KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Wanneer je huis verkopen?

Wanneer is het een goed moment om je huis te verkopen? Dit is een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. Toch gaan we je helpen om je van het beste advies te voorzien. Er zijn namelijk 5 belangrijke elementen om rekening mee te houden:

  1. De periode/duur van het verkoopproces
  2. Persoonlijke omstandigheden
  3. Seizoenspatroon
  4. Algemene ontwikkelingen op de huizenmarkt
  5. De staat van je huis en de vraagprijs

1. De periode/duur van het verkoopproces

Eén van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden is de duur van het verkoopproces. Wil jij je huis binnen nu en een half jaar verkocht hebben, dan is het goed om te weten wanneer je de eerste stappen moet zetten.

Hoe lang duurt het gemiddeld om je huis te verkopen?

Gemiddeld duurt het 2 tot 3 maanden om je huis te verkopen. Toch kunnen hier enkele logische uitschieters bijzitten.

Het verkoopproces bestaat namelijk uit een aantal stappen. Iedere stap heeft invloed op de gemiddelde doorlooptijd van het verkoopproces. Hieronder zoomen we daar op in:

1. Het besluitvormingsproces

Het moment dat je besluit je huis te verkopen. Een belangrijk moment waar je goed over na moet denken. De duur van het verkoopproces start vanaf dit moment.

2. Een makelaar zoeken / kiezen

De eerstvolgende belangrijke stap die je moet zetten is het vinden van een geschikte verkoopmakelaar. Bij het kiezen van de juiste makelaar is het belangrijk om op een aantal zaken te letten:

  • Reviews van de makelaar
  • Bekendheid in de regio (een makelaar in Amsterdam is wat anders dan eentje in Arnhem)
  • De prijs 
  • De aanpak

Onze ervaring is dat dit selectieproces 1 tot 2 weken kan duren. Dit is deels afhankelijk van hoeveel makelaar je wenst te spreken. 

Makelaars lijken in eerste instantie misschien weinig van elkaar te verschillen. Maar wist je dat bijvoorbeeld de prijs soms duizenden euro’s kan verschillen? Duizenden euro’s die jij in een nieuwe keuken of een andere verbouwing voor je nieuwe huis kunt stoppen.

Wij merken dat wij vaak duizenden euro’s goedkoper zijn omdat wij één vaste prijs hanteren. Geen percentages van de verkoopprijs, maar gewoon één transparante prijs. 

3. Je huis te koop zetten

Als je een goede makelaar hebt gekozen is het tijd om je huis te koop te zetten. Samen met je makelaar ga je kijken wat er moet gebeuren om je huis verkoopklaar te krijgen. Dit kan zo’n 3 tot 4 weken duren. 

Soms hoeft er niet veel te gebeuren en is het een kwestie van opruimen en wat kleine klusjes doen om je huis spik en span te maken. In sommige situaties loont het om ook wat grotere zaken aan te pakken zoals het vervangen van een keukenblad, het schilderen van kozijnen of het opknappen van de tuin. In dit geval kan deze periode iets langer duren.

Onze ervaring is in ieder geval dat het echt loont om je huis goed op orde te krijgen. Het geld wat je hierin investeert, betaalt zich vaak terug in een hogere verkoopprijs of snellere verkoop van je woning.

Nu is het tijd om de foto´s te maken, zodat deze later gebruikt kunnen worden voor de presentatie op Funda. In het verlengde hiervan dient er ook een energielabel aangevraagd te worden en worden de afmetingen van je woning definitief bepaald.

4. Je huis op Funda zetten

Als alle informatie is verzameld is het tijd om je woning op Funda te presenteren. En nu is het afwachten. Eén week? Twee weken? Acht weken? Dit is enorm lastig in te schatten en erg afhankelijk van:

  • Prijsklasse van je woning
  • Locatie van je woning
  • Presentatie van je woning
  • Aantal biedingen

Laten we er voor het gemak van uitgaan dat dit proces, in de huidige markt, ongeveer drie tot acht weken duurt.

Zodra je huis op Funda staat begint het échte werk. De bezichtigingen en eventuele biedingen. 

5. Het koopcontact

Zodra de verkopende en kopende partij overeenstemming hebben bereikt over de verkoopprijs is het zaak om zo snel mogelijk het koopcontract te tekenen. 

Als het koopcontract is getekend is de koop nog niet definitief. In de wet is namelijk vastgelegd dat de kopende partij zonder opgaaf van reden een bedenktijd van 3 dagen heeft. Als verkopende partij heb je deze bedenktijd overigens niet.

Ook heb je te maken met eventuele ontbindende voorwaarden. Deze spreek je vaak in goed overleg af. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn het verkrijgen van de financiering en een bouwkundige keuring.

Dit proces kan gemiddeld zo’n vier tot zes weken duren.

6. De koop afronden

Het afronden van de verkoop van je woning kan eindelijk beginnen. Je hebt er al heel wat weken op zitten en het is nu dus echt tijd om de afspraak bij de notaris te maken.

De kopende partij heeft de keuze voor het selecteren van de notaris. Bij de notaris zet je de woning op naam van de koper en kun je bijvoorbeeld al de sleuteloverdracht laten plaatsvinden. Dit laatste hoeft niet per se, je kunt ook afspreken om de sleuteloverdracht pas over enkele maanden te laten plaatsvinden. Bijvoorbeeld als je zelf nog een nieuw huis moet kopen.

De koop afronden kan dus ook erg verschillen, maar houd rekening met minimaal vier weken.

2. Persoonlijke omstandigheden

Bij het verkopen van een huis is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke omstandigheden. Jij als verkoper kan bijvoorbeeld financiële redenen hebben, of er staat een gezinsuitbreiding op de planning. Het kan ook zijn dat de verkoper een nieuwe baan heeft gevonden en daarom wil verhuizen naar een andere stad of regio.

Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je jouw huis wilt verkopen. Dit helpt niet alleen bij het bepalen van de vraagprijs en de marketingstrategie, maar ook bij het vinden van de juiste koper. Bijvoorbeeld, als je snel wilt verkopen vanwege financiële problemen, dan kan een snelle verkoop tegen een lagere prijs de beste oplossing zijn. 

Als je echter op zoek bent naar een hogere opbrengst en niet onder tijdsdruk staat, dan kun je ervoor kiezen om langer te wachten op de juiste koper die bereid is om meer te betalen.

Over het algemeen kun je stellen dat hoe sneller je van je huis af wilt, hoe lager de verkoopprijs is. Als je veel tijd hebt en niet de absolute noodzaak hebt om te verkopen, kun je langer wachten op jouw ideale verkoopprijs.

3. Seizoenspatroon

Er lijkt de laatste jaren niet echt een trend te zijn als het gaat om gekochte/verkochte woningen per seizoen. In de lente en herfst blijkt er op Funda meer aanbod te zijn, dus heb je ook te maken met meer concurrentie. 

Mei blijkt volgens onderzoek van Funda zelf de beste maand voor verkopers. Vanaf het moment waarop een huis wordt geplaatst op funda en de uiteindelijke prijs waarvoor het is verkocht is er een duidelijk patroon te ontdekken: de hoogste prijs per vierkante meter ligt steeds in mei, de laagste in december. De slechtste maand om je huis te verkopen lijkt dus december, de beste: mei.

Sowieso is het goed om de vakanties en de feestdagen zoveel mogelijk te vermijden. Mensen zijn dan vooral druk met andere zaken en minder bezig met het kopen van een huis.

4. Algemene ontwikkelingen op de huizenmarkt

De huizenmarkt is voortdurend in beweging en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Een stijgende huizenmarkt kan bijvoorbeeld gunstig zijn voor de verkoop van je huis, omdat er meer vraag is naar huizen en er daardoor meer potentiële kopers zijn.

Aan de andere kant kan een dalende huizenmarkt het juist lastiger maken om je huis te verkopen. Dit komt omdat er dan minder vraag is naar huizen en er dus minder potentiële kopers zijn. Het kan dan nodig zijn om je vraagprijs aan te passen of om andere maatregelen te nemen om je huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers.

Ook regionale ontwikkelingen kunnen van invloed zijn op de verkoop van je huis. Bijvoorbeeld als er veel nieuwbouwprojecten gepland staan in jouw regio, kan dit de concurrentie vergroten en kan het nodig zijn om je huis extra aantrekkelijk te maken voor potentiële kopers.

Al deze ontwikkelingen hebben natuurlijk invloed op de snelheid waarmee jij je huis verkoopt. Een goede makelaar houdt dit goed voor je in de gaten en heeft hierin een proactieve rol.

5. De staat van je huis en de vraagprijs

De staat van je huis en de vraagprijs zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het verkopen van je huis. Het is belangrijk om je huis in goede staat te presenteren aan potentiële kopers, zodat zij een positief beeld hebben van het huis. 

We benoemden het al eerder in dit artikel: het kan absoluut lonen om je huis een opknapbeurt te geven. Twijfelende potentiële kopers kun je op deze manier sneller laten beslissen of je kunt een hogere verkoopprijs hanteren.

Daarnaast is het bepalen van de juiste vraagprijs cruciaal voor een snellere verkoop. Een te hoge vraagprijs kan potentiële kopers afschrikken, terwijl een te lage vraagprijs kan leiden tot een lagere opbrengst. Het is daarom belangrijk om de staat van je huis en de vraagprijs zorgvuldig te overwegen voordat je besluit je huis te verkopen.

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars