KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Wat doet een makelaar?

Ook zo benieuwd wat een makelaar precies doet? Dat begrijpen wij!

En dat gaan we doen ook eens goed uitleggen in dit artikel.

Dus: wat doet een makelaar precies?

Om te begrijpen wat een makelaar doet, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat een makelaar precies is. Een makelaar is iemand die gespecialiseerd is in vastgoed en deze kennis inzet tijdens het bemiddelen van de koop of verkoop van een woning, appartement, kantoor of ander onroerend goed. Een makelaar kan bijvoorbeeld ook de koop of verkoop van een stuk grond bemiddelen.

Als je een nieuw huis wilt kopen, of juist je oude huis wilt verkopen, kun je er dus voor kiezen om hiervoor een makelaar in te schakelen. Bij de koop van een huis schakel je dan een aankoopmakelaar in, en bij de verkoop van een huis schakel je een verkoopmakelaar in. Dit zijn dan ook gelijk de twee populairste soorten makelaars. 

KIJCK. makelaars is dé verkoopmakelaar met een vast tarief: voor slechts 3950,- nemen we de volledige verkoop van je over. Meer weten? Neem gerust contact met ons op! 

Verschillende type ‘makelaars’

Naast de verkoop- en aankoopmakelaars zijn er ook nog andere specialisaties binnen het makelaarschap, namelijk:

  • BOG-makelaar: Gespecialiseerd in Bedrijf Onroerend Goed, zoals kantoorruimte, winkelpanden en industrieel vastgoed.
  • Verhuurmakelaar: Helpt bij het verhuren van onroerend goed, vaak voor langetermijn- of kortetermijnverhuur.
  • Taxateur: Schat de waarde van onroerend goed, vaak vereist voor financieringsdoeleinden.
  • Hypotheekadviseur: Adviseert over hypotheken en helpt bij het regelen van financiering voor vastgoedtransacties.
  • Projectontwikkelaar: Ontwikkelt en verkoopt vastgoedprojecten, zoals nieuwbouwwoningen of commerciële complexen.
  • Landmakelaar: Gespecialiseerd in landelijke eigendommen en agrarisch vastgoed.
  • Vakantiemakelaar: Bemiddelt bij de koop en verkoop van vakantiewoningen.

Denk jij erover na om een makelaar in te huren voor de aankoop of verkoop van een huis? In dit blogartikel gaan we dieper in op de werkzaamheden, prijzen, voordelen en nadelen van de aankoop- en verkoopmakelaar zodat jij hierin de juiste keuze kan maken. 

Werkzaamheden van een makelaar 

Zoals in de intro al is gezegd, een makelaar bemiddeld het proces van de koop of verkoop van onroerend goed tussen koper en verkoper.

Wil jij bijvoorbeeld jouw huis verkopen of een nieuw huis kopen, dan gaat de makelaar voor jou op zoek naar potentiële kopers of verkopers.

Dit klinkt natuurlijk erg simpel, maar dat is het echter niet. De werkzaamheden van een makelaar gaan namelijk een stuk dieper dan alleen het zoeken van kopers of verkopers. 

Marktonderzoek 

Een goede makelaar verdiept zich altijd in trends en ontwikkelingen van de vastgoedmarkt. Zij zorgen dat ze van al het belangrijke nieuws op de hoogte zijn, zodat ze hier, tijdens bijvoorbeeld het verkopen van een huis, op in kunnen spelen. 

Je kunt je voorstellen dat wanneer niet dagelijks bezig bent met het kopen of verkopen van huizen, het best wat tijd in beslag zal nemen om je volledig in te lezen in alles wat je moet weten rondom deze markt. Toch is dit erg belangrijk. Doe je dit namelijk niet, dan zul je kansen en risico’s minder goed kunnen identificeren en hierdoor al snel de verkeerde keuzes maken.

Prijsbepaling

Prijsbepaling is een van de belangrijkste aspecten bij het kopen of verkopen van een woning. Niemand wil te veel betalen of te weinig betaald krijgen. Maar wat is te veel en wat is te weinig? In een markt die zich continu blijft aanpassen is dat, wanneer je hier geen ervaring mee hebt, erg moeilijk in te schatten. 

De taak van een makelaar is dan ook om dit zo goed mogelijk uit te gaan zoeken. Wanneer zij jou ondersteunen in het verkopen van jouw huis zullen ze dit volledig gaan uitpluizen. Hierbij kijkt een makelaar bijvoorbeeld naar factoren als locatie, voorzieningen en marktomstandigheden.

Op basis van deze informatie komt een makelaar tot een realistische schatting voor de vraagprijs van jouw huis. Doordat deze vraagprijs is gebaseerd op marktonderzoek, kunnen zij deze ook goed onderbouwen bij potentiële kopers. 

Onderhandeling

Zoals al omschreven, zijn makelaars ervaren en goed ingelezen in de huidige trends en ontwikkelingen binnen de vastgoedmarkt. Dit zorgt ervoor dat zij een sterke onderhandelingspositie kunnen aanhouden. Zij voeren deze onderhandelingen namens hun cliënten met als doel: de beste deal sluiten. 

Promotie 

Om een huis te verkopen moet deze aantrekkelijk op de markt worden gezet en goed vindbaar zijn. Een makelaar weet precies hoe je een woning aantrekkelijk kan maken voor kopers. Een huis verkoopt zichzelf niet. Dit goed doen, kost erg veel tijd, maar is wel belangrijk. Niet alleen om veel, maar vooral ook om de juiste kopers aan te trekken. Een goede promotie heeft ook weer invloed om de vraagprijs van jouw huis. 

Kijck. Makelaars gebruikt voor deze promotie bijvoorbeeld de volgende werkwijze:

  • Zorgen dat jouw woning hoog op Funda komt te staan.
  • Zorgen dat jouw woning volop gepromoot wordt op social media.
  • Regelen van professionele plattegronden van jouw woning.
  • Regelen een professionele fotograaf die foto en een video content maakt van jouw woning.
  • Een verfrissende flyer maken van jouw woning om potentiële kopers aan te trekken.
  • Ervoor zorgen dat jouw woning is voorzien van een opvallende ‘Te koop’-bord.

Bezichtiging

Een makelaar speelt een cruciale rol bij bezichtigingen. Hij bereidt de woning voor, zorgt dat deze er aantrekkelijk uitziet en licht potentiële kopers in over belangrijke kenmerken en pluspunten van het huis.

Tijdens de bezichtiging krijgen geïnteresseerden een rondleiding, worden vragen beantwoord en benadrukt de makelaar de unieke aspecten van de woning. Het is de taak van de makelaar om een positieve en informatieve ervaring te bieden, zodat de bezoekers een goed geïnformeerde beslissing kunnen maken.

Deskundigheid en de manier van presenteren kunnen doorslaggevend zijn in het verkoopproces.

Administratie

Bij het kopen of verkopen van een woning komt natuurlijk ook een hoop administratie kijken. Dit kan al gauw overweldigend zijn. Een makelaar neemt deze administratie voor jou uit handen. Zij zorgen voor het beheer van alle administratieve aspecten van vastgoedtransacties, het opstellen en verwerken van contracten en 

juridische documenten en de coördinatie van inspecties, taxaties en andere procedures.

Advies

Het komt vaak voor dat een woning door een aantal kleine aanpassingen opeens een stuk meer waard is. Makelaars weten vaak waar kopers naar op zoek zijn. Zij analyseren de markt en kennen daardoor de wensen en behoeften van de gemiddelde koper. Hierdoor kunnen zij jou adviseren over mogelijke verbeteringen aan de woning voor een betere verkoopbaarheid tegen een hogere prijs.

Ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in het kopen van een woning kan het advies van een makelaar het verschil maken. Zij kunnen hun cliënten helpen met het nemen van strategische beslissingen met betrekking tot vastgoedinvesteringen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat je een woning wilt kopen in een bepaalde omgeving die je erg mooi vindt, maar hierbij geen rekening hebt gehouden met de toekomstplannen van de gemeente in dat gebied. Momenteel is de woning veel waard, maar door geplande werkzaamheden en projecten in dat gebied zal de waarde binnen de kortste keren afnemen. 

Dit moet je zelf maar net weten of ergens gelezen hebben, terwijl dit voor een makelaar bijna vanzelfsprekende kennis is. 

Wat doet een makelaar op een gemiddelde dag?

Een makelaar brengt over het algemeen de meeste tijd door op kantoor. Door de digitalisering van veel werkzaamheden, gebeurd enorm veel op kantoor. Uiteraard heb je iedere week meerdere bezichtigingen die je moet doen, maar veel werk bestaat ook uit administratieve werkzaamheden.

Benieuwd naar het reilen en zeilen van een makelaar? Luister dan onze podcast waarin we onze avonturen in de makelaars branche met je delen.

Kwaliteitsregisters voor makelaars

Sinds 2001 is het beroep van makelaar niet langer een beschermde titel, wat inhoudt dat iedereen zich makelaar mag noemen. Echter, om te voorkomen dat individuen met onjuiste motieven de reputatie van de makelaarssector schaden, bestaan er diverse registers.

Makelaars ingeschreven in een dergelijk register mogen zich ‘Register Makelaar Taxateur’ noemen. Als klant kun je er bij deze makelaars op vertrouwen dat ze betrouwbaar zijn en over uitstekende vakbekwaamheid beschikken. In Nederland zijn er twee vooraanstaande kwaliteitsregisters voor makelaars: de Stichting VastgoedCert en de Stichting Certificering Voor VBO-Makelaars, ook bekend als SCVM.

Waarom heb je een makelaar nodig?

  • Een makelaar is sterk in onderhandelen: Makelaars zijn als ervaren spelers in het onderhandelingsspel. Ze weten hoe ze de beste deal voor jou kunnen sluiten, zelfs in een competitieve markt.
  • Het levert je geldbesparing op: Het doel van het inhuren van een makelaar is in de meeste gevallen om genoeg uit je koop of verkoop te halen. Wanneer je een verkoopmakelaar inschakelt, doe je dit zodat jouw huis voor de beste prijs wordt verkocht. Hoewel dit natuurlijk niet gratis is, levert het je wel meer geld op.
  • Makelaars hebben juridische kennis: Vastgoedtransacties komen met een flinke dosis juridisch jargon. Een makelaar helpt om dit voor je te vertalen en zorgt ervoor dat je de kleine lettertjes niet over het hoofd ziet. 
  • Makelaars hebben een groot netwerk: Makelaars hebben een uitgebreid netwerk van kopers en verkopers. Hierdoor kom je snel en efficiënt in contact met een betrouwbare (ver)koper.
  • Tijdsbesparing: De zoektocht naar kopers of verkopers kan veel tijd in beslag nemen. Makelaars nemen dit proces voor jou uit handen zodat jij je op andere dingen kunt focussen. Daarnaast gaat het verkoopproces door het brede netwerk van een makelaar ook nog eens sneller.
  • Objectiviteit: Bij vastgoedtransacties komen vaak emoties kijken. Een makelaar kijkt van buitenaf en blijft objectief om impulsieve beslissingen te voorkomen.

Is een makelaar zijn geld waard?

Hoewel een makelaar geld kost, ben je vaak toch beter uit door deze in te huren. Net als wat men vaak zegt over boekhouders, een goede makelaar kost geen geld, deze levert je geld op. Een goede makelaar doet er alles aan om jouw huis voor de beste prijs te verkopen waardoor jij, zelfs na het betalen voor deze dienst, meer geld over houdt dan wanneer je dit zelf besluit te doen. 

De kosten van een makelaar kunnen erg variëren. Elke makelaar hanteert zijn eigen courtage prijs. Daarnaast kan er ook nog onderscheid worden gemaakt tussen makelaars die werken op basis van courtage en makelaars met een vaste prijs. 

De gemiddelde makelaar rekent courtage. Dit houdt in dat de kosten die jij betaald voor de diensten van jouw afhankelijk zijn van wat jouw huis oplevert. KIJCK. Makelaars doet het net even anders dan de gemiddelde percentage gebaseerde makelaars.

KIJCK. makelaars hanteert namelijk een vast all-in tarief van slechts €3950,-. Voor dit bedrag krijg je alle diensten die je van een makelaar kan verwachten, maar dan dus zonder vervelende opstartkosten of extra kosten achteraf. Wat jouw huis dus ook oplevert, je betaald altijd hetzelfde bedrag.

Dit transparante principe van een vaste prijs is in deze tijd erg voordelig. Je bent met deze werkwijze al snel goedkoper uit dan bij de gemiddelde makelaar die 1.3% courtage rekent. Om precies te zijn al vanaf  € 226.923,08. De gemiddelde verkoopprijs van een woonhuis ligt momenteel rond de 430 duizend euro. Dat betekent dat je met de werkwijze van KIJCK. gemiddeld € 2666 bespaard.

Bereken hier je voordeel

Weten hoeveel je bespaart bij KIJCK. makelaars? Verschuif de balk en ontdek hoeveel je kunt besparen.

Prijs bij makelaar met 1.1% courtage (inclusief BTW)
3.950 Vaste lage all-in prijs van KIJCK. (inclusief BTW)
Dit bedrag betaal je meer bij een andere makelaar
€350.000
€1.500.000
De verkoopwaarde van mijn woning

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars