KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Ons advies voor energiebesparing woning

We kunnen er lang of kort over zijn, maar we moeten van aardgas af. Het klimaatakkoord stelt dat in 2050 alle woningen aardgasvrij moeten zijn. Om dat voor elkaar te krijgen wil kabinet Rutte vanaf 2021 elk jaar 30.ooo tot 50.000 woningen aardgasvrij te maken. Ook roept de overheid de consument op om zelf energiebesparende maatregelen uit te voeren. Niet alleen om aardgas, maar ook elektriciteit te besparen. Maar waar moet je beginnen met dit verduurzamingsproces?

Wij geven je in deze blog ons onafhankelijk advies voor de energiebesparing van jouw woning!

Advies energiebesparing woning: verwarmen

Warm water en een gasfornuis zijn samen verantwoordelijk voor slechts een kwart van het gemiddelde aardgasgebruik. Wist je dat je ongeveer driekwart van je gasgebruik hebt te danken aan je verwarming? Je CV-ketel is dan ook een logische start in het verduurzamingsproces. Heb je een CV-ketel en zoek je een meer energiezuinige manier om je huis te verwarmen? Dit zijn de mogelijkheden!

HR-Ketel

Door je CV-ketel te vervangen door een HR-ketel (hoogrendementsketel) verbruik je direct minder gas. Een HR-ketel gebruikt een combinatie van gas en elektriciteit, en verwarmt op een slimmere manier. De aanschaf van een HR-ketel heb je er meestal na 7 jaar al terugverdiend.

Warmtepomp

Een warmtepomp is ook een alternatief op de CV-ketel. Sommige warmtepompen werken nog deels op gas, andere zijn volledig elektrisch. Voor warmtepompen kun je subsidie aanvragen. Wil je meer weten  over de subsidies die je krijgt bij energiebesparende maatregelen, bekijk dan onze eerdere blog: Subsidie woning verduurzamen.

Isoleren

Wil je je CV-ketel niet vervangen? Dan kun je ook proberen de warmte langer in jouw woning vast te houden door te isoleren. Vloerisolatie, muurisolatie en dubbelglas: je kunt er allemaal subsidie op aanvragen. Een simpele manier om milieubewuster bezig te zijn, zelfs als je bent overgeschakeld op een elektrisch alternatief op de CV-ketel!

Advies energiebesparing woning: stroom

Hoewel elektriciteit een goed alternatief is op aardgas, is het ook belangrijk om zo veel mogelijk op stroom te besparen. Dit komt je energielabel ten goede! Om meer te lezen over het belang van een groen energielabel, klik hier voor onze eerdere blog over precies dit onderwerp. 

Stroombesparende maatregelen komen niet alleen het milieu, maar ook jouw portemonnee ten goede. Wat zijn de beste manieren om een flinke smak stroom te besparen?

Verlichting

Het lijkt misschien onschuldig, maar verlichting is de grootste boosdoener als het gaat om stroomverbruik. In een gemiddeld Nederlands huishouden wordt er gemiddeld honderd euro aan stroom uitgegeven aan verlichting! Vervang je gloeilampen in jouw huis daarom door spaarlampen (of nog liever, ledlampen!).

Huishoudelijke apparaten

Naast verlichting zijn huishoudelijke apparaten de grootste boosdoeners als het gaat om stroomverbruik. Dit is het meest makkelijk op te lossen door bij de aanschaf altijd te letten op het energielabel. Vooral bij koelkasten, droogtrommels en vaatwasmachines blijkt dit energielabel erg belangrijk, dit zijn namelijk de grootverbruikers.

Hoewel de CV-ketels vooral gas verbruiken, verbruiken ze meestal ook flink wat stroom. Zoveel zelfs dat ze in de top 5 stroomverbruikers staan! Let bij de aankoop van een nieuwe CV-ketel dus niet alleen op gas, maar ook op stroomverbruik. 

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een fantastische manier om zelf groene stroom op te wekken. Hoewel zonnepanelen een flinke investering kunnen zijn, verdienen deze zichzelf wel terug binnen enkele jaren. Daarnaast stijgt de waarde van je huis direct, en komt dit je energielabel ten goede! (Zie ook onze blog: wordt je huis meer waard met zonnepanelen?)

Zonnepanelen worden steeds populairder. Afhankelijk van de plaatsing en de grootte van je installatie kun je zelf kiezen hoeveel van je stroomgebruik vervangen wordt door groene stroom.

Gesubsidieerde maatregelen

In 2021 zijn er nieuwe subsidies in het leven geroepen om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Tot 31 december 2020 gold de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Deze is gestopt, maar per 4 januari 2021 is Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)  gestart.

Voor deze maatregelen kun je een subsidie aanvragen:

  • Aansluiting warmtenet
  • Isolatiemaatregelen
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler

Wil je weten aan welke maatregelen je moet voldoen om een subsidie te krijgen? In deze blog wordt het overzichtelijk gemaakt: Subsidie woning verduurzamen: wat kunt u aanvragen?

Bij KIJCK. makelaars weten we precies welke energiebesparende maatregelen jouw huis aantrekkelijker maakt voor potentiële kopers. Wil jij weten wat jouw huis waard is? Laat dan een gratis waardebepaling doen door een erkende makelaar van KIJCK.!

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars