KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Wie betaalt courtage makelaar?

De courtage kosten voor de makelaar worden simpelweg betaald door degene die gebruik heeft gemaakt van de makelaarsdiensten.

Als de makelaar heeft geholpen bij de koop van het huis, zijn de kosten voor de koper en als de makelaar heeft geholpen bij de verkoop van het huis, dan zijn de kosten voor de verkoper.

In dit blog lees je de verschillen tussen de kosten voor de koper en verkoper en welk alternatief je kan gebruiken als je liever geen courtage wilt betalen. 

Wat is courtage

Courtage is een vergoeding die makelaars ontvangen voor hun diensten bij het (ver)kopen of verhuren van onroerend goed. Het is een percentage van de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van de woning en wordt betaald aan de makelaar als compensatie voor hun expertise en tijd.

Aankoopmakelaar en verkoopmakelaar

Bij de handel in onroerend goed, zoals bijvoorbeeld een woning, kunnen twee soorten makelaars betrokken zijn: de aankoopmakelaar en de verkoop makelaar. 

De aankoopmakelaar werkt in opdracht van de koper en helpt deze bij het vinden van een woning die voldoet aan al hun financiële situatie en persoonlijke voorkeuren zoals locatie, indeling en ruimte en karakter. 

De verkoopmakelaar werkt in opdracht van de verkoper en helpt bij het succesvol op de markt zetten en verkopen van de woning. Hiervoor gaat de verkoopmakelaar op zoek naar de meest geschikte koper voor de woning.

Courtage kosten voor de koper

Wanneer een koper een aankoopmakelaar inhuurt, helpt de aankoopmakelaar bij enkele onderdelen uit het verkoopproces zoals bezichtigen, adviseren en onderhandelen, of neemt de verkoopmakelaar zelfs het hele koopproces uit handen. 

Dit doen ze natuurlijk niet gratis. De kosten voor een aankoopmakelaar worden vrijwel altijd betaald door de koper. Om deze kosten te dekken vraagt de aankoopmakelaar een bepaald percentage, ook wel courtage genoemd. 

In de meeste gevallen rekent een aankoopmakelaar tussen de 1,2% en 1,8% courtage. Even een snelle rekensom: 

Kost een woning bijvoorbeeld 300.000 euro en rekent de aankoopmakelaar 1,5% courtage, dan betaal je als koper 4.500 euro aan de aankoopmakelaar

Courtage kosten voor de verkoper

Wanneer een verkoper besluit een verkoopmakelaar in te schakelen, helpt deze bij het verkoopproces van de woning. De verkoopmakelaar houdt zich bezig met taken als het beoordelen van de waarde van de woning, het promoten, het organiseren van bezichtigingen, het voeren van onderhandelingen, en het begeleiden bij de afronding van de verkoop.

Ook hier zit natuurlijk een prijskaartje aan vast wat in veel gevallen betaald wordt met een percentage van de verkoopprijs van de woning, ook wel courtage genoemd.

In de meeste gevallen ligt de gemiddelde makelaarscourtage voor een verkoopmakelaar rond de 1% van de verkoopprijs. Weer een snel voorbeeld:

Wordt de woning verkocht voor 400.000 euro en de verkoopmakelaar hanteert een courtage van 1%, dan betaalt de verkoper 4.000 euro aan de verkoopmakelaar.

Courtage kosten bij verhuren

Ook het vinden van een huurwoning of het vinden van een geschikte huurder kan je laten regelen door een makelaar. Bij het verhuren draait, net als bij het verkopen van een woning, de verhuurder op voor de kosten. Bij het huren van een woning zullen de kosten voor de huurder zijn. 

Woning (ver)kopen zonder courtage kosten

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van alle voordelen van een makelaar, maar zonder de nadelen van hoge courtage kosten. Zoals je misschien al in de eerdere berekeningen zag, kunnen deze kosten door de hoge prijzen van woningen al snel hoog oplopen.

Een optie om dit te voorkomen is het werken met makelaars die één vast bedrag rekenen voor hun diensten, in plaats van een percentage van de verkoopprijs. Dit model biedt transparantie en voorspelbaarheid in kosten, wat vooral in de huidige markt gunstig kan zijn.
Benieuwd naar wat u bespaart met een makelaar voor een vaste prijs? Bereken uw voordeel met onze tool

Claudia Treep
Geschreven door Claudia Treep

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars