KIJCK. Makelaars

Huis verkopen na het overlijden van de ouders

Ga jij het ouderlijk huis verkopen na het overlijden van jouw ouders? Je zult het verlies van jouw ouder(s) de komende tijd moeten verwerken: een zware en vervelende tijd. We begrijpen dat je zo min mogelijk stil wilt staan bij zaken als het huis verkopen. KIJCK. makelaars helpt door je daarin volledig te ontzorgen, voor het vaste en lage all-in tarief van slechts 3950,- ongeacht de verkoopprijs van het huis. Neem vrijblijvend contact met ons op en laat je adviseren.

Het huis van mijn ouders verkopen: wat zijn de mogelijkheden?

Als je laatste ouder is overleden, heb je verschillende mogelijkheden met betrekking tot het huis. Je kunt ervoor kiezen de woning van de overleden ouder zelf in te trekken (in dat geval moet je eventuele andere erfgenamen uitkopen als er meerdere erfgenamen zijn), de woning te gaan verkopen en je kunt de erfenis verwerpen. Verder zijn er verschillende methoden van aanvaarding die je kunnen ontlasten met eventuele schulden of andere zaken. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een beneficiaire aanvaarding.

Het huis van overleden ouders verkopen

Besluit je dat je het huis wilt verkopen? Er zijn allerlei zaken die invloed hebben op de waarde van de woning. Is de ouderlijke woning een vrijstaande woning, zijn er een of meerdere aparte slaapkamers en hoe snel wil je de woning verkopen? Dit zijn zaken om rekening mee te houden. Wij kunnen je een goede inschatting geven van de waarde van je woning, door een vrijblijvend en gratis waardebepaling voor je uit te voeren.

Ook kun je ervoor kiezen om het huis te kopen voordat je ouders overlijden. In dit geval kan er niet zomaar een bedrag gerekend worden: er moet rekening gehouden worden met de WOZ waarde. De WOZ waarde wordt onder andere gebruikt om de hoogte van de te betalen belastingen en verschillende heffingen vast te stellen. Ook betaal je in dit geval overdrachtsbelasting.

Ik kan wel wat hulp gebruiken

Ik kan wel wat hulp gebruiken

Neem vrijblijvend contact met ons op. Klik op de vestiging bij jou in de buurt en bel, mail of Whatsapp ons. Tot KIJCK!

Het huis verkopen na overlijden van je ouders of het huis houden?

Als je de woning graag wilt houden en als de nalatenschap positief is, kun je besluiten dat je de woning op een reguliere wijze overneemt. Wanneer er geen andere erfgenamen zijn, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld zelf in het huis te gaan wonen of je kunt het huis verhuren

Een lening afsluiten voor het uitkopen van overige erfgenamen

Zijn er meerdere erfgenamen die recht hebben op de ouderlijke woning? Na het overlijden van de ouders kan het zijn dat een van de erfgenamen de woning overneemt, voor eigen bewoning. Er kan een eventuele hypothecaire geldlening worden afgesloten voor het uitkopen van eventuele overige erfgenamen. 

Voor deze hypothecaire geldlening gelden meestal dezelfde regels en eisen als bij een reguliere hypotheek. Als je beschikt over voldoende eigen vermogen, dan kun je er ook voor kiezen om dat in te zetten voor het uitkopen.

Je compleet laten ontzorgen

Je compleet laten ontzorgen

  • Wij regelen de fotograaf, bezichtigingen, papierwerk en de onderhandelingen.

  • Alle diensten die je van een makelaar verwacht voor 1 prijs.

  • Via jouw persoonlijke omgeving volg je het gehele verkoopproces.

  • Je betaalt pas achteraf als jouw woning is verkocht.

Erfbelasting

Na het overlijden van je ouders moet er binnen acht maanden aangifte erfbelasting gedaan worden. Ook moet de woning binnen acht maanden na het overlijden verkocht worden: hoe vervelend de situatie ook is, je wilt dat het huis snel te koop staat, het liefst binnen drie maanden. Zo kun je snel het huis verkopen. 

Lukt het niet om de woning binnen acht maanden te verkopen? Dan kun je bij de Belastingdienst een jaar uitstel aanvragen voor het betalen van de erfbelasting. Wanneer de aanslag lager dan het bedrag van € 50.000,00 is, dan krijg je een jaar uitstel van betaling. 

De erfenis beneficiair aanvaarden

Weet je niet zeker of je de erfenis wilt aanvaarden of dat je de erfenis wilt verwerpen na het overlijden van je ouder(s)? Het is aan te raden om eerst uit te zoeken of de hypothecaire lening ‘onder water’ staat, of dat de eventuele hypothecaire lening ‘boven water’ staat.  

Wanneer je dit voor het aanvaarden niet weet, kun je ervoor kiezen dat je de erfenis beneficiair aanvaardt. Bij een beneficiaire aanvaarding erven de wettelijke erfgenamen de erfenis alleen als het saldo van de nalatenschap een positief saldo is.

Verschillende soorten aanvaarding van het huis

Ten eerste kun je als erfgenaam de woning aanvaarden. Dit houdt in dat je de eventuele hypothecaire schuld ook erft. Als het huis wordt verkocht met een waarde onder de hypothecaire lening dan is het verlies dus ook voor jou.

Je kunt ook voor kiezen voor het beneficiair aanvaarden van de woning. Hierdoor loopt je privé vermogen geen risico, maar wordt alleen de eventuele opbrengst van de verkoop van het huis gebruikt om de schulden af te lossen.

Als laatste kun je er ook voor kiezen om het recht op het huis te weigeren. Je bent dan niet verantwoordelijk voor eventuele schulden en je zult dus geen financieel verlies lijden, maar hebt dan ook geen recht meer op opbrengsten.

Ik heb nog een vraag

Ik heb nog een vraag

Neem vrijblijvend contact met ons op. Klik op de vestiging bij jou in de buurt en bel, mail of Whatsapp ons. Tot KIJCK!

Verdelen van de kosten of de baten met overige familieleden

Misschien ben je niet de enige erfgenaam die recht heeft op het huis van je ouders. Daarom is het goed om te weten dat alles evenredig moet worden verdeeld. Eventueel kun je ook de andere erfgenamen uitkopen om het volledige recht op de woning te krijgen. Ook een eventuele schuld wordt evenredig verdeeld over alle erfgenamen. 

Het is dus van belang hier goed over na te denken. Het juiste type makelaar maakt geeft je advies over allerlei zaken, zoals erfbelasting, de eventuele hypotheek, of het juist verstandig is om in de woning te gaan wonen en wat het huis waard is. KIJCK. makelaars is een ervaren makelaar en we adviseren je hier graag over.

Kies een makelaar met een vaste prijs

Wil je makelaars vergelijken? We begrijpen dat je in eerste instantie verschillende makelaars wilt vergelijken, voordat je in zee gaat met een makelaar. Het team van KIJCK. makelaars staat voor je klaar. We ontzorgen je zoveel mogelijk tijdens deze lastige periode, terwijl een makelaar met een vaste prijs ook nog eens een prijsvoordeel oplevert. Voor het lage all-in tarief van slechts 3950,- nemen we de gehele verkoop van je ouderlijk huis op ons. Je hoeft dus geen offerte aanvraag te doen: ons tarief is niet afhankelijk van de verkoopprijs van het huis.

Laat je bijstaan door een makelaar

Er verandert veel in het leven na het overlijden van een ouder. Wat ga je met het huis doen? Het huis erven? Of toch verkopen? KIJCK. Makelaars helpt jou het ouderlijk huis te verkopen. Voor een vaste prijs van 3950-, ontzorgen wij jou bij het verkopen van het huis. Wij beschikken over meerdere kantoren in Nederland: door voor lokale makelaars te kiezen weet je zeker dat we ons netwerk in de omgeving voor jou kunnen inzetten. 

Goede makelaars informeren je over de mogelijkheden en opties en helpen je op verschillende vlakken bij het huis verkopen na overlijden ouders. Een makelaar voert allerlei werkzaamheden uit rondom de verkoop, zoals het vinden van de juiste koper en het voeren van onderhandelingen over de prijs en de voorwaarden die bij je passen. Zo zorgen we ervoor dat het huis tegen jou of jullie voorwaarden te koop staat. Neem vrijblijvend contact met ons op en laat je adviseren door ons ervaren team van meelevende en zeer geschikte makelaars.

Heb je gevonden wat je zocht?

Heb je gevonden wat je zocht?
Team KIJCK. Makelaars