Een biedlogboek is erg handig om inzicht te krijgen in de verkoop van een huis, zeker wanneer je je oriënteert op het kopen van een huis in de buurt en het bod wat je wil gaan uitbrengen. Of juist wanneer je graag wil weten wat het verkoopproces is geweest op het huis waar jij eerder een bod op uit hebt gebracht.
Het biedlogboek brengt vaak wel wat vragen met zich mee die wij in het artikel hieronder graag voor je beantwoorden!
De vragen die we gaan beantwoorden zijn:
- Wat is een biedlogboek?
- Wat is er te zien in een biedlogboek?
- Wanneer krijg je het biedlogboek in handen?
- Hoe werkt het biedlogboek precies?
Wat is een biedlogboek?
Een biedlogboek is heel kort gezegd een overzicht van alle biedingen die op een huis zijn gedaan. Door hier als potentiële koper inzicht in te krijgen wordt het koopproces transparanter en eerlijker.
Een biedlogboek is dus letterlijk een logboek of een overzicht wat inzicht geeft in eerdere biedingen op een huis wat in een wijk of omgeving staat waar jij misschien wel graag zou willen wonen. Weet wel wat de bieders altijd anoniem zijn gemaakt en je dus niet zien wie er geboden hebben op de woning.
Wat is er te zien in een biedlogboek?
In een biedlogboek staan verschillende dingen die handig zijn om te weten voordat je een bod doet of eventueel wel naar een ander huis in de buurt gaat kijken. We sommen ze hieronder voor je op en geven je een korte uitleg:
De startdatum en de verkoopmethode
Het biedlogboek begint eigenlijk altijd met de startdatum van de verkoop. Zo kunnen kandidaat-kopers dus zien sinds wanneer en hoe lang het huis te koop stond. Daarnaast zie je ook de verkoopmethode die gebruikt wordt. Dit zijn 5 opties:
Onderhandeling: Dit is de meest bekende methode. Hier stel je (vaak samen met een makelaar) een vraagprijs vast en nodig je hiermee potentiële kopers uit om een bod uit te brengen op je huis. Hier ga je als verkoper op in, door een tegenbod te doen, hem te accepteren of hem gelijk afwijzen.
Inschrijving: Deze methode komt steeds vaker voor in het verkooplandschap. Wanneer er veel interesse is in je woning kan je ervoor kiezen om een inschrijving te openen. Je stelt dan een deadline op waarvoor alle geïnteresseerden 1 bod of voorstel uitbrengen. Als verkoper bepaal je na de deadline de meest geschikt koper.
Vrijwillige veiling: Deze methode wordt vaak gehanteerd wanneer de makelaar of jijzelf als verkoper verwacht dat de verkoop niet snel zal gaan en dit wel nodig is. Er wordt dan wel een zogenoemde “vanafprijs” bekendgemaakt. Vaak is deze erg aantrekkelijk en wordt de uiteindelijke verkoopprijs hoger tijdens de veiling.
Transparante bieding: Deze methode lijkt op die van de veiling, alleen bij de transparante bieding bieden potentiële kopers online tegen elkaar op, dit wordt dan ook georganiseerd door speciale platforms. Vaak moet dit wel binnen een paar dagen of zelfs uren gebeuren. Het is dus een methode om snel je woning te verkopen.
Executieverkoop: Deze methode wordt vaak gehanteerd wanneer een woning gedwongen verkocht moet worden, bijvoorbeeld omdat de huidige eigenaar niet meer aan de betalingsverplichting kan voldoen. Vaak gebeurt zo’n executieverkoop ook door middel van een veiling, en is de verkoopprijs dus ook flink lager dan wanneer de woning in de reguliere verkoop zou zijn verkocht.
Het aantal biedingen en de hoogte ervan
Dit is voor de meeste potentiële kopers de voornaamste reden om in het biedlogboek van een huis te snuffelen. Veel mensen willen graag weten hoeveel mensen er al voor zijn gegaan en welke biedingen zijn afgewezen. Op die manier kunnen veel kopers een beter bod tot stand brengen op een huis in de buurt of dezelfde wijk en hebben ze niet het gevoel alsof ze met hagel schieten.
De datum en het tijdstip van eerdere biedingen
In het biedlogboek zie je ook wanneer biedingen zijn ontvangen en hoe lang er dus eventueel tussen verschillende biedingen heeft gezeten. Soms wordt een bod namelijk geweigerd door de verkopers en plaatsen de (kandidaat) kopers een nieuw (en hoger) bod op het huis.
Ontbindende voorwaarden en persoonlijke berichten
Ook de ontbindende voorwaarden die andere bieders bij hun bod hebben geplaatst staan altijd in een biedlogboek. Voorbeelden zijn een bouwkundige keuring of een goede financiering.
Daarnaast zie je in een biedlogboek ook of er persoonlijke berichten bij een bieding zijn geplaatst. Je ziet alleen nooit de inhoud hiervan, vanwege privacy redenen worden deze niet in een biedlogboek opgenomen.
Wanneer biedlogboek inzien?
Niet iedereen krijgt zomaar inzicht in het biedlogboek van een huis. Elke kandidaat-koper van een huis kan hem inzien, maar wel nadat de bedenktijd is afgelopen en/of bij ontbindende voorwaarden.
Ook de verkoper krijgt inzicht in het biedlogboek, maar meestal wordt deze tijdens het verkoopproces natuurlijk al op de hoogte gehouden van de verschillende bedieningen (als het er meerdere zijn).
Als het huis eenmaal officieel is verkocht, kan iedereen het biedlogboek inzien. Sinds 1 januari 2023 stellen de grootste brancheverenigingen (NVM, VBO en VastgoedPro) het verplicht om biedlogboeken bij te houden. De kans is dus groot dat het biedlogboek van het huis waarop jij geboden hebt, of een huis in een gewilde wijk, beschikbaar is.
Hoe werkt een biedlogboek precies
Meestal wordt een biedlogboek bijgehouden door software en gaat het dus automatisch. Wanneer je als kandidaat-koper een bod uitbrengt op een woning, moet dit tegenwoordig ook via een digitaal biedformulier, eerder ging dit nog wel via een mail naar de verkopers of verkoopmakelaar. Deze ontwikkeling is er zodat het bod meteen automatisch vastgelegd wordt in het systeem voor het biedlogboek.
Verkopers hebben automatisch en voortdurend inzicht in het biedlogboek van hun woning. Het biedlogboek wordt automatisch bijgehouden en verkopers zien dus altijd de actuele biedingen. Zo weten verkopers ook altijd zeker dat de makelaar geen biedingen achterhoudt. Aan de hand van dit overzicht met de exacte cijfers, tijdens en ontbindende voorwaarden is het makkelijker voor de verkoper om een geschikte koper aan te wijzen.