Wanneer je je woning gaat verkopen is het verplicht om een energielabel aan te vragen. Door een energielabel aan te vragen kunnen jij en potentiële kopers zien hoe energiezuinig jouw woning is. Dit wordt steeds belangrijker voor woningzoekenden. Een slecht energielabel betekent namelijk meer vaste kosten, waardoor jouw woning minder goed in de markt ligt. Het is goed om te weten welk energielabel jouw woning heeft zodat je dat eventueel kan verbeteren en zo je huis sneller kunt verkopen!
Maar wat is een voorlopig energielabel? En hoe verschilt dat van een definitief label? En wat zijn de nieuwe regels die ingaan vanaf 1 januari 2021? In deze blog wordt alles wat je moet weten kort uiteengezet.
Wat is een energielabel?
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning is. Dit wordt uitgedrukt in letters, waarbij energielabel A betekent dat je huis het meest energiezuinig is. Energielabel G is het minst energiezuinig. Een energielabel is verplicht bij de verkoop van je huis.
Een groen energielabel heeft een positief effect op de verkoopprijs van je huis. Daarnaast zal de gemiddelde verkooptijd van je woning ook minder zijn.
Wat is een voorlopig energielabel?
Elke woning heeft in 2015 een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Dit is bepaald op basis van gegevens in het kadaster. Denk dus bijvoorbeeld aan bouwjaar, grootte van het huis en het type huis. Weet je niet (meer) wat je energielabel is? Dit kun je altijd gratis opvragen op energielabel.nl.
Wat is een definitief energielabel?
Het voorlopige energielabel is slechts een schatting. Het is bedoeld als (gratis) richtlijn, maar niet alle energiebesparende maatregelen worden meegenomen in de berekening. Om te zorgen dat een potentiële koper weet hoe energiezuinig een woning is, moet je (sinds 2015 verplicht) een definitief energielabel aanvragen.
Bij de beslissing voor een definitief energielabel worden meer factoren in acht genomen. Naast de gegevens die in een kadaster staan zijn er namelijk nog andere energiebesparende maatregelen die invloed hebben op de energiezuinigheid van jouw woning.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Dubbel of enkel glas in leefruimtes
- Isolatie van muren, vloer en dak
- Verwarmingssysteem
- (Eventueel) ventilatiesysteem
- Zonnepanelen
Om je huis energiezuiniger en groener te maken kun je dus aan de slag gaan met bovenstaande punten. Voor enkele maatregelen kun je zelfs subsidie aanvragen!
Definitief energielabel aanvragen
Een definitief energielabel wordt dus bepaald op basis van informatie die niet direct bekend is bij de overheid. Om de energiezuinigheid goed vast te stellen wordt er een energieadviseur ingeschakeld. Deze komt bij je langs en bepaalt een nauwkeuriger, nieuw energielabel.
Het inschakelen van een energieadviseur kost geld! De gemiddelde prijs van het hele proces ligt tussen de 200-300 euro. De kosten zijn afhankelijk van je woning en eventuele persoonlijke wensen. Energieadviseurs mogen zelf hun prijs bepalen dus het kan zeker lonen om meerdere offertes aan te vragen.
Energielabel voor 1 januari 2021
Misschien ben je geschrokken van de kosten voor de energieadviseur. Dat kan kloppen, deze zijn namelijk flink hoger geworden sinds 1 januari 2021! Voorheen was het nog mogelijk om online je definitieve energielabel aan te vragen. Je betaalde enkel de verwerkingskosten van de specialist die je aanvraag behandelde, wat meestal beperkt bleef tot enkele tientjes.
Heb je voor 1 januari 2021 een aanvraag gestart? Dan kun je deze tot 1 april 2021 nog afronden tegen de lage(re) kosten.
Het energielabel van een woning is 10 jaar geldig. Heb je een definitief label van voor 1 januari 2021? Ook die blijft gewoon 10 jaar na afgiftedatum geldig.
Het belang van een groen energielabel
Bij de verkoop van een woning is het handig om een groen energielabel te krijgen. Hier heb je uiteraard zelf invloed op: hoe meer energiebesparende maatregelen je hebt genomen, hoe energiezuiniger je woning. Het kan soms erg lonend zijn om dit te doen. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de woningzoekers specifiek op zoek zijn naar een energiezuinig huis. Op de lange termijn profiteert een koper uiteraard van een lagere energierekening.
Met een groen energielabel kun je een hogere vraagprijs vragen. Volgens het onderzoeksbureau Calcasa ligt de verkoopprijs van een woning 2% hoger per groenere ‘stap’ op het energielabel. Wanneer je energielabel 3 of meer stappen groener is (van D naar A bijvoorbeeld) kun je gemiddeld 3.8% meer vragen voor je woning.
Bij KIJCK. makelaars ontzorgen wij onze klanten volledig tegen een vaste lage prijs. Huis verkopen? Wij helpen je graag! Klik hier voor meer informatie.