KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Wat is de waarde van mijn woning?

De waarde van jouw woning berekenen is bij verschillende situaties handig. Bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen en wilt weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Hier lees je hoe je de waarde van een woning berekent en hoe die waarde wordt bepaald. 

Wat bepaalt de waarde van een woning?

Als er wordt gekeken naar de waarde van een woning, wordt er gekeken naar verschillende factoren die samen de waarde van de woning bepalen;

  • De ligging van de woning
  • De onderhoudsstaat
  • De WOZ-waarde
  • Het energielabel
  • Referentiepanden

De ligging bepaalt voor een groot deel de waarde van een woning

De plaats van de woning bepaalt voor een groot deel de waarde van een woning. Je kunt je voorstellen dat een woning verkopen in Almere om een hoger bedrag gaat, dan wanneer je dit doet in een klein dorp.

Er wordt dan ook vooral gekeken naar hoe toegankelijk jouw woning is tot andere plaatsen. Bijvoorbeeld de toegankelijkheid naar een natuurgebied of een winkelstraat. Hoe toegankelijker jouw woning is, hoe meer de waarde van een woning stijgt.

Onderhoudsstaat van een woning

De onderhoudsstaat geeft aan hoe de woning er momenteel voorstaat rond onderhoud. Moeten er nog projecten worden afgemaakt of iets worden vernieuwd? Dan zal de waarde van een woning dalen.

Bij het globaal berekenen van de waarde van een woning, wordt de onderhoudsstaat niet exact bepaald. Er wordt daarom een globale schatting gemaakt. Bij een taxatie(link op taxatie naar taxatie pagina) wordt er uitgebreid gekeken naar de onderhoudsstaat, waardoor het berekenen van de exacte waarde van een woning.

Wat is de WOZ-waarde van een woning?

De WOZ-waarde van een woning is de waarde van de woning die de gemeente bepaalt. Deze waarde wordt bepaald door te kijken naar de ligging van de woning en de oppervlaktegegevens. Toch is de WOZ-waarde niet de exacte waarde van de woning. Dit omdat de datum van de WOZ-waarde een jaar achterloopt. Je kunt de WOZ-waarde van een woning daarom beter zien als indicatie.

Een goed energielabel verhoogt de waarde van een woning

Hoe beter het energielabel van jouw huis is, hoe hoger de waarde van jouw woning zal zijn. Zo is gebleken dat een woning met een goed energielabel zoals A of B, wel € 6000 meer waarde heeft dan woningen met een energielabel dat lager is. 

Referentiepanden die de waarde van je woning bepalen

Referentiepanden zijn woningen waarvan de waarde al is berekend, die te vergelijken zijn met jouw woning. Dus bijvoorbeeld woningen uit jouw buurt die ongeveer dezelfde onderhoudsstaat en energielabel hebben. Als er wordt gekeken naar de waarde van die woningen, wordt de waarde van jouw woning beter ingeschat.

Overige factoren die de waarde van een woning bepalen

Naast bovenstaande factoren, zijn er ook nog andere zaken die de waarde van jouw woning zouden kunnen bepalen. Bijvoorbeeld de biedstrategie tijdens de verkoop van jouw huis. Ook de populariteit van de betreffende woning bepaalt de waarde. 

Zelf de waarde van jouw woning berekenen

Met onze woningwaarde tool kun je gratis de waarde van jouw woning berekenen. Met een paar simpele stappen kom je de waarde van jouw huis in een paar minuten te weten. Probeer het nu! 

Wil je jouw huis verkopen?

Wil je graag jouw huis verkopen? Wij leveren een volledige service voor één vaste prijs. We zorgen ervoor dat in 5 stappen jouw huis snel en zonder moeite verkocht wordt. Neem vandaag nog contact met ons op!

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars