KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Wordt je huis meer waard met zonnepanelen?

Om een huis in waarde te doen laten stijgen kiezen veel mensen ervoor om wat renovaties aan hun woning uit te voeren. Tegenwoordig kiezen mensen er ook steeds meer voor om zonnepanelen te laten installeren. Wordt je huis meer waard met zonnepanelen, en doe je hier goed dus goed aan? En hoe zit het met de WOZ-waarde en de belasting die hierop wordt geheven? Je leest het allemaal in deze blog!

 

Aanschaf van zonnepanelen

Je kunt kiezen voor koop- of huurpanelen. Als je kiest voor huurpanelen zal de waarde van je huis natuurlijk niet stijgen. De panelen worden immers niet écht gekocht, en bij de overdracht is het geen gegeven dat deze huurpanelen door de nieuwe eigenaar worden overgenomen. Uiteraard kan het wel een goede investering zijn om de energiekosten te drukken.

De waardevermeerdering van een huis gebeurt enkel bij het kopen van zonnepanelen. Dit kan best een flinke (eenmalige) investering zijn. Gemiddeld kosten zonnepanelen tussen de 5.000 en de 15.000 euro. Natuurlijk verdien je dit op lange termijn direct terug door de besparing op je energiekosten. 

 

Hogere waarde huis met zonnepanelen

Je huis wordt wel degelijk meer waard wanneer je het besluit uit te rusten met zonnepanelen. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de grootte van de installatie. Uit onderzoek blijkt dat een huis ongeveer met 5.000 euro in waarde stijgt met zonnepanelen. Gecombineerd met de energie die je er maandelijks mee bespaart maakt het dat zonnepanelen een goede investering kunnen zijn!

Waar komt die vijfduizend euro precies vandaan? Je huis is gewilder voor potentiële kopers.

35% van de woningzoekers is specifiek op zoek naar een huis met zonne-energie

Het milieu staat steeds hoger op het prioriteitenlijstje, en dit lijkt alleen nog maar te stijgen. Isolatie wordt steeds belangrijker, en mensen stappen steeds vaker over op elektrisch koken. Het is natuurlijk al helemaal mooi als die energie ook nog eens groene energie is. Met een huis op zonne-energie voldoe je perfect aan die vraag. 

Je geeft je huis een beter energielabel

Het is verplicht voor elke woning op de woningmarkt om een energielabel te hebben. Dit wordt uitgedrukt in letters van A (best) tot F (slechtst). Door zonnepanelen te plaatsen wordt je energielabel ongetwijfeld een (of meerdere!) posities beter. Aansluitend op het vorige punt: hoe milieubewuster de woning, hoe hoger de kans op een geslaagde verkoop! Je energielabel vind je hier!

Je huis heeft aantrekkelijkere energielasten

Het kopen van een huis is geen éénmalige investering, je betaalt ook gas, water en elektra. Om die variabele kosten te drukken moet een huis milieubewust zijn. Zonnepanelen kunnen de jaarlijkse kosten doen verminderen met 300-1.000 euro per jaar! Dit is natuurlijk heel interessant voor potentiële kopers.

Een hogere hypotheek voor de potentiële

Kopers van een huis kunnen meestal een hoger bedrag lenen voor een huis met zonnepanelen. Dit kan oplopen tot ongeveer 10.000 euro! Op die manier is je woning aantrekkelijker aangezien het in het budget van een grotere groep mensen valt. 

 

WOZ-waarde

Er is een verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde van jouw woning. De WOZ-waarde is de inschatting van de waarde van je huis, gebaseerd op een aantal factoren (ligging, grootte, bouwjaar etc.). Dit wordt bepaald door de overheid en de gemeente, zodat hier belasting over geheven kan worden. Meer weten over het verschil tussen WOZ-waarde en marktwaarde?

Het is natuurlijk interessant om te weten of de zonnepanelen je WOZ-waarde verhogen. Dat zou namelijk betekenen dat je meer belasting moet afdragen. Hier is veel discussie over geweest: uiteindelijk heeft het gerechtshof besloten dat aangekochte zonnepanelen wél vallen onder roerende goederen, en dus wel de WOZ-waarde verhogen. Dit betekent dus dat je jaarlijkse onroerendezaak-belastingen iets omhoog gaan. 

Dit betekent echter niet dat zonnepanelen een slechte investering is. De jaarlijkse energiebesparing en de opwaardering van je huis wanneer je het verkoopt wegen ruimschoots op tegen de verhoogde belasting. 

Weten wat je woning op dit moment waard is? Bij KIJCK doen wij een gratis waardebepaling! Klik hier om een afspraak te maken.

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars