KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Wat te doen met overwaarde na verkoop huis?

Wanneer de waarde van je huis hoger is geworden dan je hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. Veel woningeigenaren hebben overwaarde, omdat de woningprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Dit geld zit in principe ‘in de stenen’ en staat dus niet zomaar op je rekening.

Er zijn verschillende manieren om het uit de stenen te halen, en de makkelijkste manier is door je huis te verkopen. Wil jij weten wat te doen met overwaarde na verkoop huis? In deze blog worden een aantal mogelijkheden uiteengezet.

Overwaarde berekenen

Je overwaarde berekenen is eenvoudig. Je trekt de resterende hypotheek en gemaakte kosten af van de verkoopprijs van het verkochte huis.

Rekenvoorbeeld
Je verkoopt je huis voor € 403.500,-
Je berekent € 3.500,- verkoopkosten
Je hypotheek op dat moment is nog € 150.000,-

Jouw overwaarde is dus € 250.000,-

Bijleenregeling

Als je overwaarde hebt krijg je te maken met de bijleenregeling. Koop je binnen 3 jaar een nieuwe woning? Dan ben je verplicht om de woning te financieren met je overwaarde. Als je dit niet doet heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit is dus zeker niet aan te raden!

De bijleenregeling is in het leven geroepen omdat het vroeger te vaak gebeurde dat mensen hun hypotheekschuld expres niet aflosten. Hierdoor profiteerden zij van een hogere hypotheekrenteaftrek. Dit was niet de bedoeling, en met deze reden is sinds 2004 de bijleenregeling van kracht.

Overwaarde gebruiken om een huis te kopen

Als je je overwaarde gebruikt om je nieuwe woning te kopen heb je minder hypotheek nodig. Dit wordt uitgelegd in onderstaand rekenvoorbeeld, waarbij je overwaarde € 250.000,- is.

Rekenvoorbeeld
Als je een nieuw huis koopt voor € 400.000,- dan is je nieuwe hypotheek:
De aankoopprijs – overwaarde van je oude woning
€ 400.000 – € 250.000 = € 150.000,-

Je nieuwe hypotheek is dan € 150.000,-. Dit is tevens het bedrag waar je hypotheekrenteaftrek over krijgt.

Goedkopere woning kopen

Koop je een woning die goedkoper is dan je oude woning? Ook dan moet je tot drie jaar de overwaarde van je huis gebruiken voor je nieuwe huis. Je profiteert dan wel van een lagere hypotheek, dus hou je maandelijks meer over.

Heb je veel overwaarde en koop je vervolgens een woning die minder waard is dan je overwaarde? Zelfs dan blijft het resterende bedrag nog drie jaar staan. Wanneer je binnen deze drie jaar een nieuw huis koopt, moet je die reserve alsnog gebruiken.

Overwaarde schenken aan kinderen

Volgens de bijleenregeling is het verplicht om je overwaarde (tot 3 jaar) te steken in een woning. Dit hoeft echter niet je eigen woning te zijn. Je kunt tot € 103.643,- belastingvrij schenken aan je kinderen. Deze moeten het wel echt gebruiken om hun eigen hypotheek af te lossen. Meer voorwaarden lees je in onze blog over de schenkvrijstelling bij de aankoop van een woning

Samenwonen

Ga je samenwonen met je partner? En hadden jullie hier voorheen allebei een eigen huis en houden jullie overwaarde over? Dan is het volgens de bijleenregeling verplicht om allebei je overwaarde te besteden aan jullie nieuwe koopwoning.

De regels voor samenwonen met overwaarde zijn aardig complex, en afhankelijk van de (ver-)koopprijs van jullie woningen. Hier kun je het beste een hypotheekadviseur voor inschakelen.

Verhuizen naar een huurwoning, intrekken bij een partner of een wereldreis maken

Ben jij na de verkoop van je oude woning helemaal niet van plan om een nieuwe woning te kopen? Bijvoorbeeld omdat je naar een huurwoning verhuist, je intrekt bij een partner of je een lange tijd op wereldreis gaat? Na drie jaar vervalt de bijleenregeling en krijg je de overwaarde gewoon op je rekening gestort.

Dit kun je dan leuk gebruiken om mee te beleggen, je pensioen mee te spekken of voor je pensioen, kleinkinderen of een nieuwe auto. Let wel: je overwaarde is nu vermogen in box 3 geworden. Je legt dus jaarlijks een bepaald bedrag af aan de belastingdienst.

Wil jij je huis verkopen? Wij helpen je graag tegen een laag én vast tarief. Hier komen geen onverwachtse kosten bij. Neem vrijblijvend contact met ons op, en we helpen je graag verder.

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars