KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Waarom een energielabel voor je woning belangrijk is in 2024

Het energielabel van je woning is tegenwoordig meer dan alleen een verplichting; het kan een significante impact hebben op de verkoopprijs en hypotheekvoorwaarden. In dit artikel leggen we je uit waarom een energielabel belangrijk is, hoe je het aanvraagt en wat KIJCK. makelaars voor je kan betekenen.

Wat is een energielabel en waarom is het belangrijk?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is, variërend van A++++ (zeer zuinig) tot G (niet zuinig). Dit label is verplicht bij de verkoop van je woning en geeft potentiële kopers inzicht in de energieprestaties van je huis.

Waarom is dit belangrijk?

 • Verkoopprijs: Huizen met een groen label (A of B) zijn vaak meer waard en verkopen sneller dan huizen met een rood label (F of G).
 • Hypotheekvoordelen: Banken bieden soms lagere rentes voor energiezuinige huizen.
 • Energiebesparing: Een goed energielabel betekent lagere energiekosten voor de koper, wat een groot pluspunt is.

Sinds 2024 zijn de regels strenger geworden en spelen energielabels een nog grotere rol bij het bepalen van de hypotheekvoorwaarden. Sommige banken verstrekken zelfs al geen hypotheken meer voor woningen met een D-label of lager, wat het voor zowel kopers als verkopers belangrijk maakt om een hoog energielabel te hebben.

LabelclusterExtra bedrag
EFG€ 0
CD€ 5.000
AB€ 10.000
A+ tot en met A++€ 20.000
A+++€ 30.000
A++++€ 40.000
A++++ met garantie€ 50.000
Extra te lenen bedrag bij energielabel.

Verduurzamen

Huishoudens kunnen een extra bedrag lenen om hun huis energiezuiniger te maken. Er is een lijst met maatregelen beschikbaar die meestal zorgen voor een lagere energierekening, zelfs als de maandlasten van je hypotheek iets stijgen. 

Dit bedrag was voorheen maximaal € 9.000, maar wordt nu gedifferentieerd op basis van het energielabel van de woning. 

Omdat EFG-woningen meer aanpassingen nodig hebben, kunnen kopers van deze woningen een hoger bedrag extra lenen dan kopers van huizen die al energiezuiniger zijn. In 2024 stijgt dit bedrag voor EFG-woningen naar € 20.000.

Startlabel woningMaximale extra hypotheekbedrag
EFG€ 20.000
CD€ 15.000
AB t/m A+++€ 10.000
A++++€ 0
Extra leencapaciteit voor duurzame verbouwingen.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Het aanvragen van een energielabel is eenvoudig, maar het moet wel via een erkend bedrijf. Voor 2021 kon je als woningeigenaar zelf een label verkrijgen door een paar vragen te beantwoorden. Nu moet je echter een deskundige inschakelen die je woning inspecteert en het label opstelt. Dit kost gemiddeld tussen de €250 en €300.

“Wij werken samen met een bedrijf dat de energielabels afgeeft. Zij komen langs en stellen het label op, meestal binnen een paar dagen. Dit is belangrijk omdat je een energielabel nodig hebt voordat we je woning op Funda kunnen adverteren,” aldus Leonie Rump van KIJCK. makelaars.

Waarom is een actueel energielabel cruciaal?

Een energielabel is 10 jaar geldig, maar oudere labels die voor 2021 zijn afgegeven, kunnen minder accuraat zijn. Deze labels werden namelijk vaak door de woningeigenaar zelf opgesteld zonder professionele inspectie. Het is dus belangrijk om te overwegen een nieuw label aan te vragen, zelfs als het oude nog geldig is.

“Soms zie ik woningen met een oud D-label, terwijl ze misschien een B-label kunnen krijgen als ze opnieuw worden beoordeeld. Dit kan een groot verschil maken in de verkoopopbrengst,” vertelt Leonie.

Verbeteren van je energielabel: hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om je energielabel te verbeteren. Hier zijn enkele tips:

 • Isolatie: Zorg voor goede dak-, muur- en vloerisolatie.
 • HR++ Glas: Vervang enkel glas door hoogrendementsglas.
 • Zonnepanelen: Installeer zonnepanelen om je eigen energie op te wekken.
 • HR-ketel: Vervang je oude ketel door een hoogrendementsketel.

Leonie adviseert ook om een adviesrapport naast het energielabel aan te vragen. Dit rapport geeft kopers inzicht in welke stappen ze kunnen nemen om het label verder te verbeteren, wat de waarde van je woning kan verhogen.

“Het kan nuttig zijn om een energielabelbedrijf te vragen om een adviesrapport naast het energielabel. Dit rapport kan de koper helpen te zien welke stappen hij kan nemen om het label verder te verbeteren,” zegt Leonie.

De rol van KIJCK. makelaars

KIJCK. makelaars speelt een actieve rol bij het verkrijgen en optimaliseren van je energielabel. We werken samen met een erkend bedrijf dat energielabels afgeeft en onze makelaars worden regelmatig getraind om altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste regels en technieken.

“We werken nauw samen met het energielabelbedrijf en trainen onze makelaars regelmatig. Zo zorgen we ervoor dat we altijd op de hoogte zijn van de nieuwste regels en dat we onze klanten het beste advies kunnen geven,” aldus Leonie.

We helpen ook bij het opstellen van een verkoopstrategie waarin het energielabel optimaal wordt benut. Bovendien adviseren we huiseigenaren over mogelijke verbeteringen en begeleiden hen bij het aanvragen van een nieuw label indien nodig.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst van energielabels?

De verwachting is dat energielabels in de toekomst nog belangrijker worden, mede door strengere regels van banken en de toenemende aandacht voor klimaatlabels.

Onze expert Leonie

“Vanaf 2024 zijn er al banken die geen hypotheken meer verstrekken voor woningen met een D-label of lager. Dit is een eerste stap en het is waarschijnlijk dat meer banken deze regels zullen volgen,” voorspelt Leonie.

Daarnaast is er een groeiende aandacht voor klimaatlabels, die aangeven in hoeverre een woning risico loopt door klimaatverandering, zoals overstromingen. Dit kan in de toekomst ook invloed hebben op de woningmarkt en de financieringsmogelijkheden.

Veelgestelde vragen over energielabels

Wat kost een energielabel?
De kosten variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €250 en €300.

Hoe lang is een energielabel geldig?
Een energielabel is 10 jaar geldig.

Is een energielabel verplicht?
Ja, bij de verkoop of verhuur van een woning is een energielabel verplicht.

Tips van KIJCK. makelaars voor een beter energielabel

 • Nodig een deskundige uit: Zorg dat je een erkend bedrijf inschakelt om je energielabel te verkrijgen en te verbeteren.
 • Controleer oude labels: Heb je een ouder doe-het-zelf label? Overweeg dan om een nieuw label aan te vragen.
 • Verbeter de isolatie: Goede isolatie van dak, muren en vloeren verbeteren je energielabel aanzienlijk.
 • Vraag om een adviesrapport: Dit helpt kopers om te zien welke stappen ze kunnen nemen om het label verder te verbeteren.

Concreet voorbeeld: De waarde van een beter energielabel

We hadden een woning in de verkoop die in 2020 was opgeleverd met een A-label. Na een herbeoordeling door ons energielabelbedrijf kreeg de woning een A++ label. Dit verschil heeft ervoor gezorgd dat de woning sneller en voor een hogere prijs werd verkocht.

De Impact van zonnepanelen op je energielabel

De impact van zonnepanelen op je energielabel.
De impact van zonnepanelen op je energielabel.

Het effect van zonnepanelen op je energielabel hangt af van de grootte van je woning en het aantal panelen dat je installeert. Leonie legt uit dat het niet altijd eenvoudig is om te zeggen hoe groot het effect zal zijn.

“Bij kleinere woningen kunnen 10 zonnepanelen een groot verschil maken, maar bij grotere woningen misschien minder. Het is belangrijk om per woning te bekijken welke opties het beste werken om een beter label te krijgen,” zegt Leonie.

We adviseren dan ook om een energieadviesrapport te laten maken, dat ook aangeeft welke verbeteringen je kunt doorvoeren om je energielabel te verhogen.

Energielabels zijn essentieel geworden

Een energielabel is essentieel voor de verkoop van je woning. Het geeft kopers inzicht in de energiezuinigheid van de woning en kan de verkoopprijs en hypotheekvoorwaarden beïnvloeden. 

Zorg ervoor dat je een actueel energielabel hebt en breng verbeteringen aan om het label te verhogen.

Benieuwd naar hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken? Neem vandaag nog contact op met KIJCK. makelaars en ontdek alle mogelijkheden.

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars