KIJCK. Makelaars

Ik ga een huis erven. Wat moet ik weten?

Er komt heel wat bij kijken als je een huis erft. Je hebt bijvoorbeeld de keuze om het huis wel of niet te erven. Ook is er een groot verschil tussen een huis erven met hypotheek en een afbetaald huis. Ook is er bij de meeste woningen sprake van erfbelasting. Hieronder leggen wij uit hoe het werkt en welke keuzes je hebt.

Wel of niet huis erven?

Wanneer je een huis erft, moet je eerst een aantal beslissingen nemen. Je hebt namelijk drie opties waar je uit kunt kiezen: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden en verwerpen.

Wanneer je een woning zuiver aanvaard, neem je de gehele erfenis over. Dus de bezittingen, zoals het huis, maar ook de schulden. Bij beneficiair aanvaarden, ontvang je de bezittingen, maar worden de schulden er eerst van afgetrokken. Je krijgt dus datgene wat je overhoudt na de verrekening. 

Ook heb je de optie om de erfenis te verwerpen. Dit kun je doen als de schulden groter zijn dan de bezittingen. Als je kiest voor verwerpen, kun je het huis dus ook niet houden. Trek dus altijd goed na of er sprake is van schulden en hoe hoog deze zijn.

Huis erven met hypotheek

Wanneer je een huis erft waar nog een hypotheek op zit, moet je de hypotheek betalen. Je kunt er dan ook voor kiezen om het huis te verkopen. Dan kun je (een deel van) de hypotheek afbetalen en de eventuele winst houden. Totdat het huis verkocht wordt, moet je de hypotheek betalen. Huis erven en verkopen? KIJCK. makelaars ontzorgt je volledig.

Ik heb een vraag over het erven van een huis

Ik heb een vraag over het erven van een huis

Stel deze gerust. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Klik op de vestiging bij jou in de buurt en neem vrijblijvend contact met ons op. Je kunt ons bellen, mailen of Whatsappen.

Afbetaald huis erven

Wanneer je een afbetaald huis gaat erven, hoef je geen hypotheek te betalen. Je kunt er in dit geval voor kiezen om het huis te houden, te verhuren of te verkopen. Aan al deze opties zijn kosten verbonden. Bij het houden van het huis heb je wel de vaste lasten te betalen. Wanneer je het huis gaat verhuren moet je het onderhouden en wanneer je het huis verkoopt, worden kosten zoals courtage in rekening gebracht worden. Echter niet bij KIJCK. makelaars. Wij hanteren een vast tarief van 3950,- bij het verkopen van een huis, ongeacht de verkoopwaarde.

Huis erven belasting

Bij een huis erven is er sprake van erfbelasting. Hoe hoog deze belasting is, hangt af van de belastingbox. Als je kiest om zelf in het huis te gaan wonen, valt de erfbelasting in belastingbox 1. Wanneer je het huis verkoopt, valt de erfbelasting in belastingbox 3. Verder hangt de hoogte van de erfbelasting af van de relatie met de overledene, de waarde van de rest van de erfenis en de WOZ-waarde van het huis.

Maak kennis met KIJCK

Maak kennis met KIJCK

  • Alle diensten die je van een makelaar verwacht.

  • No Cure = No Pay, pas betalen als jouw huis is verkocht.

  • Verkoop in regio Amsterdam, Haarlemmermeer & Almere.

  • Klantbeoordeling van een 9,6 op Funda.

Heb je gevonden wat je zocht?

Heb je gevonden wat je zocht?
Team KIJCK. Makelaars