KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Verwachting woningmarkt Amsterdam: een aantal ontwikkelingen

De woningmarkt van heel Nederland zit in een rare fase. Door corona is het moeilijk om accuraat te voorspellen hoe de woningmarkt er over een jaar uit gaat zien. Voorspellingen die aan het begin van de lockdown gemaakt zijn, zijn niet of bijna niet uitgekomen en veel economen hebben hun verwachtingen bij moeten stellen. Toch is er een aantal heldere ontwikkelingen geweest, vooral in Amsterdam, waar enkele economen een uitspraak over hebben gedaan.

Wat is de verwachting voor de woningmarkt in Amsterdam in 2021?

 

Stijging woningprijzen in Nederland, daling in Amsterdam

 

Om de ontwikkelingen in Amsterdam in een context te kunnen plaatsen is het belangrijk om eerst naar de ontwikkelingen van de rest van Nederland te kijken. In tegenstelling tot de verwachtingen van de economen, zijn vorig jaar in Nederland de woonprijzen gestegen. Met een stijging van 12 procent lijkt de coronacrisis geen effect te hebben gehad op de woningmarkt. 

 

Toch zijn de vraagprijzen in de centrale wijken van Amsterdam met 5% gedaald. De minder centrale wijken zijn ‘slechts’ met 3.4% gestegen, de laagste stijging van heel Nederland.   Dit heeft een aantal redenen:

Opwaardering steden buiten de randstad

Een van de grootste ontwikkelingen op de woningmarkt is de opwaardering van steden buiten de randstad. Door de lockdown(s) en de oproep om meer thuis te werken hebben  woningeigenaren meer behoefte aan ruimte. Vooral buitenruimtes (tuin) en een extra slaapkamer (werkkamer) worden meer gewaardeerd. Ook zeggen woningzoekende meer op zoek te zijn naar een rustige buurt/straat. 

Omdat de kosten per vierkante meter in grote steden hoog liggen, is er het afgelopen jaar steeds meer gezocht op woningen buiten de randstad. Dit maakt dat de krapte op de woningmarkt in Amsterdam dit jaar minder is gestegen dan in andere regio’s.

Minder internationals

Door de coronacrisis trokken er minder expats en internationals naar de hoofdstad, waardoor beleggers die eerder hun panden verhuurden ervoor hebben gekozen om hun woning te koop aan te bieden. Hierdoor komen er meer koopwoningen vrij.

Binnen of buiten de ring

Een andere ontwikkeling die specifiek voor Amsterdam relevant is, is de opwaardering van de gebieden buiten de ring. Woningzoekers hechten lijken steeds minder waarde te hechten aan een woning binnen de A10. Waar de woningprijzen binnen de ring daalden, zijn woningprijzen in Diemen, Nieuw-West, Ouder-Amstel en Abcoude wel gestegen. 

 

Verwachting volgend jaar

 

In 2021 is er nog een aantal maatregelen bijgekomen dat van invloed is op de Amsterdamse woningmarkt. Economen van ING verwachten dat het aantrekkelijker wordt om een huis te kopen, vanwege een iets ruimer aanbod. Dit heeft een aantal oorzaken:

Minder beleggers

Amsterdam wordt minder interessant voor beleggers. Doordat expats en internationals uit de stad wegblijven, is het minder interessant om een woning op te delen in meerdere kamers/huurwoningen. Hierdoor zijn er meerdere interessante koopwoningen beschikbaar.

Daarnaast is de overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog gegaan. Ook om deze reden komen er meer koopwoningen vrij. 

Woningmarkt koelt af

Het aantal transacties zal in 2021 in heel Nederland afnemen, dat stellen economen van ABN AMRO. Zij verwachten dat de verhoogde werkloosheidscijfers als gevolg van de coronacrisis pas in 2021 terug te zien is in de cijfers. ABN Amro verwacht dat de kooptransacties in 2021  met 10% zullen dalen. Goed nieuws voor woningzoekenden, dit betekent dat de woningprijzen minder hard zullen stijgen.

 

Verwachting voor de woningmarkt van Amsterdam: komende jaren

 

Uiteraard staat 2021 helaas nog volledig in het teken van corona.  Het is daarom moeilijk om echt gegronde uitspraken te doen, het is voor veel economen onzinnig om terug te grijpen op eerdere jaren. Afhankelijk van de versoepeling van de maatregelen, economisch herstel, toerisme en herwaardering van de binnenstad kunnen alle ontwikkelingen van het afgelopen jaar weer worden teruggedraaid. 

 

KIJCK. makelaars is een expert op de Amsterdamse woningmarkt, wij weten alle ins en outs! Wil jij je huis verkopen, of wil je juist een huis verkopen? Bekijk ons aanbod!

 

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars