KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Verkoopprijs woning en WOZ-waarde: Hier zit het verschil

Wat is het verschil tussen de verkoopprijs van je woning en de WOZ-waarde (Waarde Onroerende Zaken)? Wij zien de vraag vaak voorbij komen en wij willen dit graag voor eens en altijd voor jou ophelderen.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De WOZ-waarde wordt ieder jaar berekend door een computermodel van de gemeente op basis van enkele globale kenmerken van jouw woning en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt. Zij berekenen dit om vast te stellen hoeveel belasting iedere woningbezitter moet betalen. Zo kijken zij naar de woonoppervlakte, het bouwjaar van de woning en de ligging. Staat de woning bijvoorbeeld in een populaire wijk, dan zou je dat terug kunnen zien in de WOZ-waarde. Gaat het om een woning naast de snelweg in een buitenwijk ver van het centrum, dan zal dat ook effect hebben op de WOZ-waarde.
Bij het WOZ-waardeloket kun je dit gratis opvragen. Als je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde door de gemeente, mag je bezwaar hiertegen maken.

Niet waterdicht

De WOZ-waarde houdt geen rekening met individuele kenmerken van de woning en is daarom niet waterdicht. Heb jij onlangs een nieuwe keuken laten plaatsen of eindelijk gekozen voor dat luxe bubbelbad in de badkamer? Voor de WOZ-waardebepaling wordt hier niet naar gekeken. Het is dus vaak het geval dat de werkelijke waarde van je woning vele malen hoger ligt dan blijkt uit de vastgestelde WOZ-waarde. Mocht je je woning willen verkopen, is het daarom altijd aan te raden om een taxatierapport te laten opstellen, waarin alles tot in detail wordt meegenomen. Lees ook onze andere blog: waardebepaling huis: Zo bereken je de waarde van jouw huis.

Een ander nadeel van de WOZ-waarde is dat deze altijd een jaar achter loopt, omdat er maar één waardepeildatum per jaar wordt gebruikt. Wanneer je in februari 2021 een WOZ-beschikking krijgt, dan staat daarin de waarde van de woning vastgesteld op 1 januari 2020.

Marktwaarde hoger of lager dan WOZ-waarde?

Vaak ligt de marktwaarde van je huis (veel) hoger dan blijkt uit de WOZ-waarde. Wanneer je wilt weten wat de marktwaarde is, kun je het beste een taxatie laten uitvoeren. Bij het opstellen van een taxatierapport worden veel factoren meegenomen die bij een WOZ-waardebepaling buiten beschouwing blijven. Hierdoor valt de marktwaarde van jouw woning vaak duizenden euro’s hoger uit dan de vastgestelde WOZ-waarde. Op basis van de marktwaarde baseer je vervolgens een verkoopprijs, vaak in overleg met je makelaar.

WOZ-waarde een goede richtlijn voor verkoopprijs?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst iets dieper in gaan op het verschil tussen de marktwaarde en de verkoopprijs. De marktwaarde wordt door middel van een taxatierapport vastgesteld en is een gedetailleerde waardebepaling. De verkoopprijs of vraagprijs van een woning hoeft niet altijd volledig gebaseerd te zijn op de marktwaarde en het taxatierapport. Andere factoren spelen hierbij een rol, zoals de vraag op de woningmarkt. Als de vraag naar woningen hoger is dan het aanbod, zal de verkoopprijs vanzelf oplopen en uiteindelijk hoger uitvallen dan de WOZ-waarde. Ook de emoties van kopers en van de verkopende partij spelen een belangrijke rol. Heb je je oog laten vallen op je droomhuis, dan ben je vaak bereid flink te overbieden.
Kortom: de WOZ-waarde is een ruwe schatting en hier heb je eigenlijk niet zo veel aan als je wilt weten wat jouw huis écht waard is. Beter is om het taxatierapport van de woning te gebruiken ter indicatie voor de verkoopprijs. Een voordeel van een lage WOZ-waarde ten opzichte van de verkoopprijs is dat je OZB (onroerendezaakbelasting) lager zal uitvallen.

WOZ: hecht er niet te veel waarde aan

De WOZ-waarde wordt berekend door een computermodel op basis van verouderde verkoopprijzen van deels vergelijkbare huizen in de buurt. De gemeente kijkt voor het vaststellen van deze waarde niet achter jouw voordeur en houdt daarmee dus geen rekening met jouw unieke huis. Daarnaast loopt de WOZ-waarde een jaar achter, waardoor de meest recente ontwikkelingen op de huizenmarkt niet meegenomen worden. Met andere woorden: leuk zo een WOZ-waarde, maar heel veel heb je er niet aan als je een huis wil kopen of verkopen.

Kunnen wij jou helpen met een gratis waardebepaling? Een erkend taxateur komt bij jou langs, en vertelt jou precies wat jouw huis waard is!

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars