KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Bedenktijd koopovereenkomst

Bij de koop van een woning teken je een koopovereenkomst. Na het tekenen van deze koopovereenkomst heb je een wettelijke bedenktijd. Deze bedenktijd in een koopovereenkomst biedt kopers ruimte over om de beslissing te heroverwegen. Een woning kopen is namelijk geen kleine koop. De bedenktijd tijdens een koopovereenkomst is dus een belangrijk onderdeel in het aankoopproces die zowel kopers als verkopers beschermt.

Wettelijke bedenktijd aankoop huis

De wettelijke bedenktijd voor de aankoop van een huis is vastgesteld op drie dagen. In deze periode krijgen kopers de tijd om nog even rustig na te denken over hun beslissing. Daarnaast kunnen ze die periode ook goed gebruiken om juridische en financiële zaken te controleren. 

3 dagen bedenktijd koopovereenkomst

Kopers hebben na het tekenen van de koopovereenkomst wettelijk minimaal drie dagen bedenktijd. Wil je een langere bedenktijd afspreken? Dan is dat, indien zowel koper als verkoper daarmee instemt, ook mogelijk. 

Een korte bedenktijd dan 3 dagen is niet mogelijk. 

Bedenktijd koopovereenkomst schema

Hoewel de bedenktijd bij een koopovereenkomst op papier drie dagen is, klopt dit in realiteit niet helemaal puntje precies. Wanneer je een woning koopt op maandag, gaat de bedenktijd officieel pas in op de eerstvolgende dag.

Om het zo simpel mogelijk te maken hebben we hieronder een bedenktijd koopovereenkomst schema opgesteld: 

Tekenmoment koopovereenkomstBedenktijd ingaat (dag na tekenmoment)Bedenktijd verloopt (derde dag na tekenmoment)
MaandagDinsdag 00:00 uurDonderdag 23:59 uur
DinsdagWoensdag 00:00 uurVrijdag 23:59 uur
WoensdagDonderdag 00:00 uurMaandag 23:59 uur
DonderdagVrijdag 00:00 uurDinsdag 23:59 uur
VrijdagZaterdag 00:00 uurWoensdag 23:59 uur
ZaterdagZondag 00:00 uurDonderdag 23:59 uur
ZondagMaandag 00:00 uurVrijdag 23:59 uur

Uitzondering van de wettelijke bedenktijd koopovereenkomst

De wettelijke bedenktijd geldt niet tijdens feestdagen en andere specifieke dagen waarop normale transacties mogelijk niet haalbaar zijn. Deze uitzonderingen zijn gemaakt om de termijnen realistisch en haalbaar. 

Wanneer de bedenktijd eindigt op een zaterdag of zondag, wordt deze verlengt tot de volgende werkdag. Hetzelfde geldt voor de volgende officieel erkende feestdagen: 

 • Nieuwjaarsdag
 • Goede Vrijdag
 • Pasen
 • Koningsdag
 • Bevrijdingsdag
 • Hemelvaartsdag
 • Pinksteren
 • Eerste en Tweede Kerstdag

Koopovereenkomst ontbinden binnen bedenktijd

Binnen de bedenktijd van de koopovereenkomst hebben kopers het recht om de overeenkomst te ontbinden zonder hiervoor een specifieke reden voor te hoeven geven. 

Om de koopovereenkomst officieel te ontbinden moeten kopers een schriftelijke verklaring sturen naar de verkoper of de verkoopmakelaar. Dit kan per post, maar kan in de meeste gevallen ook per e-mail. Het is van belangrijk dat de verklaring binnen de vastgestelde bedenktijd wordt verstuurd om rechtsgeldig te zijn. 

Koopovereenkomst huis ontbinden na bedenktijd

Als je de deadline van 3 dagen bedenktijd bij je koopovereenkomst heb gemist wordt het ontbinden van de koopovereenkomst een stuk ingewikkelder. Dit kan zelfs juridische gevolgen waarvoor je waarschijnlijk een advocaat nodig zal hebben. Om uit de koopovereenkomst te komen zul je moeten onderhandelen met de verkoper over een oplossing te die voor beide partijen aanvaarbaar is. 

Om zulke vervelende situaties te voorkomen kan het slim zijn om samen te werken met een makelaar. KIJCK Makelaars heeft een team van ervaren makelaars tegen een vaste prijs. Zo weet je zeker dat je al je zaken goed en op tijd geregeld hebt, zonder hier te veel voor te betalen.

Voor welk type woningen geldt de koopovereenkomst bedenktijd

De bedenktijd in een koopovereenkomst geldt doorgaans voor alle typen woningen, inclusief appartementen, vrijstaande huizen, rijtjeshuizen en flatgebouwen. Ook vakantiehuizen tellen mee. 

Voor de volgende aankopen geldt geen bedenktijd:

 • Onbebouwde grond
 • Woonboten
 • Woonwagens 
 • Huurkopen 
 • koop op een openbare veiling in het bijzijn van een notaris
Claudia Treep
Geschreven door Claudia Treep

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars