KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Verhuizen in Amsterdam: waar op letten?

Sta je op het punt om binnen of naar Amsterdam te verhuizen? Dan is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Hoe schrijf je je bijvoorbeeld in in de Gemeente Amsterdam? En welke andere bijzonderheden zijn er om aan te denken. Je lees het verderop in dit blog!

Wat moet je weten als je naar Amsterdam verhuist?

Naar Amsterdam verhuizen is misschien wel net iets uitdagender dan veel andere steden in Nederland. Als makelaar in Amsterdam weten wij als geen ander hoe lastig het kán zijn om te verhuizen in deze drukke stad. 

De drukke en soms ook smalle straten zonder al te veel parkeergelegenheid maken het überhaupt lastig op de dag van het verhuizen zelf. 

Het is dus belangrijk om goed voorbereid aan je verhuizing te beginnen en je goed voor te bereiden op je verhuizing in Amsterdam.

Om te beginnen raden we je aan om onze verhuis checklist te raadplegen. Deze lijst biedt veel handvatten om je verhuizing goed door te komen. Hoewel dit een checklist is voor algemene verhuisplannen, heb je ongetwijfeld veel aan deze tips.

Inschrijven

Ook is het belangrijk om je zo snel mogelijk in te schrijven bij de gemeente Amsterdam. Je kunt dit online doen en is bovendien gratis. Doe het wel op tijd, want het kan soms 4 weken duren voordat de inschrijving afgerond is.

Parkeren

Parkeren is zoals iedereen wel weet, peperduur in Amsterdam. Het kan dan ook goed zijn dat je zelf geen eigen parkeergelegenheid hebt. Houd hier rekening mee. Kun je een eigen parkeerplaats huren, of misschien kopen? Hoe zit het met parkeervergunningen in Amsterdam? Verdiep je hier op tijd in, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Let dan wel op, dat je pas een parkeervergunning kunt aanvragen als je bent bent ingeschreven op je nieuwe adres. Je vindt alle informatie over adreswijziging doorgeven parkeervergunning op Parkeervergunning voor bewoners wijzigen bij verhuizing.

Is Amsterdam makkelijk te verhuizen?

Naar of in Amsterdam verhuizen is makkelijk, maar ook weer niet. Ja, een beetje een flauw antwoord, maar zo is het wel.

Amsterdam is een wereldstad waar enorm veel verhuizingen plaatsvinden. Er is dus genoeg geregeld en beschikbaar om makkelijk te verhuizen. Tientallen verhuisbedrijven, makelaars en andere instanties staan voor je klaar.

Maar het verhuizen zelf kan best een uitdaging zijn. Vooral in de duurdere wijken, waar gebrek is aan ruimte en je vaak de hoogte in moet, is het niet altijd even eenvoudig. 

Houd dan ook rekening met extra kosten zoals een traplift, extra verhuizers, extra geld voor parkeren etc.

Inschrijven Gemeente Amsterdam

Een belangrijk onderdeel van je verhuizing naar Amsterdam is het inschrijven bij de gemeente. Gelukkig is dit een stuk minder ingewikkeld als in het verleden het geval was.

Je kunt je nu eenvoudig online inschrijven. Schrijf je je online in, dan heb je in ieder geval de onderstaande documenten nodig:

  • Kopie van de pagina’s van het huur- of koopcontract waarop uw naam, adres en handtekeningen staan.
  • Als u bij iemand woont: een toestemmingsverklaring van de bewoner en een kopie van het paspoort, rijbewijs of ID-kaart van de bewoner.
  • Bij antikraak: kopie gebruikersovereenkomst.

Liever niet online inschrijven? Dan kun je dit ook doen bij het Stadsloket of zelfs per post. Bekijk vooraf de website van de gemeente Amsterdam om te kijken wat je allemaal mee moet sturen met je verhuizing. 

Als je de inschrijving hebt gedaan kun je op Mijn Amsterdam kijken of je daadwerkelijk bent ingeschreven.

Hoe lang duurt verhuizen bij gemeente Amsterdam?

De verwerking van je verhuizing duurt ongeveer 24 uur. Lekker snel dus. Na maximaal 5 dagen zie je de wijziging ook in MijnOverheid.

Als je je verhuizing van tevoren doorgeeft, dan wordt je melding bewaard tot aan de verhuisdatum. Pas op de verhuisdatum wordt je melding verwerkt in de BRP. Hoe lang de verwerking duurt, zie je hieronder.

Soort verhuizingWanneer wordt de verhuizing verwerkt?Hoe lang duurt de verwerking?Wanneer zie ik mijn nieuwe adres in MijnOverheid?Wanneer krijg ik de bevestiging per post?
Bin­nen Am­ster­dam, van te­vo­ren door­ge­ge­venop uw ver­huis­da­tum24 uur1 tot 2 werk­da­gen na uw ver­huis­da­tum5 werk­da­gen na uw ver­huis­da­tum
Bin­nen Am­ster­dam, ach­ter­af door­ge­ge­venwe gaan met­een aan de slag24 uur1 tot 2 werk­da­gen na het door­ge­ven van uw ver­hui­zing5 werk­da­gen na het door­ge­ven van uw ver­hui­zing
Van­uit een an­de­re ge­meen­te naar Am­ster­dam, van te­vo­ren door­ge­ge­venop uw ver­huis­da­tum5 werk­da­gen5 werk­da­gen na uw ver­huis­da­tum10 werk­da­gen na uw ver­huis­da­tum
Van­uit een an­de­re ge­meen­te naar Am­ster­dam, ach­ter­af door­ge­ge­venwe gaan met­een aan de slag5 werk­da­gen5 werk­da­gen na het door­ge­ven van uw ver­hui­zing10 werk­da­gen na het door­ge­ven van uw ver­hui­zing
Overzicht verwerking nieuwe inschrijving in gemeente Amsterdam.

Tips verhuizen in Amsterdam

Tot slot hebben we nog een aantal tips bij het verhuizen in Amsterdam. 

1. Begin vroeg met plannen

Start ruim van tevoren met het plannen van je verhuizing. Dit geeft je voldoende tijd om alles te regelen, van het inpakken van je spullen tot het regelen van verhuisdiensten.

2. Inschrijven bij de gemeente

Zorg dat je je direct na je verhuizing inschrijft bij de gemeente Amsterdam. Dit is essentieel voor zaken als belastingen, gezondheidszorg en soms zelfs voor het aansluiten van nutsvoorzieningen.

3. Huur een professioneel verhuisbedrijf

Overweeg een verhuisbedrijf in te schakelen, vooral als je veel spullen hebt of van ver komt. Zij kunnen helpen met het zware tillen en transport.

4. Regel een parkeervergunning voor de verhuisdag

In veel delen van Amsterdam is parkeren lastig. Regel daarom een tijdelijke parkeervergunning voor de verhuisdag om de verhuiswagen dicht bij je nieuwe woning te kunnen parkeren.

5. Pak slim in

Label alle dozen duidelijk en maak een inventarislijst. Zo vind je alles makkelijk terug en kun je efficiënt uitpakken.

6. Overweeg een opslagruimte

Als je tijdelijk minder ruimte hebt, kan het huren van een opslagruimte nuttig zijn om je spullen veilig te bewaren.

7. Regel een traplift bij verhuizing naar een bovenwoning

Bij verhuizing naar een Amsterdamse bovenwoning kan een traplift noodzakelijk zijn voor het verplaatsen van grote meubelstukken.

8. Zorg voor de nodige verzekeringen

Controleer of je inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering up-to-date zijn en dekking bieden tijdens de verhuizing.

9. Maak een schoonmaakplan

Zorg ervoor dat je oude woning netjes wordt achtergelaten en plan een schoonmaak voor je nieuwe woning voordat je spullen arriveert.

10. Verhuis huisdieren en planten veilig

Regel speciaal vervoer of neem maatregelen voor het veilig verhuizen van huisdieren en kwetsbare planten.

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars