KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Overwaarde huis opnemen: dit zijn de mogelijkheden

Overwaarde huis opnemen

Je spreekt van overwaarde wanneer de waarde van je woning hoger is (geworden) dan je hypotheek. Als je je huis verkoopt los je van de opbrengst eerst je hypotheek af en het bedrag dat je hierna overhoudt is dus de overwaarde. Op de woningmarkt is steeds meer sprake van overwaarde, omdat de waarde van huizen op de woningmarkt aan het stijgen is. 

Wanneer je overwaarde hebt, heb je geld ‘in de stenen’.  Op papier ben je rijker geworden maar in de portemonnee merk je hier niet meteen iets van. Toch zijn er meerdere manieren om je geld uit de stenen te halen. Al deze mogelijkheden staan uiteengezet in deze blog.

Bijleenregeling

De makkelijkste, en meest voor de hand liggende manier om je overwaarde te gebruiken is simpelweg door je huis te verkopen. Volgens de bijleenregeling moet je, wanneer je een koopwoning gaat kopen, deze overwaarde wel besteden aan deze nieuwe woning. Doe je dit niet? Dan is voor dat deel van de nieuwe lening de rente niet aftrekbaar. Dit wordt dus in meeste gevallen ook niet geadviseerd, de maandlasten van je nieuwe huis worden dan namelijk hoger. 

Deze bijleenregeling vervalt na drie jaar. Ga je bijvoorbeeld drie jaar lang huren, dan hoef je deze overwaarde niet meer in de woning te stoppen. Ook wanneer je beduidend goedkoper gaat wonen en je niet je gehele overwaarde kunt gebruiken kun je dit als leuk extraatje zien. Dit is één van de redenen waarom het investeren in een huis gezien wordt als een verstandige keuze, omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren gestaag opklimmen. 

Let hierbij wel op: als je hiervoor kiest, wordt dat leuke extraatje wel gewoon belast omdat het nu bij je vermogen hoort. Het is dus vooral weggelegd voor mensen die zeker weten dat ze hierna geen huis meer gaan kopen. 

Verlagen van hypotheekrente

De hypotheekrente die jij betaalt wordt (onder andere) bepaald door de verhouding tussen de waarde van je woning, en de afgenomen hypotheek. Wanneer je hypotheek lager is dan je woningwaarde is het risico dat een bank loopt door jou een lening te verstrekken lager geworden. Het zou kunnen dat je in aanmerking komt voor een lagere tariefklasse. Dit verschilt per bank, en dit moet je in de meeste gevallen zelf bij je bank of hypotheekverstrekker doorgeven. 

Let hierbij op: een lagere hypotheekrente betekent dus ook minder hypotheekrenteaftrek. Lees je goed in of laat je adviseren door een erkend hypothecair planner. Zo weet je zeker dat je er onder de streep op vooruit gaat.

Overwaarde gebruiken om te verbouwen

Woon je prima waar je nu woont, maar wil je toch je overwaarde gebruiken? Dan kun je overwegen om je woning te verbouwen. Je moet dan wel eerst je overwaarde ‘uit de stenen’ krijgen. Dit kun je doen door je hypotheek te verhogen, of een tweede hypotheek aan te vragen. 

Een hypotheek gebruiken om te verbouwen is vaak goedkoper dan een persoonlijke lening afsluiten. Daarom is deze optie ook erg populair. De hypotheekverstrekker toetst wel altijd eerst je financiële situatie voordat je je hypotheek kan verhogen.

Overwaarde voor schenking aan kinderen 

Het is mogelijk om overwaarde te schenken aan kinderen. Tot €103.643 is de overwaarde die geschonken wordt belastingvrij. De schenkbelasting die een ouder normaliter zou betalen over een bedrag zou ongeveer 10.000 euro zijn. Dit scheelt dus enorm! Omdat starters het nu moeilijk hebben op de woningmarkt is dit een populaire optie. Let wel: Het is dan wel verplicht dat de kinderen dit dan gebruiken als financiering voor een koopwoning of als aflossing van een hypotheek. Ook moet het kind tussen de 18 en de 40 zijn. Meer voorwaarden lees je in onze blog over de schenkvrijstelling bij de aankoop van een woning. 

Overwaarde huis opnemen door je huis te verkopen? Wij adviseren je graag! Neem contact met ons op.

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars