KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Na hoeveel bezichtigingen huis verkocht

Over de afgelopen 5 jaar ligt het gemiddelde aantal bezichtigingen per verkoop van een huis rond de 10 bezichtigingen. Hieronder zie je een overzicht van het aantal bezichtigingen per regio met daarbij ook de gemiddelde doorlooptijd.

In dit artikel vertellen we je alles over hoe lang het duurt voordat je huis verkocht is en hoe je dit proces kan versnellen en vergemakkelijken

Hoeveel bezichtigingen is normaal

Op de vraag hoe veel bezichtigingen normaal zijn voordat je huis verkocht is niet één simpel antwoord. Sommige woningen worden direct na de eerste bezichtiging al verkocht, terwijl de andere woning misschien wel 20 bezichtigingen nodig heeft. 

Het gemiddelde ligt rond de tien bezichtigingen, maar er zijn dus geen harde cijfers die bepalen hoe lang dit proces moet duren.

Een snelle verkoop is ook zeker niet altijd beter. Soms kan een huis dat te snel verkocht wordt, wijzen op een onderwaardering ervan, waardoor verkopers potentiële winst mislopen. Bovendien kan een te snelle verkoop ook betekenen dat er niet genoeg aandacht aan de marketing is besteed, waardoor de uiteindelijke verkoopprijs lager uitvalt dan gehoopt.

Aan de andere kant kan een eeuwig durend verkoopproces ook frustrerend zijn als verkoper. Ook dan bestaat er het gevaar dat je winst misloopt, doordat je geneigd bent het eerste beste bod te accepteren.

Er verschillende factoren waarop je als verkoper invloed hebt om het proces te versnellen. Denk aan het verbeteren van de presentatie van het huis, het aanpassen van de vraagprijs aan de marktomstandigheden, het kiezen van de juiste makelaar en het effectief promoten van de woning op de juiste kanalen. Hierover zo meer.

Waarom zijn bezichtigingen belangrijk?

Bezichtigingen zijn een belangrijk onderdeel van het verkoopproces van een huis. Al het voorwerk in de vorm van marketing en promotie doe je om kopers naar jouw bezichtiging te krijgen. 

Deze bieden potentiële kopers namelijk de kans om de woning van dichtbij te bekijken en een gevoel te krijgen van hoe het zou zijn om er te wonen. Deze persoonlijke ervaring kan een doorslaggevende factor zijn in het beslissingsproces van een koper.

Tijdens bezichtigingen kunnen potentiële kopers details opmerken die niet zichtbaar zijn op foto’s of in de beschrijving van de woning. Ze kunnen de ruimte ervaren, de indeling van beoordelen, en eventuele plus- of juist minpunten voor zichzelf noteren. Hierdoor kan een koper een weloverwogen beslissing nemen over de vraag of de woning aan hun behoeften en verwachtingen voldoet. 

Welke factoren spelen een rol

1. Prijs

De prijs van een woning is één van, als niet, dé belangrijkste factoren die de snelheid van de verkoop beïnvloeden. Een goede prijsstelling, gebaseerd op een grondige marktanalyse, kan de interesse en vertrouwen van potentiële kopers vergroten en het verkoopproces versnellen. Een te hoge vraagprijs kan potentiële kopers afschrikken, terwijl een te lage prijs de indruk kan wekken dat er iets mis is met de woning.

2. Aantrekkelijkheid

De aantrekkelijkheid, presentatie en sfeer van de woning spelen ook een grote rol. Kopers moeten een goed gevoel hebben en zich echt aangetrokken voelen tot de woning. Zaken als de staat van onderhoud, de inrichting, opgeruimdheid, de grootte van de woning, en de indeling zijn dus erg belangrijk. Zorg dan ook dat je deze zaken op orde hebt voordat je een bezichtiging organiseert. Een goed onderhouden woning die mooi is gepresenteerd, heeft doorgaans namelijk meer kans op een snelle verkoop en dat ook nog eens tegen een hogere waarde.

3. Exclusiviteit

De exclusiviteit kan ook de snelheid van de verkoop beïnvloeden. Factoren zoals unieke architectonische kenmerken, bijzondere locatievoordelen of zeldzame eigenschappen kunnen de interesse van potentiële kopers vergroten en het verkoopproces versnellen. Dit soort woningen worden over het algemeen ook veel sneller verkocht.

Heeft jouw woningen dus exclusieve kenmerken? Neem deze dan zeker mee in de advertentie en benadruk deze ook nog een keer tijdens de bezichtigingen.

4. Gevoel bij de verkoper

Het gevoel dat een potentiële koper heeft bij een verkoper kan een grote invloed hebben op hoe zij de woning ervaren. Wanneer je als koper geen goed gevoel hebt bij een verkoper zullen de minpunten aan de woning eerder opvallen en zwaarder wegen.

Bij een goed gevoel gebeurt er juist het tegenovergestelde. Minpunten vallen hierdoor minder op of wegen minder zwaar, terwijl de pluspunten juist weer extra goed opvallen en potentiële kopers ook extra enthousiast krijgen.

Het geven van een vriendelijke, gastvrije benadering en geduldige uitleg over de woning zijn dus erg belangrijk als je jouw woning snel en succesvol wilt verkopen. Dit wekt een positief gevoel bij de potentiële kopers, wat de interesse en ook de gunfactor kan verhogen bij kopers.

5. Locatie

De locatie van de woning is een cruciale factor die de snelheid van de verkoop kan beïnvloeden. Een gunstige locatie dicht bij voorzieningen, scholen, winkels en vervoersverbindingen kan de aantrekkelijkheid van een woning vergroten en het verkoopproces versnellen.

6. Marketingstrategieën

Iedereen weet het wel, maar toch niet iedereen is bereid er evenveel moeite in te steken. De marketingstrategie tijdens het verkopen van jouw huis. Dit speelt een essentiële rol. Een goed doordacht marketingplan, denk hierbij dus aan online en offline promotie, kan de zichtbaarheid van de woning vergroten en meer potentiële kopers aantrekken. Goede teksten en mooie foto’s zorgen ervoor dat kopers de woning sneller willen.

Laat je helpen door een verkoopmakelaar 

Bij de verkoop van een huis is de verkoopmakelaar de sleutelfiguur die de verkoper bijstaat gedurende het hele verkoopproces. De expertise en ervaring van een makelaar zijn van onschatbare waarde bij het succesvol verkopen van een woning. Laten we eens dieper ingaan op enkele belangrijke taken en verantwoordelijkheden van de makelaar:

  • Marktanalyse uitvoeren;
  • Woning op waarde schatten;
  • Verkoopplan opstellen;
  • Marketingmateriaal ontwikkelen;
  • Bezichtigingen organiseren en begeleiden.

KIJCK verkoopt je huis voor 1 vast tarief van 2950,-. Ongeacht de verkoopwaarde én met alle diensten die je van een makelaar gewend bent. Met heldere en transparante afspraken, zonder verrassingen. Zo verspil je geen geld aan courtagekosten

Claudia Treep
Geschreven door Claudia Treep

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars