KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Overbieden op een huis: alle ins en outs

Overbieden op een huis komt de laatste jaren steeds vaker voor. 

Dit neemt toe door de woningnood in Nederland. Het vinden van een geschikte woning is hierdoor een stuk moeilijker geworden, wat resulteert in dat mensen overbieden op huizen. 

Overbieden brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over overbieden. 

Wordt er nog overboden 

Ook in 2023 wordt er nog altijd overboden op woningen. Wel gebeurt dit alweer een stuk minder dan in voorgaande jaren. In 2022 werd 81% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In 2023 is dit nog maar 31% (NOS, 2023).

Hoewel overbieden dus nog altijd gebeurt, zit hier wel een duidelijke dalende trend in. Je hoeft dus bij lange na niet altijd meer te overbieden om een huis te kopen.

Hoeveel overbieden 

Wanneer je van plan bent om een woning te kopen is het handig om duidelijke afspraken met jezelf te maken. Bij het kopen van een woning komt namelijk vaak ook een hoop emotie kijken. Hierdoor zou je nog wel eens over je budget heen kunnen gaan. Zorg dus dat je voorafgaand aan het bieden op een huis een maximaal budget voor jezelf vaststelt en ga hier dan ook niet overheen. 

Houd ook rekening met de statistieken. Veel mensen denken dat ze alleen kans maken op een woning door flink te overbieden. Dit is niet het geval. Het percentage van huizen dat boven de vraagprijs wordt verkocht is, zoals in voorgaande alinea al werd besproken, van 81% gedaald naar 31%. 

Probeer bij het bieden op een woning dan ook altijd onder jouw maximale budget te bieden zodat je jezelf wat ruimte geeft om te onderhandelen. En lukt het niet om de woning onder jouw maximale budget aan te schaffen? Dan is ons advies, hoe graag je het huis ook wil, om de kans te laten schieten. Er komt heus wel weer een ander droomhuis voorbij. 

Wij helpen je graag mee zoeken. Neem contact met ons op voor vragen of meer informatie.

Hoeveel procent overbieden is normaal?

Het percentage waarmee mensen overbieden op een woning varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de lokale vastgoedmarkt, vraag en het aanbod  en economische omstandigheden. In sommige zeer competitieve markten kunnen kopers geneigd zijn om aanzienlijk boven de vraagprijs te bieden om de concurrentie voor te blijven en de gewenste woning te bemachtigen.

In minder competitieve markten kan het overbieden minder gebruikelijk zijn. Er is echter geen vast percentage dat als “normaal” wordt beschouwd, omdat dit sterk kan variëren. Sommige kopers bieden mogelijk slechts een paar procent boven de vraagprijs, terwijl anderen bereid zijn aanzienlijk meer te betalen, afhankelijk van hun persoonlijke financiële situatie en de mate van concurrentie op de markt.

Overbieden meenemen in hypotheek

Wanneer je gaat overbieden op een huis, moet je eerst weten of je het kunt betalen. Dit klinkt misschien logisch, maar veel mensen maken hierin een fout. Er wordt namelijk vaak vergeten dat je 100% van de woningwaarde kunt lenen en dus niet van de vraagprijs. 

Dat betekent dat wanneer een woning 400.000 euro waard is en jij biedt 4% boven de vraagprijs (€ 416.000), je maximaal € 400.000 kan lenen. Controleer voordat je gaat overbieden dan ook altijd of je dit op een andere manier kan financieren. Bijvoorbeeld met eigen spaargeld of een extra lening.

Houdt dus altijd de woningwaarde in de gaten, omdat je dit maximaal kan lenen. Heb je al een huis op het oog? Bereken dan hier simpel de woningwaarde

Onder voorbehoud kopen bij overbieden

Wanneer jouw bod is geaccepteerd, is het tijd voor het tekenen van een voorlopig koopcontract. Het is dan handig om de financiering van je hypotheek als ontbindende voorwaarde in het contract op te nemen. Op deze manier loop je geen risico op een boete als je de financiering niet rond kunt krijgen.

Kans op restschuld wordt hoger bij overbieden

Stel, je koopt het huis wat je wilt hebben en blijft hier een tijd wonen. Op het moment dat je het huis weer gaat verkopen, kan er sprake zijn van een overwaarde of restschuld. Bij overwaarde is jouw woning meer waard dan de hypotheek en heb je dus “winst”. Bij restschuld is dit net andersom; je hypotheek is hoger dan de woningwaarde. Dan moet je dus nog bijbetalen.

Bij het overbieden op een huis, is het risico op een restschuld hoger. Dit komt doordat je waarschijnlijk meer biedt dan de woningwaarde. Als de woningwaarde en hypotheek hetzelfde blijven in de tijd dat je daar woont, blijf je dus met een hogere hypotheek zitten, wat voor een restschuld zorgt.

Wanneer je kiest voor overbieden is het verstandig dat je voor langere tijd in die woning blijft wonen. Zo heb je langer de tijd om je hypotheek af te betalen en heb je een kleinere kans op restschuld.

Overbieden huis: de voordelen en nadelen

Voordelen:

  1. Snelheid en zekerheid: In competitieve markten kan overbieden de sleutel zijn tot het veiligstellen van je gewilde woning. Je kunt hierdoor snel handelen en hebt de zekerheid dat je de concurrentie voor blijft.
  1. Hogere kans op acceptatie: Een aanzienlijk bod kan de kans vergroten dat verkopers jouw bod accepteren, vooral in markten waar overbieden gebruikelijk is. 
  1. Versterking van onderhandelingspositie: Een hoog bod kan je onderhandelingspositie versterken, vooral als er andere kopers zijn. Het kan de verkoper laten zien dat je serieus bent en bereid bent om een goede prijs te betalen, wat tot meer flexibiliteit in andere onderhandelingsaspecten kan leiden

Nadelen:

  1. Financiële risico’s: Overbieden brengt financiële risico’s met zich mee, vooral als je het maximale budget overschrijdt. Het is essentieel om realistisch te blijven over wat je kunt veroorloven en niet verblind te worden door emoties tijdens het biedproces.
  2. Kans op restschuld: Overbieden vergroot het risico op een restschuld, vooral als de woningwaarde niet stijgt in de tijd dat je er woont. Het is belangrijk om voorbereid te
    zijn op de mogelijkheid dat de woningwaarde niet gelijk blijft of stijgt.
  3. Onzekerheid over markttrends: Hoewel het overbieden nog steeds voorkomt, laat de trend zien dat het percentage woningen boven de vraagprijs verkocht daalt. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van lokale markttrends om weloverwogen beslissingen te nemen.
KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars