Als woningeigenaar ben je soms een langere tijd niet in je eigen woning. Dit kan zijn omdat je op reis gaat, je woning al een lange tijd op de woningmarkt staat of omdat je tijdelijk bij iemand anders bent ingetrokken. Bij ons makelaarskantoor krijgen we daarom vaak de vraag te horen: ‘je koophuis verhuren, mag dat?’. Dit mag, maar er zitten wel haken en ogen aan! In deze blog leggen we het je uit.
Je koopwoning verhuren: wanneer mag dat niet?
Huis verhuren waarop een hypotheekakte staat
Staat er nog een hypotheek op je huis? Dan moet de hypotheekverstrekker toestemming geven. Het huis is namelijk nog niet helemaal van jou, het geleende geld zit nog in de woning. Vaak gaat een bank hier niet zomaar mee akkoord. Enkel als de hypotheek een heel stuk lager is dan de marktwaarde heb je kans dat je wél toestemming krijg, maar zelfs dan blijkt dat hypotheekverstrekkers vaak niet akkoord gaan.
Risico’s
Je kunt proberen je woning te verhuren zonder toestemming van de bank. Hier zitten wel behoorlijk wat risico’s aan. Wat als je huurder de woning dusdanig verwaarloost dat het een stuk minder waard wordt? Dit is vervelend voor jou, maar ook voor de bank! Jouw huis is jouw onderpand voor de verstrekte lening. Als dat onderpand opeens een stuk minder waard wordt, loopt een bank veel meer risico.
Daarbij houdt de bank rekening met de mogelijkheid dat jij niet meer terugkomt en je huis wil verkopen. De hypotheekverstrekker wil dit natuurlijk niet, die ziet de hypotheek graag volledig afbetaald inclusief rente.
Heb je geen toestemming, en komt de geldverstrekker erachter dat je toch je huis hebt verhuurd? Dan zijn de consequenties niet mals. Je moet direct een einde maken aan de verhuur, maar dat gaat niet zo makkelijk aangezien een huurder beschermd is. Na een poosje kan een bank de gehele hypotheek opeisen, inclusief boeterente. Daarnaast krijg je een aantekening in het register waardoor je niet makkelijk een nieuwe hypotheek kan aanvragen. Niet doen dus!
Je koophuis verhuren: wanneer mag dat wél?
Emigratie
Ga je emigreren? Vaak krijg je dan wél toestemming om je woning te verhuren. Je neemt dan een ‘diplomatenclausule verhuurder’ op in de huurovereenkomst. Omdat verhuur vanuit het buitenland niet altijd even praktisch is, kiezen veel mensen ervoor om een externe partij in te schakelen die de verhuur beheert.
Tijdelijk verhuren via de leegstandswet
Staat je woning al een langere tijd leeg? Ook dan verleent een hypotheekverstrekker sneller toestemming om de woning te verhuren. Vooral wanneer de woning een langere tijd te koop staat, maar de eigenaar inmiddels al is verhuisd. De woning moet aan één van de volgende voorwaarden voldoen:
- De woning is nieuwbouw
- De woning is in de laatste 10 jaar maximaal 3 jaar verhuurd
- De eigenaar gebruikte de woning voor zichzelf (maximaal een jaar voordat de woning leeg kwam te staan)
Voldoe je aan minimaal één van deze voorwaarden en wil je je huis verhuren? Dan kun je het beste eerst contact opnemen met de hypotheekverstrekker. Het kan zijn dat ze toestemming geven, maar wel eisen stellen. Daarna moet je een vergunning aanvragen. Dit doe je bij je eigen gemeente, maar de leegstandswet is bij elke gemeente hetzelfde.
Verhuurhypotheek
Een verhuurhypotheek is een hypotheek die je specifiek afsluit om een woning te kopen die je wilt verhuren. Hier heb je, afhankelijk van je hypotheek, een bepaald percentage eigen inbreng nodig. Je betaalt over het algemeen meer rente over een verhuurhypotheek dan een hypotheek voor eigen gebruik.
Het is een interessante manier om een extra zakcentje te verdienen, maar je bent wel zelf verantwoordelijk voor de huurinkomsten. Vallen je huurinkomsten weg? Dan moet je de maandlasten van de hypotheek uit eigen zak moeten betalen.
Hypotheek Afbetaald
Wanneer je je hypotheek volledig afbetaald hebt is het huis van jou, en hoef je geen toestemming meer aan de bank te vragen. Wel zijn de algemeen geldende regels voor woningverhuur uiteraard gewoon van kracht.
Heb je een leegstaande woning die al lang op de markt staat? Wij helpen je graag met de verkoop tegen een vast, laag tarief!