KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Wat doet een notaris bij aankoop huis?

Je kunt van alles zelf doen bij het (ver)kopen van een huis maar aan één ding ontkom je niet: de notaris. Het regelen van de overdracht bij een notaris is verplicht. Dat is maar goed ook, want een notaris is onafhankelijk en behartigt zowel de belangen van de koper als de verkoper.  De kosten van een notaris zijn (in de meeste gevallen) voor de koper. In totaal komt dit vaak neer op een bedrag tussen de 1.000-1.500 euro. Waar dit bedrag op gebaseerd is, is niet altijd duidelijk. Het meeste werk gebeurt namelijk uit het zicht van zowel de koper als de verkoper. Wat doet een notaris bij de aankoop van een huis? Je leest het in deze blog!

Dit stelt een notaris op bij de aankoop van een huis

Hypotheekakte

In de eerste plaats stelt de notaris een hypotheekakte op. In een hypotheekakte staat vastgelegd dat de woning als onderpand wordt aangeboden aan de geldverstrekker (bank) in ruil voor een geldsom. Voor deze hypotheekakte vraagt de notaris de hypotheekstukken van de verkoper en de bank op, waarna hij/zij de akte opstelt. 

De hypotheekakte moet worden geregistreerd bij het Kadaster. Jij kunt dit niet zelf doen, alleen notarissen zijn hiervoor bevoegd. Zodra de hypotheekakte in het Kadaster geregistreerd staat kun je deze altijd opvragen, dit kost wel geld. Een hypotheekakte heb je mogelijk nodig bij het verkopen van je huis, dus het is belangrijk om deze goed te bewaren!

Leveringsakte

De notaris stelt de akte voor levering op. Deze leveringsakte staat ook wel bekend onder de noemer ‘transportakte’ of ‘overdrachtsakte’. In dit document is de overdracht van de woning vastgelegd, samen met de gemaakte afspraken. Soms vult de notaris deze afspraken nog aan omdat hij/zij beoordeelt dat één van beide partijen niet voldoende juridisch beschermd is.

De leveringsakte is als volgt opgebouwd:

  • De gegevens van het pand zoals beschreven in het Kadaster.
  • De nieuwe eigenaar van de woning
  • De koopovereenkomst (inclusief prijs, afspraken en ontbindende voorwaarden)
  • De overdrachtsbelasting die de koper betaalt
  • Eventuele bijzondere erfdienstbaarheden

Deze akte van levering wordt pas getekend door de betrokken partijen nadat de 3 dagen wettelijke bedenktijd zijn verlopen.

Werkzaamheden buiten het zicht

Oké, een notaris stelt dus de leverings- en hypotheekakte op. Maar hoe verklaart dat de flinke factuur die vaak van het notariskantoor komt? Dit komt omdat een notaris ‘achter de schermen’ nog flink aan het werk is.  

Deze werkzamen gebeuren nog buiten het zicht:

  • Opvragen gegevens geldverstrekker
  • Vaststellen of de woning en het perceel correct zijn beschreven.
  • Het opvragen van alle persoonsgegevens van de koper en verkoper bij Basisregistratie Personen. Hiermee checkt een notaris of een huis wel verkocht mag worden, of dat er een beslag op het huis rust. Ook kijkt een notaris naar eventuele echtscheidingen of faillissementen.
  • Toezicht houden op de betaling, controleren of de volledige betaling is verricht. 

Dus wat doet een notaris bij de verkoop van een huis? Erg veel juridische zaken! Deze kun je zelf niet uitvoeren omdat je simpelweg geen toegang hebt tot deze informatie.

Notaris kiezen

Wanneer je een huis koopt, is  de koper verantwoordelijk voor het inschakelen van de notaris. Bij nieuwbouwwoningen wordt er vaak één notaris ingeschakeld voor het hele project, dus dan heb je geen keuze. Notarissen mogen hun eigen prijzen bepalen. Het is dus zeker verstandig om zelf onderzoek te doen naar verschillende kantoren. Maak bijvoorbeeld gebruik van een vergelijkingswebsite, en vraag verschillende offertes aan. 

Over het algemeen geldt dat het opstellen van één akte ongeveer 500 euro kost. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt teken je maar één akte (de hypotheekakte). Daarnaast komen er altijd nog andere kosten bij (inschrijvingen, btw, administratiekosten) waardoor de rekening gemiddeld 1.500 euro is. Ons advies is: vraag vooral meerdere offertes aan en let goed op welke kosten deze offerte wel en niet dekt! 

Bij KIJCK. makelaars doen wij gratis waardebepalingen. Altijd al willen weten wat jouw huis waard is? Vraag de gratis waardebepaling dan nu aan!

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars