KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Wat kost verhuizen

Verhuizen is leuk, maar ook uitdagend. Naast dat het vrij veel werk is, brengt het ook nog eens de nodige kosten met zich mee. Het is goed om hier op voorbereid te zijn, zodat je weet wat je te wachten staat. 

Benieuwd wat een verhuizing gemiddeld kost, waar deze kosten in zitten en waar je allemaal rekening mee moet houden? Lees dan verder!

Gemiddelde kosten verhuizen

Natuurlijk verschilt het per situatie hoe veel geld je kwijt bent aan verhuizen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je de nodige dingen, zoals verhuisdozen en transport, al hebt of dat je verhuist binnen je eigen stad waardoor je nauwelijks geld aan tanken kwijt bent.

Toch hebben wij geprobeerd, op basis van gemiddelde kosten voor verhuiswagens, verhuisspullen, etc., een schatting te maken van de gemiddelde kosten van verhuizen in Nederland. Hierin maken we onderscheid tussen zelf verhuizen en het inhuren van een verhuisbedrijf. 

Zelf verhuizen

Klein huis € 200 – € 500
Middelgroot huis€ 500 – € 1100
Groot huis€ 1000 – € 2000
 • Huur verhuiswagen (bijvoorbeeld een bestelbus of bakwagen): € 100 – € 300 per dag
 • Brandstof: € 50 – € 100, afhankelijk van de afstand
 • Verhuisdozen en verpakkingsmateriaal: € 50 – €100
 • Mogelijke extra kosten voor parkeervergunningen, verzekeringen, etc.

Totaal klein huis: € 200 – € 500

 • Grotere verhuiswagen voor middelgroot huis: € 200 – € 500 per dag
 • Brandstof: € 100 – € 200
 • Verhuisdozen en verpakkingsmateriaal: € 100 – € 200
 • Extra kosten voor parkeervergunningen, verzekeringen, etc.

Totaal middelgroot huis: € 500 – € 1100

 • Grote verhuiswagen of meerdere voertuigen voor groot huis: € 500 – € 1000 per dag
 • Brandstof: € 200 – € 400
 • Uitgebreide verhuisdozen en verpakkingsmaterialen: € 200 – € 500
 • Extra kosten voor parkeervergunningen, verzekeringen, etc.

Totaal (groot huis): € 1000 – € 2000

Verhuisbedrijf

Klein huis € 350 – € 900
Middelgroot huis€ 800 – € 1900
Groot huis€ 1700 – € 3800

Kosten voor verhuisbedrijf inclusief arbeidsuren en voertuig:

 • Klein huis: € 300 – € 700
 • Middelgroot huis: € 700 – € 1500
 • Groot huis: € 1500 – € 3000

Eventuele extra diensten (inpakservice, montage/demontage, verhuislift, etc.):

 • Klein huis: € 50 – € 200
 • Middelgroot huis: €100 – € 400
 • Groot huis: € 200 – € 800

Totale kosten inclusief extra diensten:

 • Klein huis: € 350 – € 900
 • Middelgroot huis: € 800 – € 1900
 • Groot huis: € 1700 – € 3800

Zelf doen vs laten doen

Verhuizen brengt altijd de keuze met zich mee: zelf verhuizen of een verhuisbedrijf inschakelen. Voor sommige mensen is de keuze tussen deze twee opties zo gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan mensen die toevallig vrij hebben of vrij kunnen nemen, meer dan genoeg familie en vrienden hebben die zin en tijd hebben om te helpen en zelf de benodigde faciliteiten hebben om de verhuizing soepel te laten verlopen. 

Anderen zullen juist direct kiezen voor het inschakelen van een verhuisbedrijf. Deze groep heeft bijvoorbeeld weinig tot geen tijd, hulp en faciliteiten. 

Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, variërend van kosten tot stressniveaus. In de volgende alinea’s zullen we dieper ingaan op de verschillende kosten posten en de voor- en nadelen van zowel zelf verhuizen als het inschakelen van een verhuisbedrijf. 

Zelf verhuizen 

Wanneer je ervoor kiest om zelf te verhuizen, zijn er verschillende kostenposten om rekening mee te houden. Het beheren van het hele proces kan zowel financieel als fysiek uitdagend zijn.

Wanneer je zelf verhuist, is een goede voorbereiding dus essentieel. Start met een realistische inventarisatie van je bezittingen en maak hierin onderscheid tussen essentiële items en dingen die weg kunnen. Dit helpt bij het bepalen van benodigde verpakkingsmaterialen en transportomvang.

Een sterke planning is net zo belangrijk. Stel een tijdschema op en verdeel taken over een aantal dagen, weken of maanden. Door een realistische planning te maken kan je vast een reservering maken op eventuele verhuis benodigdheden.

Kosten zelf verhuizen 

De gemiddelde kosten van zelf verhuizen verschillen per grootte van je huis. Voor een klein huis liggen de kosten gemiddeld tussen de € 200 en  € 500, voor een middelgroot huis liggen de kosten gemiddeld tussen de € 500 en € 1100 en voor een groot huis liggen de kosten gemiddeld tussen de € 1000 en € 2000

Verhuiswagen

Om je spullen van de je oude woning, naar je nieuwe woning te verhuizen heb een of meerdere passende vervoersmiddelen nodig. Mocht je alleen kleinere spullen moeten verhuizen, dan kan het zijn dat je genoeg hebt aan een auto of busje.

Wanneer je grotere meubels gaat verhuizen, moet je al gauw denken aan een verhuiswagen. Dit is een van de meest voorkomende verhuizingskosten. Het is namelijk voor velen een essentieel onderdeel van de verhuizing om bijvoorbeeld je bank, bed, kasten en bureau van A naar B te vervoeren. 

Verzekeringen

Tijdens het verhuizen van spullen kan er van alles mis gaan. Om je hier op voor te bereiden is het goed om de nodige verzekeringen af te sluiten. Zo weet je zeker dat als jouw spullen beschadigd raken, of als je bijvoorbeeld een ongeluk maakt met de verhuiswagen, je goed gedekt bent.

Verpakkingsmaterialen

Een kostenpost waarvan iedereen weet dat het nodig is tijdens een verhuizing, maar die vaak onderschat wordt is verhuismateriaal. Denk hierbij aan dozen, tape, bubbeltjesplastic, naamstickers, etc. De kosten van deze materialen kunnen snel oplopen, afhankelijk van de omvang van je bezittingen. Daarom is het, zoals in de intro al gezegd werd, van belang om een schatting te maken van je inventaris. 

Huur van verhuis benodigdheden

Naast een verhuiswagen, kan het zijn dat er ook extra benodigdheden nodig zullen zijn tijdens een verhuizing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een steekwagen of een verhuislift die extra kosten met zich meebrengen.

(Extra) kilometers en brandstof

Om al je spullen te vervoeren naar je nieuwe woning maak je tijdens een verhuizing de nodige kilometers. Wanneer je dit doet met je eigen vervoer moet je rekening houden met brandstofkosten. 

Heb je een verhuiswagen gehuurd? Houd dan rekening met het aantal kilometers dat je gaat maken. Veel autoverhuurbedrijven rekenen namelijk een kilometerkosten. Ga je hier overheen, dan zal je waarschijnlijk extra moeten betalen. Daarnaast moet je de gehuurde wagen aanleveren met een volle brandstoftank.

Zorg voorafgaand aan je planning dus voor een realistische schatting van het aantal kilometers dat je gaat maken. 

Eventuele parkeerkosten

In stedelijke gebieden kunnen parkeerkosten een onverwachte uitgave zijn. Houd hier tijdens je verhuizing rekening mee.

Eten en drinken voor helpers

Als je vrienden of familie vraagt te helpen, overweeg dan de kosten voor eten en drinken om hen te bedanken. Natuurlijk niet essentieel, maar wel zo aardig. 

Opslagkosten

Als je tijdelijk spullen moet opslaan, kunnen hier extra kosten bij komen kijken.

Netwerk inschakelen

Wanneer je ervoor kiest om zelf te verhuizen scheelt het inschakelen van je netwerk veel tijd, moeite en geld. Een voordeel van deze aanpak is dat het, naast dat het een stuk gezelliger is, fijn dat je de fysieke inspanning kunt delen met vrienden en familie. 

Bovendien biedt je eigen netwerk vaak onverwachte voordelen. Vrienden kunnen nog bruikbare spullen hebben die je kunt gebruiken, waardoor je kosten bespaart op huren of aanschaf. Daarnaast is er mogelijk extra ruimte beschikbaar bij mensen in je netwerk om tijdelijk spullen op te slaan, wat handig kan zijn tijdens de verhuizing.

Ken je zelf niet veel mensen met verhuisspullen? Dan zijn buurtapps een interessante bron om te verkennen in je lokale gemeenschap. Hier kun je niet alleen informatie delen en ontvangen over de buurt, maar ook ontdekken of mensen bereid zijn om verhuis benodigdheden uit te lenen of gratis hulp aan te bieden aan hun buren.

Voor- en nadelen van zelf verhuizen

Zelf verhuizen biedt flexibiliteit en een gevoel van controle doordat je elk aspect van de verhuizing geheel zelf kan beheren. Dit is natuurlijk fijn, gezien het op je eigen spullen gaan. Het grootste voordeel is toch wel dat het kostenbesparend is, vooral als je de hulp van vrienden en familie inschakelt. 

Hier staat wel tegenover dat het ook stress en fysieke inspanning met zich mee brengt. De fysieke inspanning kan overweldigend zijn, met het tillen van zware meubels en het sjouwen van dozen. De chaos van het plannen kan leiden tot stress, vooral als je een druk schema hebt. Daarnaast kost het ook erg veel tijd om alles zelf in te pakken, te regelen en te verhuizen. Wanneer je naast de verhuizing gewoon nog aan het werk bent kan dit ook erg stressvol en vermoeiend zijn. 

Verhuisbedrijf

In plaats van zelf te sjouwen, kun je er ook voor kiezen om een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen. Je verhuizing uitbesteden brengt echter ook zijn eigen set aan overwegingen met zich mee. Het kost natuurlijk meer geld dan wanneer je alles zelf regelt, maar 

In plaats van zelf te sjouwen, kun je er ook voor kiezen om een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen. Je verhuizing uitbesteden brengt echter ook zijn eigen set aan overwegingen met zich mee.

Het kost natuurlijk meer geld dan wanneer je alles zelf regelt, maar deze kosten wegen vaak op tegen de voordelen die een verhuisbedrijf biedt. Een van de belangrijkste voordelen is de tijdsbesparing. Professionele verhuizers zijn ervaren en efficiënt in het organiseren en uitvoeren van het hele verhuisproces. Hierdoor kun jij je concentreren op je werk, kinderen of andere aspecten van de verhuizing, zoals het regelen van administratieve zaken en het comfortabel maken van je nieuwe thuis.

Een ander voordeel van het inhuren van een verhuisbedrijf is de garantie van professionele behandeling van je bezittingen. Deze bedrijven beschikken over de juiste verpakkingsmaterialen en methoden om schade aan je spullen te minimaliseren. Bovendien zijn ze verzekerd, wat betekent dat eventuele onvoorziene schade gedekt kan zijn. Dit hoef je dan ook niet meer te regelen. 

Naast de fysieke aspecten van de verhuizing biedt een verhuisbedrijf ook flexibiliteit. Ze passen zich aan jouw schema aan en zorgen ervoor dat de verhuizing op een efficiënte manier wordt uitgevoerd, wat vooral handig is als je te maken hebt met strakke deadlines.

Hoewel de kosten soms dus een flinke overweging zijn, moet je ook de bijkomende voordelen dus zeker in overweging nemen. Het inhuren van een verhuisbedrijf kan niet alleen de fysieke last verminderen, maar ook de algehele stress van de verhuizing verminderen.

Kosten verhuisbedrijf in Nederland 

De gemiddelde kosten van zelf verhuizen verschillen per grootte van je huis. Voor een klein huis liggen de kosten gemiddeld tussen de € 350 en  € 900, voor een middelgroot huis liggen de kosten gemiddeld tussen de € 800 en € 1900 en voor een groot huis liggen de kosten gemiddeld tussen de € 1700 en € 3800

Voor- en nadelen verhuisbedrijf

Het inhuren van een verhuisbedrijf neemt het grootste deel van de stress en fysieke inspanning weg. Wanneer je een druk schema hebt door bijvoorbeeld werk of kinderen, is alleen de tijdsbesparing al genoeg voordeel. Bovendien biedt het verhuisbedrijf deskundigheid, ervaring en een gestroomlijnde aanpak om je bezittingen veilig naar de nieuwe bestemming te brengen.

Natuurlijk brengt het inhuren van professionals ook kosten met zich mee. Het is een investering in gemak, maar het kan de portemonnee meer belasten dan wanneer je alles zelf regelt. Bovendien betekent het delegeren van de taak aan anderen dat je minder directe controle hebt over het proces, wat voor sommigen een uitdaging kan zijn.

Claudia Treep
Geschreven door Claudia Treep

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars