KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Zelf woning verkopen zonder makelaar: de voor- en nadelen

Je woning zelf verkopen, zonder tussenkomst van een makelaar. Het komst steeds vaker voor. Een groot argument is de flinke kostenbesparing. Waar moet je op letten als je zelf je woning wilt verkopen en vooral: wat zijn de voor- en nadelen?

 

Zelf woning verkopen

Het klinkt als een goed plan: zelf je woning verkopen. Tegenwoordig is het zo dat de vraag naar koopwoningen blijft stijgen, terwijl het aantal koopwoningen dat de woningmarkt op komt achter blijft. Met andere woorden: een koopwoning raak je zó kwijt. Misschien een beetje kort door de bocht, maar veel woningbezitters lijken er oren naar te hebben.

 

Geen makelaarskosten

Doe-het-zelf-verkopers kiezen er vooral voor om het zelf te doen om op die manier kosten te besparen op een makelaar. In een overspannen markt gaat de verkoop over het algemeen een stuk sneller. In zo een markt kun je je dus afvragen of je nog een makelaar nodig hebt om je te helpen bij de verkoop. Verkoopfoto’s maken en bezichtigingen plannen kun je toch ook zelf? Uiteraard zijn er de nodige uitdagingen die langskomen in het verkoopproces en is het goed om te bepalen wat je zelf doet en welke taken je uitbesteedt. Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

 

Zelf woning verkopen: voor- en nadelen

 

  1. Iedereen is tegenwoordig fotograaf, of niet?

Als je zelf je woning gaat verkopen, kun je niet adverteren op Funda. Je kan wel gebruik maken van social media en andere verkoopsites. Verkoopfoto’s en -video’s kun je natuurlijk zelf maken. Tegenwoordig heeft bijna iedereen toegang tot goede apparatuur, maar je kunt maar één eerste indruk achterlaten. Verkijk je daar niet op. Heb je een professionele camera en al vaker binnenruimtes gefotografeerd? Dan kun je dit prima zelf doen.

 

  1. Je eigen woning verkopen kost veel tijd

Een huis van A tot Z verkopen kost tijd, zeker als je een “leek” bent en je je ook nog moet inlezen. Denk alleen al aan de wet- en regelgeving en de lokale woningmarkt. Een makelaar verkoopt dagelijks huizen en kent de woningmarkt en de recente ontwikkelingen als geen ander. Heb je zeeën van tijd en lijkt het je ook leuk om te doen? Dan kun je het zeker zelf proberen om alle makelaarstaken op je te nemen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deels te werken met een verkoopmakelaar en sommige taken zelf uit te voeren. Zo kan een makelaar bijvoorbeeld de waardebepaling vaststellen en de onderhandelingen op zich nemen, als je je daar zelf niet prettig bij voelt.

 

  1. Bezichtigingen zelf doen, wel of niet slim?

Een ander punt waar je goed over moet nadenken is het plannen en uitvoeren van bezichtigingen. Niemand weet toch zoveel over zijn huis als de eigenaar? Jij weet wat het huis zo fijn maakt en kunt dat ook overbrengen naar potentiële kopers. Toch wordt het zelf uitvoeren van bezichtigingen vaak afgeraden. Je wilt niet dat kijkers het gevoel hebben dat ze op visite zijn. Als een makelaar de bezichtigingen doet, zijn kijkers vaak eerlijker en kritischer. Een makelaar is namelijk niet “thuis”, maar aan het werk en is daarmee automatisch een neutralere partij. Een makelaar kan koopsignalen herkennen en daar ook op inspelen. Hij weet waarom vergelijkbare woningen het op verliezen en kan de juiste vragen stellen.

 

  1. Het wegvallen van makelaarskosten

Als je in zee gaat met een verkoopmakelaar, betaal je soms een vast bedrag en soms een percentage van de verkoopprijs. Daarnaast komen er vaak extra kosten bij voor het maken van foto’s en video’s, het opstellen van een aantrekkelijke verkoopbrochure en advertentiekosten. Door buiten een makelaar om te werken, bespaar je deze kosten uit.

 

  1. Het juridische aspect, hoe zit dat?

Wanneer je ervoor kiest om je woning zelf te verkopen, komt ook de hele papierwinkel voor jouw rekening met alle administratieve en juridische zaken. Het belangrijkste daarbij is natuurlijk het koopcontract. Hiervoor is het slim om een modelcontract te gebruiken als basis. Je moet er wel zeker van zijn dat met alle wettelijke zaken rekening is gehouden en dat het modelcontract nog steeds up-to-date is. Toch moet je je er soms bij neerleggen dat je bepaalde zaken beter kunt uitbesteden als je er zelf niet helemaal in thuis bent. Als je geen makelaar in de arm wilt nemen, kun je er voor kiezen om het koopcontract te laten checken door een jurist of om het gehele contract te laten opstellen door een notaris.

 

Toch kiezen voor een makelaar?

Zelf je huis verkopen is zeker een optie, maar is erg tijdrovend. Vooral als je niet over de juiste kennis beschikt. Er komen veel zaken bij kijken waar je waarschijnlijk nog niet bij stilgestaan had. Toch liever de hulp van een verkoopmakelaar in schakelen? Bij KIJCK. Makelaars verkopen wij huizen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht en rekenen wij een vast tarief, ongeacht de waarde. Kortom een complete verkoopdienst met volledige service, maar wel tegen een vaste lage all-in prijs.

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars