KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Jouw huis verkopen vanwege een faillissement: hoe zit dat?

Als hardwerkende ondernemer doe je er natuurlijk álles aan om de zaken goed op de rit te houden. Je bent ervan overtuigd dat je een sterk product of een goede dienst verkoopt en de juiste dingen doet. Ondanks jouw passie en inspanningen kan het helaas toch tegenzitten en wanneer de kosten hoger worden dan de opbrengsten, kan het onvermijdelijk zijn: een faillissement.

Heb jij een eigen huis en gaat je bedrijf failliet: moet je dan je woning verkopen? Dat hangt af van allerlei factoren, zoals de hoogte van de schulden en de rechtsvorm van je bedrijf.

We zetten verschillende zaken voor je op een rijtje. Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar hulp bij het verkopen van je huis? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Zakelijk of persoonlijk faillissement

Een zakelijk faillissement is natuurlijk heel erg vervelend. Afhankelijk van de rechtsvorm van je bedrijf heeft het faillissement veel of minder invloed op je privésituatie.

Wanneer jouw bedrijf een besloten vennootschap is (een bv), dan zijn zakelijk en privé meestal gescheiden en loop je als eigenaar privé minder risico. Bij een eventueel faillissement blijft de schade vaak beperkt.

Veel vooral kleinere ondernemers kiezen ervoor om zzp’er te worden of een eenmanszaak te beginnen. Ook een vof, een vennootschap onder firma, is een veel voorkomende rechtsvorm. Bij een zakelijk faillissement ben je bij deze rechtsvormen wél privé aansprakelijk voor de zakelijke schulden: bij deze rechtsvormen heeft een faillissement dus wel een grote invloed op je persoonlijke leven.

Móet je je huis verkopen bij een faillissement?

Of je bij een zakelijk faillissement wel of niet je woning moet verkopen, is dus onder andere afhankelijk van de rechtsvorm van je bedrijf. Daarnaast zijn er nog verschillende andere factoren die invloed hebben

De waarde van de woning heeft invloed op of je de woning moet verkopen. Is de hypotheek hoger dan de waarde? Dan heeft verkopen geen zin: dat zou immers zorgen voor nog meer schulden.

Is de woning volledig van jou, van je eventuele partner of van jullie samen? Wanneer de woning op naam van je partner staat, dan kan de curator je niet verplichten om de woning te verkopen. Dit kan echter wél weer het geval zijn, wanneer jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn.

Er is niet één antwoord te geven op de vraag of je jouw huis moet verkopen bij een faillissement: dat hangt af van jouw situatie.

Hulp nodig bij het verkopen van je huis? KIJCK. makelaars staat voor je klaar

Wil je jouw woning verkopen en ben je daarvoor op zoek naar een verkoopmakelaar? Ons team van ervaren makelaars staat voor je klaar! Wij zijn dé verkoopmakelaar van de Randstad en met onze unieke werkwijze zorgen we ervoor dat jouw huis verkocht wordt tegen de beste prijs en de voorwaarden die bij je passen. We werken anders dan de meeste verkoopmakelaars: op basis van een vast tarief. Voor het lage all-in tarief van slechts 3950,- verkopen we jouw woning – ongeacht de waarde!

Heb je vragen over hoe het zit met faillissement en het verkopen van je woning of wil je meer weten over onze unieke werkwijze? Neem gerust contact met ons op.

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars