KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Overdrachtsbelasting bij recreatiewoning en tweede woning in 2021

Er gaat veel veranderen op het gebied van overdrachtsbelasting in 2021. Het is voor veel starters goed nieuws: Op Prinsjesdag werd er aangekondigd dat vanaf 2021 de overdrachtsbelasting voor starters vrijgesteld wordt. Maar wat is nou eigenlijk een starter? En wat verandert er voor overdrachtsbelasting bij een recreatiewoning? En de overdrachtsbelasting voor tweede woningen die je schenkt aan een kind? Voor deze gevallen kan de belasting juist omhoog gaan! 

Hoe zit dat precies? Dat lees je in deze blog.

Wat is de overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting is een belasting die je afdraagt op het moment dat je onroerende goederen overdraagt. Op dit moment (in 2020) is de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom van een woning, en de belasting is over het algemeen voor de rekening van de koper. In 2021 verandert er een aantal zaken. In sommige gevallen betaal je binnenkort soms meer, en soms minder dan de algemene 2% belasting.

Vrijstelling overdrachtsbelasting starters

Op Prinsjesdag 2020 werd er aangekondigd dat de overdrachtsbelasting voor starters zou wegvallen op 1 januari 2021. Dit was eerder 2% over de totale koopsom van een huis. De doelstelling van deze vrijstelling is het toegankelijk maken van de woningmarkt voor starters, en het tegengaan van een inflexibele woningmarkt. Met het oog op deze doelstelling is er besloten dat deze vrijstelling maar éénmalig te gebruiken is.

Wanneer ben je een starter op de woningmarkt?

Starters zijn mensen die ouder dan 18, maar jonger dan 35 jaar zijn. Ook moet je vastgelegd hebben dat je het aangekochte huis echt zelf gaat bewonen. Heb je al eerder een huis gekocht? Dan heb je nog steeds recht op deze vrijstelling! 

Een huis kopen boven de 400.000 euro

Het kabinet is inmiddels deels teruggekomen op de vrijstelling voor starters. Vanaf april volgend jaar geldt de vrijstelling niet voor kopers van woningen boven de vier ton, die betalen nog altijd 2 procent overdrachtsbelasting. Dit betekent dat als je van plan bent om meer dan vier ton aan een woning te besteden, dat je dit het best doet tussen 1 januari en 31 maart 2021! Op die manier kun je alsnog gebruik maken van de vrijstelling. 

Overdrachtsbelasting bij recreatiewoning 2021 

Waar de ene groep mensen een vrijstelling krijgt op de overdrachtsbelasting, gaan andere groepen juist meer betalen. Overweeg je bijvoorbeeld om een recreatiewoning te kopen? Probeer dan de verkoop af te ronden voor het einde van december 2020. Op Prinsjesdag 2020 werd namelijk aangekondigd dat de ‘overdrachtsbelasting bij recreatiewoning’ (die dus niet gebruikt worden als hoofdverblijf) juist verhoogd wordt.  Dit wordt volgend jaar 8%, in plaats van 2%. Door snel te kopen kun je duizenden euro’s besparen!

Koop je bijvoorbeeld een recreatiewoning van 400.000 euro? Dan betaal je niet 8.000, maar 32.000 euro aan overdrachtsbelasting in 2021!

Tweede woning voor je kinderen kopen?

Overweeg je om een woning te schenken aan je kinderen? In sommige gevallen betaal je dan twee keer belasting. Dit kan wat verwarrend worden, hieronder wordt het in twee alinea’s opgesplitst.

De overdrachtsbelasting:

Koop je een huis voor een van je kinderen? In dat geval betaal je 8% overdrachtsbelasting. Je gebruikt de woning immers niet als hoofdverblijf voor jezelf. 

Je betaalt ook nog schenkbelasting:

  • Wanneer je je kind een huis schenkt en daarmee de eigenaar wordt.
  • Wanneer je kind een woning van je overkoopt, maar dat is aanzienlijk lager dan de waarde van het huis. In dat geval is het verschil tussen het betaalde bedrag en de werkelijke waarde een belastbaar bedrag.
  • Wanneer je kind een huis van je koopt maar je een deel van de koopprijs kwijtscheldt.

De hoogte van de schenkbelasting is afhankelijk van het bedrag en de relatie tussen de twee partijen. 

Schenkvrijstelling:

Je mag je kind een bepaalde hoeveelheid geld schenken zonder dat dit belast wordt. Het vrijgestelde bedrag verschilt, maar voor de aankoop van een huis is dat bedrag vastgesteld op €103.643. Deze schenkvrijstelling is alleen geldig onder een aantal voorwaarden, te lezen op de website van de belastingdienst:

  • Het kind (of zijn/haar partner) is tussen de 18 en 40 jaar.
  • De verhoogde schenkvrijstelling is niet eerder gebruikt voor een andere woning of studie.
  • Het kind besteedt het geld daadwerkelijk aan de woning
  • Het geld wordt uiterlijk in 2022 uitgegeven.
  • De geldtransacties kunnen schriftelijk worden aangegeven.

Plannen om een recreatiewoning te kopen, of een huis voor je kinderen? Weet je niet goed wat het beste moment is om de verkoop af te ronden? Neem vrijblijvend contact met ons op!

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars