KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Huis in waarde laten stijgen: je doet het zo!

De waarde van je woning staat nooit vast. Op de eerste plaats is dit natuurlijk afhankelijk van de woningmarkt, (de waardering van) de ligging enzovoorts. Daarnaast is er ook een aantal dingen dat jij zelf kan doen om de waarde van je woning te verhogen. Dit is vooral interessant als je zelf nog een tijdje besluit te wonen in je koopwoning, omdat je zelf dan nog kan profiteren van je inspanningen.  Wil jij je huis in waarde laten stijgen? Wij zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje! 

TIP 1: Woninguitbreiding

Een van de meest bepalende factoren op de waarde van je huis is oppervlakte. Wil jij je huis in waarde laten stijgen? Dan moet je meer oppervlakte creëren! Vooral als je in de randstad woont is iedere vierkante meter veel geld waard. Natuurlijk ben je gebonden aan de grenzen van je woning, maar toch is het soms mogelijk om meer ruimte te creëren zonder dat het in conflict komt met de door de gemeente gestelde regels. 

Heb je een tuin? Over het algemeen wordt binnenruimte als meer waardevol gewaardeerd dan buitenruimte. Hoewel het belangrijk is om hier een balans in te vinden, kun je overwegen om extra binnenruimte te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een schuur, garage, serre of uitbouw van de woonkamer.  Zelfs een dakkapel kan extra vierkante meters creëren! Daarbij oogt het op de verkoopfoto’s ook nog een stuk ruimer.  

 De meest van deze verbouwingen verdienen zichzelf 60 tot 100% weer terug. Als je het goed regelt kun je dus in principe gratis meer woonoppervlakte creëren! Hier profiteer je dus zelf alleen maar van. 

TIP 2: Zonnepanelen

Je hebt het vast al horen rondzoemen in je sociale kringen, maar het is echt waar! Zonnepanelen zijn een goede investering en hebben een heel positief effect op de waarde van je woning. Woningeigenaren zijn vaak huiverig, omdat zonnepanelen een flinke investering zijn. Toch is het de moeite waard om je hierin te verdiepen. 

Ten eerste zorgen zonnepanelen natuurlijk voor een directe waardevermeerdering van je huis. Uit onderzoek blijkt dat (afhankelijk van de grootte van je systeem) woningen ongeveer 5.000 euro extra waard zijn wanneer ze zijn uitgerust met zonnepanelen. Als je bedenkt dat zonnepanelen gemiddeld tussen de 5.000 en 15.000 euro kosten, betekent dit dat je de kosten voor een groot deel al terugverdiend hebt. 

Naast de waardevermeerdering van je woning bespaar je jaarlijks natuurlijk ook nog geld op je energierekening. Daarnaast verbeter je ook nog het energielabel van je woning, wat ervoor kan zorgen dat je huis populairder wordt. 35% van de woningzoekers is specifiek op zoek naar een woning met zonne-energie,  en naar verwachting wordt dit nog alleen maar meer. Meer weten over de waardevermeerdering van je woning bij de aanschaf zonnepanelen? Lees het in deze blog.

TIP 3: Zolder/opbergruimte verbouwen

Heb jij een zolder die je eigenlijk alleen maar gebruikt als opslagruimte? Door een zolder bewoonbaar te maken (en als het ware een extra ‘slaapkamer’ toe te voegen) wordt jouw huis ineens meer waard. Er is meer ‘leefbare ruimte’ in je woning. Denk bijvoorbeeld aan een likje verf, een goede vloer en een aantal gordijnen. 

Deze verbouwing levert gemiddeld 11.000 euro op (of verdient gemiddeld 60-100% van de investeringskosten terug).

TIP 4: De badkamer en de keuken

Ben je niet op zoek naar een aanbouw, maar knap je liever bestaande woonruimtes op? Kijk dan voornamelijk naar de keuken en de badkamer. Deze twee ruimtes zijn de belangrijkste ‘ijkpunten’ wanneer mensen woningen gaan vergelijken. Kopers zijn op zoek naar genoeg ruimte, een schone uitstraling en praktische indeling. Door hier en daar slim te investeren kun je jouw woning snel in waarde vermeerderen.

TIP 5: Een eerste goede indruk

“Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken”. Zo geldt dat ook voor woningen! Voordat je foto’s laat maken en voordat je mensen uitnodigt voor een bezichtiging: zorg ervoor dat je huis een verpletterende eerste indruk kan maken! De waarde van een huis staat niet vast, en is ook deels subjectief. Door je huis verkoopklaar te presenteren, kun jij zonder al te veel moeite je huis in waarde laten stijgen!

Wij hebben eerder al een blog geschreven over een checklist met zaken die je sowieso niet moet vergeten voordat je foto’s laat maken. Je leest het hier!

Ben jij benieuwd hoeveel jouw woning waard is? Bij KIJCK. doen we gratis waardebepalingen. Meer weten? Klik hier!

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars