Het verduurzamen van je woning wordt niet alleen steeds belangrijker, maar dankzij de mogelijkheid op subsidies ook steeds aantrekkelijker.
In deze blog gaan we dieper in op de mogelijkheden, met speciale aandacht voor de ISDE-subsidie.
Duurzaamheidssubsidie
Met een duurzaamheidssubsidie wordt het maken van groene en bewuste aanpassingen aan jouw woning een stuk toegankelijker gemaakt.
Bij het verduurzamen van jouw woning kun je bijvoorbeeld denken aan het installeren van energiezuinige isolatie, zoals dubbel glas of dakisolatie. Ook het gebruik van duurzame verwarmings- en koelsystemen, zoals warmtepompen, draagt bij aan een duurzame woning.
Een duurzaamheidssubsidie biedt financiële ondersteuning voor een breed aantal opties aan verduurzamingsmaatregelen. De ISDE-regeling is zo’n duurzaamheidssubsidie waarmee je de kans krijgt om jouw woning te verduurzamen.
ISDE-subsidie: subsidie verduurzamen woning
De ISDE-regeling is een duurzaamheidssubsidie waarmee je jouw woning kunt verduurzamen.
Maar wat houdt ISDE eigenlijk in?
Hoe kun je deze subsidie inzetten om je woning duurzamer te maken? En hoe werkt een ISDE-subsidieaanvraag?
Laten we eens nader bekijken hoe de ISDE-subsidie precies in elkaar zit.
Wat is ISDE-subsidie
ISDE, de afkorting voor Investeringssubsidie Duurzame Energie, is een regeling die jou financieel ondersteunt wanneer je kiest voor duurzame energieoplossingen in je huis. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om isolaties, zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.
De ISDE-subsidie is bedoeld om de drempel voor het verduurzamen van je woning te verlagen. De voordelen van het verduurzamen van een huis zijn erg aantrekkelijk, maar het toepassen van de verduurzaming op zichzelf kan vrij prijzig zijn.
De ISDE-subsidie dient hierbij als een financieel duwtje in de rug, waardoor de investering in groene energie voor velen een stuk realistischer en aantrekkelijker wordt.
Denk jij er dus over na om je huis te verduurzamen? Bijvoorbeeld door te isoleren, een nieuwe warmtepomp aan te vragen of zonnepanelen te installeren? Dan kan de ISDE-regeling precies hetgeen zijn wat jij nodig hebt.
ISDE-subsidie aanvragen
Het aanvragen van de ISDE-subsidie kan via de website van het RVO. Het aanvraagproces is relatief gemakkelijk en toegankelijk. Wel is het belangrijk om op de hoogte te zijn van belangrijke informatie en de stappen op de juiste manier te volgen.
Wanneer je gebruik wilt maken van de ISDE-regeling is het belangrijk om eerst goed de voorwaarden door te nemen. Voor het aanvragen van de ISDE-subsidie voer je namelijk eerst de verduurzamingen aan de woning uit. De subsidie ontvang je pas achteraf aan deze aanpassingen.
Daarom is het belangrijk om ervan op de hoogte te zijn of je in aanmerking komt voor de ISDE-subsidie, hoe hoog deze ongeveer zal zijn, welke documenten je moet aanleveren als bewijs, etc.
Hiermee voorkom je dat je onverwachts zelf voor de volledige kosten opdraait.
Stappen voor het aanvragen van de ISDE-subsidie:
Voor het succesvol aanvragen van de ISDE-subsidie volg je onderstaande stappen:
- Meldcode(s) controleren: Om zeker te weten dat de verduurzamingsmaterialen aan de kwaliteitseisen voldoen heeft het RVO meldcodes opgesteld. Deze meldcodes vormen een overzicht van merk- en productnamen die goedgekeurd zijn en dus in aanmerking komen voor subsidie.
Het is belangrijk om voorafgaand aan de installatie van de verduurzaming, eventueel samen met het bouwinstallatiebedrijf, deze lijst door te nemen en te zorgen dat je alleen merk- en productnamen aanschaft die op deze lijst staan.
Staat het niet op de lijst, dan wordt het ook niet vergoed en draai je zelf op voor de kosten. - Verduurzamingsmaatregelingen uitvoeren: Je ontvangt de subsidie achteraf aan de verduurzaming. Wil je bijvoorbeeld dus een nieuwe waterpomp installeren? Dan zul je dit in eerste instantie zelf moeten regelen via een bouwinstallatiebedrijf.
- Verzamel documentatie: Zorg ervoor dat je alle benodigde documentatie verzamelt en bewaard. Denk aan facturen, bewijs van installatie (in de vorm van bijvoorbeeld foto en video) en andere relevante informatie over je duurzame aanpassingen.
- Dien je aanvraag in: De daadwerkelijke aanvraag doe je eenvoudig online. Ga naar deze link om het aanvraagproces te starten. Volg de instructies en vul de vereiste gegevens in.
- Bevestiging en afhandeling: Na het indienen ontvang je een bevestiging van je aanvraag. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zal je aanvraag beoordelen. Bij goedkeuring ontvang je de subsidie, waarmee een deel van je investering wordt gecompenseerd.
ISDE-subsidie voorwaarden
Voordat je de ISDE-subsidie aanvraagt, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de voorwaarden. Zo moet het gaan om een bestaande woning en zijn er specifieke eisen aan de apparatuur waaraan je subsidie wilt koppelen.
Elk van de verduurzamingsmaatregelen kent zijn eigen specifieke voorwaarden. Bij het installeren van een waterpomp komen andere dingen kijken dan bij het isoleren van een woning. Het is dus belangrijk om de voorwaarden voor de maatregel(en) die jij in jouw woning wilt uitvoeren zorgvuldig door te lezen.
Dit doe je hier:
💡​Let op: In 2024 is er geen ISDE subsidie meer voor warmtepompen met energielabel A+ of lager. Wel krijgen warmtepompen met label A+++ of hoger een subsidiebonus van €225.
Hieronder benoemen wij de meest voorkomende algemene maatregelen die voor alle verduurzamingsmaatregelen gelden:
- Algemene voorwaarden installatie:
- Installatie moet worden uitgevoerd door een (bouw)installatiebedrijf.
- Om zekerheid te creëren van het ontvangen van een subsidie maak je alleen gebruik van merk- en productnamen die zijn opgenomen in de meldcodes.
- Tijdens de werkzaamheden moeten foto’s worden gemaakt, inclusief duidelijke identificatie van het adres en het isolatiemateriaal.
- Algemene voorwaarden subsidie aanvragen:
- Subsidieaanvraag moet binnen 24 maanden na de uitvoering van de werkzaamheden worden ingediend.
- De woning moet zijn gebouwd voor 1 januari 2019, of de omgevingsvergunning moet voor 1 juli 2018 zijn aangevraagd.
- Bij verhuur van de woning gelden andere voorwaarden en moet subsidie worden aangevraagd via de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH).
Aanvullende financiering ISDE-subsidie
Wanneer de ISDE-subsidie niet volledig de kosten dekt van de duurzame aanpassingen aan je woning, is er geen reden tot zorg.
Je hebt namelijk nog een interessante optie: het aanvragen van aanvullende financiering.
Dit kan op twee manieren plaatsvinden, namelijk door middel van een aanvullende lening of door de kosten op te nemen in je hypotheek.
- Aanvullende leningsmogelijkheden: Voor het bekostigen van de resterende investeringen kun je overwegen een aanvullende lening aan te vragen. Hierbij zijn er verschillende opties beschikbaar, zoals een duurzaamheidslening of een energiebespaarlening.
Deze leningen hebben vaak gunstige voorwaarden en lage rentetarieven, speciaal ontworpen om duurzame investeringen te stimuleren.
- Integratie in je hypotheek: Een andere mogelijkheid is om de extra kosten op te nemen in je hypotheek. Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden de optie om duurzame verbeteringen aan je woning mee te financieren.
Dit betekent dat je de investering spreidt over de looptijd van je hypotheek, waardoor de maandelijkse kosten vaak binnen de perken blijven.
Door het aanvragen van aanvullende financiering geniet je, zelfs als de ISDE-subsidie niet alle kosten dekt, nog steeds van een groenere en energiezuinigere woonomgeving.
Zorg ervoor dat je de voorwaarden en mogelijkheden van de lening of hypotheek goed begrijpt voordat je een beslissing neemt. Het is altijd verstandig om financieel advies in te winnen om de beste keuze te maken die past bij jouw situatie en toekomstplannen.
Subsidie woning verduurzamen: aanvragen per gemeente
Sommige subsidies worden niet meer landelijk bepaald, maar per gemeente. Zo zijn er in 2024 geen landelijke subsidies meer te krijgen voor zonnepanelen. In sommige gemeenten kun je een voordelige lening afsluiten voor de installatie, in andere gemeenten krijg je een deel vergoed. Hoe dit precies zit in jouw gemeente kun je teruglezen op verbeterjehuis.nl.
Hogere waarde van je huis
Bezit je op dit moment een woning of ben je van plan een woning te kopen die niet erg energiezuinig is, dan kan een verduurzamingssubsidie helpen je woning in waarde te laten stijgen.
Zo is 35% van de woningzoekers specifiek op zoek naar een huis met zonne-energie.
Bovendien kunnen kopers van een huis meestal een hoger bedrag lenen voor een huis met zonnepanelen. Dit kan oplopen tot ongeveer 10.000 euro! Op die manier is je woning aantrekkelijker aangezien het in het budget van een grotere groep mensen valt.
Uiteraard hebben wij hier als ervaren makelaar al vaak mee te maken gehad. Benieuwd welke mogelijkheden voor verduurzaming er zijn en wil je hier advies over? Neem dan contact met ons op.