van plan je huis te verkopen, maar ben je simpelweg benieuwd wat de waarde van jouw woning is? Je kunt dan eens opzoeken wat de WOZ-waarde (Waarde Onroerende Zaken) van jouw woning is. 

Deze waarde wordt vastgesteld door de gemeente op basis van de ligging en oppervlaktegegevens van de woning.

Toch kan het zijn dat de WOZ-waarde en de marktwaarde soms ver uit elkaar liggen. Dit komt omdat de WOZ-waarde een jaar achterloopt en hierin wordt de staat van het huis niet meegenomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er iets mankeert aan de fundering, maar dit wordt dan niet meegenomen in de WOZ-waarde die de gemeente vaststelt. 

Desondanks is dit een prima manier om een globaal beeld te krijgen van de waarde van jouw woning. Bij het WOZ-waardeloket kun je dit gratis opvragen.

Woningwaarde berekenen door taxatie

Heb je een huis op het oog? Dan kun je ook je huis laten taxeren  om de woningwaarde te laten bepalen. Het is echter niet erg gebruikelijk om een taxatie te laten uitvoeren voordat je een bod uitbrengt. 

Een taxatierapport is verplicht als je een hypotheek gaat aanvragen en is zeer uitgebreid. De woning dient als onderpand voor de bank en zij willen natuurlijk zeker weten dat de waarde van de woning de hypotheek afdekt. 

Het is niet gebruikelijk om een taxatierapport aan te vragen voorafgaand aan een openingsbod, omdat een taxatie gemiddeld 500 euro kost. Er is natuurlijk altijd de mogelijkheid dat je overboden wordt en dan is het zonde van je geld.

 

Waarom een waardebepaling van je huis?

Een waardebepaling van je huis is om meerdere redenen interessant:

  • Nieuwe woning: Als je je aan het oriënteren bent op een nieuwe woning en je wilt weten hoeveel je voor je huidige huis kunt ontvangen
  • Objectieve waarde: Als je een objectieve waarde wilt krijgen van het huis waar je interesse in hebt
  • Hypotheekaanpassingen: Als je overweegt om je hypotheek over te sluiten of een tweede hypotheek te nemen, wil de bank vaak de huidige waarde van het huis weten. Bij een gestegen woningwaarde kun je mogelijk betere hypotheekvoorwaarden krijgen.
  • Belastingaangifte: De WOZ-waarde, die wordt bepaald door de gemeente, wordt gebruikt als basis voor diverse belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB). Als je denkt dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, kun je met een waardebepaling eventueel bezwaar maken.
  • Vermogensplanning: Als je je financiële toekomst of nalatenschap plant, kan het handig zijn om een duidelijk beeld te hebben van de waarde van je grootste bezit: je huis.
  • Verzekeringswaarde: Voor je opstalverzekering is het belangrijk dat je woning niet onderverzekerd is. Een actuele waardebepaling kan ervoor zorgen dat je het juiste verzekeringsbedrag kiest.
  • Inzicht in de woningmarkt: De waarde van je woning kan inzicht geven in de huidige stand van de woningmarkt in jouw regio. Dit kan handig zijn als je overweegt te investeren in vastgoed of als je gewoon nieuwsgierig bent naar de waardeontwikkeling van je eigen woning.
  • Onderhandeling bij aankoop: Als je een ander huis wilt kopen en je huidige woning als onderdeel van de onderhandeling wilt inbrengen, kan een waardebepaling je een sterke onderhandelingspositie geven.

In veel situaties is een officiële taxatie echt een vereiste, die diepgaander en formeler is dan een eenvoudige waardebepaling. Maar voor veel van de bovengenoemde redenen is een waardebepaling absoluut een goed startpunt.

Wat bepaalt de waarde van een woning?

Er zijn een aantal elementen die van grote invloed zijn op de waarde van je woning. Denk aan bijvoorbeeld de locatie. Staat je woning in Amsterdam of in een rustig dorpje in Friesland? 

Heeft nogal invloed op de prijs.

woningwaarde bepalen locatie
Een locatie zoals Amsterdam, heeft nogal invloed op de woningwaarde.

Er zijn ook elementen die zorgen voor minder duidelijke stijgingen of juist dalingen van een woning. Denk aan toekomstige ontwikkelingen in de buurt, emotionele zaken zoals een ouderlijk huis waar je bent opgegroeid.

Kortom, de vraag: wat is mijn huis waard? Is niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Hieronder lees je de belangrijkste elementen die van invloed zijn op het bepalen van de waarde van je woning:

  • Locatie: De locatie is vaak de belangrijkste factor. Een huis in een gewilde wijk, dicht bij voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer, zal over het algemeen een hogere waarde hebben dan een vergelijkbaar huis op een minder populaire locatie.
  • Grootte en indeling: Het aantal vierkante meters woonoppervlakte en het aantal kamers (vooral slaapkamers en badkamers) zijn belangrijke indicatoren voor de waarde. De indeling van het huis kan ook invloed hebben, bijvoorbeeld of het een open indeling heeft en of er een bruikbare zolder of kelder is.
  • Kwaliteit en staat van onderhoud: Een huis dat goed is onderhouden en geen grote reparaties nodig heeft, zal meer waard zijn. Hoogwaardige materialen en afwerkingen kunnen de waarde ook verhogen. Of wat te denken van de mate van duurzaamheid? Energielabels? In de huidige markt waarin duurzaamheid een verschrikkelijk grote rol speelt, is dit een niet te onderschatten element.
  • Leeftijd van de woning: Nieuwere huizen kunnen meer waard zijn vanwege modernere voorzieningen en bouwtechnieken, maar historische huizen kunnen ook een premium hebben vanwege hun unieke karakter.
  • Marktomstandigheden: De algemene toestand van de vastgoedmarkt speelt een grote rol. In een verkopersmarkt, waar de vraag het aanbod overtreft, kunnen huizen meer waard zijn.
  • Vergelijkbare verkopen: Makelaars en taxateurs kijken vaak naar recente verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt om een idee te krijgen van de marktwaarde van een woning.
  • Buitenvoorzieningen: Een mooie tuin, zwembad, garage of andere buitenvoorzieningen kunnen de waarde van een woning verhogen.
  • Toekomstige ontwikkelingen: Plannen voor nieuwe scholen, winkelcentra of transportverbindingen kunnen de waarde van nabijgelegen huizen verhogen. Omgekeerd kunnen zaken als geplande snelwegen of industriële projecten de waarde verminderen.
  • Economische factoren: De algemene gezondheid van de economie, rentetarieven, en de werkloosheidspercentages kunnen allemaal invloed hebben op de waarde van woningen.
  • Perceptie en emotie: Soms kunnen minder tastbare factoren, zoals het uitzicht van een woning, de geschiedenis of een algemeen gevoel van “thuis”, een invloed hebben op wat kopers bereid zijn te betalen.

In hoeverre heeft recente renovatie of verbouwing invloed op de waardebepaling van mijn huis?

Recente renovaties en verbouwingen kunnen de waarde van jouw huis aanzienlijk beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld jouw keuken of badkamer moderniseert, kun je een waardestijging van je woning verwachten, omdat dit ruimtes zijn die veel kopers belangrijk vinden. 

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat overdreven luxe verbouwingen niet altijd de volledige kosten terugverdienen in de verkoopprijs. Het is dus raadzaam om renovaties in lijn te houden met de standaard van je buurt en de verwachtingen van potentiële kopers.

waardebepaling huis keuken

Waardecheck van je huis nodig en kom je er zelf niet helemaal uit?

Mocht je plannen maken om je huis te verkopen, helpen wij je bij KIJCK. Makelaars graag met de waardebepaling van je huis. Je kunt bij ons online snel en eenvoudig gratis de waarde van jouw huis berekenen.

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars