KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Verhuizen naar een andere gemeente: waar moet je rekening mee houden?

Ga je verhuizen naar een nieuwe woning in een andere gemeente? Dan zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je jouw verhuizing melden bij je nieuwe gemeente: hier moet je je inschrijven. De hoogte van gemeentelijke belastingen kunnen veranderen en je zult op zoek moeten gaan naar een nieuwe school voor de kinderen. Zo komt er nogal wat kijken bij een verhuizing!

Een van de dingen die je moet regelen bij je verhuizing, is het verkopen van je huidige woning. Daar helpen we je graag bij: met onze kantoren in Amsterdam, Almere en Hoofddorp is KIJCK. makelaars jouw verkoopmakelaar. Voor het lage all-in tarief van 3950,- nemen we de gehele verkoop van je over, van fotografie tot bezichtigingen en onderhandelingen over de prijs!

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Inschrijven in een andere gemeente

Als je gaat verhuizen, moet je die verhuizing melden bij de gemeente. Dit geldt voor zowel verhuizingen naar een nieuwe gemeente als wanneer je verhuist binnen je eigen gemeente. Deze verhuizing meld je bij je nieuwe gemeente: dit wordt automatisch doorgegeven aan je huidige gemeente. Handig!

De gemeente meldt jouw verhuizing in de BRP: de Basisregistratie Personen. Er zijn allerlei instellingen die hun gegevens automatisch uit deze BRP halen. Aan deze instellingen hoef je jouw verhuizing dus niet door te geven. Dit zijn onder andere:

  • De Belastingdienst;
  • Het RDW;
  • Je zorgverzekering;
  • Ziekenhuizen;
  • De politie en brandweer;
  • DUO.

In sommige gemeenten is het mogelijk om jouw verhuizing digitaal door te geven, in andere gevallen zul je naar het gemeentehuis moeten komen om het te regelen. Neem in dit geval je paspoort en (een kopie van) je huur- of koopcontract mee.

Let op: je moet je verhuizing binnen 5 dagen na de verhuizing doorgeven bij de gemeente. Doe je dit niet of te laat, dan kun je een fikse boete krijgen.

Moet je bij een verhuizing rekening houden met belastingen?

Gemeentelijke belastingen verschillen per gemeente. Als je verhuist naar een andere gemeente, dan zullen de tarieven voor deze belastingen waarschijnlijk anders zijn.

Dit zijn onder andere:

  • De Onroerendezaakbelasting (OZB);
  • Rioolheffing;
  • Afvalstoffenheffing;
  • Hondenbelasting.

Ook de waterschapsbelasting kan veranderen als je naar een nieuwe gemeente verhuist. Er zijn 24 waterschappen in Nederland, het tarief varieert per waterschap. Omdat de belastingdienst jouw verhuizing doorkrijgt via de BRP, hoef je zelf op dit gebied verder geen actie te ondernemen. Deze belastingen worden automatisch geheven.

Verhuizen je kids mee?

Heb je kinderen en verhuizen zij met je mee naar een andere gemeente? Dan zullen ze waarschijnlijk naar een ander kinderdagverblijf of een andere school moeten. Begin op tijd met het zoeken naar een geschikte school of opvang. Zeker bij kinderdagverblijven kan het érg druk zijn en er zijn vaak lange wachttijden: ga op tijd op zoek en meld je kinderen op tijd aan.

Jouw huis verkopen vanwege je verhuizing naar een andere gemeente

Als je wilt verhuizen naar een andere gemeente, zul je jouw huidige woning willen verkopen. Hier zetten wij ons graag voor in. KIJCK. makelaars is dé verkoopmakelaar van de Randstad en ver daarbuiten. Met onze unieke werkwijze – op basis van een laag all-in tarief – verkopen we jouw huis voor de beste prijs en voorwaarden én bespaar jij al snel duizenden euro’s.

Voor het vaste tarief van slechts 3950,- verkopen we jouw woning. Ons tarief is niet afhankelijk van de waarde van je woning en we rekenen geen extra’s, zoals opstartkosten of bonusregelingen. Zo ontvang je wél de service en dienstverlening die je van een NVM-makelaar mag verwachten, én bespaar je ook zomaar duizenden euro’s.

Wil je meer weten over deze unieke werkwijze? Neem vrijblijvend contact met ons op, ons team staat voor je klaar!

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars