KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Huis verkopen: hoe zit dat met belasting

Wanneer je jouw huis verkoopt of dit van plan bent, reken je natuurlijk op vooral geld wat er op je rekening bijkomt. Veel mensen denken in eerste instantie niet aan de verplichte kosten zoals belastingen die erbij komen kijken wanneer je je huis verkoopt. Dat is ook niet gek, aangezien dit niks te maken heeft met het maken van foto’s, vaststellen van de vraagprijs of het inplannen van bezichtigingen. 

We begrijpen dat je graag wilt weten hoe het belastingstelsel werkt wanneer je je huis verkoopt. Er zijn namelijk meerdere regels en tarieven. Wij behandelen ze hieronder stuk voor stuk. Je leest hieronder namelijk het volgende:

  • Hoeveel belasting betaal je als je je huis verkoopt;
  • Hoeveel belasting betaal je op de overwaarde van je huis;
  • De aftrekposten bij de verkoop van je huis.

Hoeveel belasting betaal je als je je huis verkoopt

Bij het verkopen van een woning zijn er verschillende situaties waarin je rekening moet houden met verschillende belastingaangifte. Voor een algemene verkoop van je huis, of bij de verkoop van je huis waar je winst op maakt, betaal je geen belasting. 

Je hoeft in dit geval dus de verkoop van je huis niet af te rekenen bij de fiscus. Houd wel er wel rekening mee dat dit geldt voor Nederland. Wanneer je in het buitenland woont, een vakantiehuisje hebt of misschien wel een huisje in het buitenland verhuurt, gelden er andere regels. We raden je aan contact op te nemen met een bank of expert in het desbetreffende land. 

Wanneer je je huis niet met winst, maar met overwaarde verkoopt, gelden er ook in Nederland andere regels. Let hier dus goed op. 

Hoeveel belasting betaal je op de overwaarde van je huis

Wanneer je je huis met overwaarde verkoopt, betaal je in veel gevallen wel belasting. Veel mensen gebruiken de overwaarde van het huis om een nieuw huis mee te kopen, maar in sommige gevallen zijn mensen dit niet van plan. In beide gevallen gelden andere regels. 

Belasting op overwaarde bij een nieuw koophuis

Wanneer je de overwaarde van je verkochte huis gebruikt om daarmee een nieuw koophuis te financieren, hoef je hier geen belasting over te betalen. Wanneer je namelijk in hetzelfde jaar je woning verkoopt en ook weer een nieuw huis koopt, gaat de fiscus ervan uit dat je de overwaarde voor dit nieuwe huis gebruikt. 

Let wel op de timing van het verkopen en kopen van de huizen. De belastingdienst bekijkt dit namelijk altijd op 1 januari. Zorg er dus het liefst voor dat je zowel de verkoop als de koop van een nieuw huis in hetzelfde kalenderjaar doet. 

Belasting op overwaarde zonder een koophuis

Wanneer je een woning hebt verkocht, maar niet van plan bent om binnen nu en 3 jaar een nieuw huis te kopen, omdat je bijvoorbeeld gaat huren of je het huis geërfd hebt, betaal je wel belasting over deze overwaarde. 

Dit komt doordat de overwaarde dan gezien wordt als spaargeld en dus daarmee als vermogen. Wanneer dit geld dus in een nieuw kalenderjaar nog op je rekening staat, heft de belastingdienst een hogere heffing en betaal je dus flink meer belasting. En betekent dit dus dat je wel belasting betaalt bij de verkoop van je huis. 

De aftrekposten bij de verkoop van je huis

Wanneer je je huis verkoopt hangen hier natuurlijk vrijwel altijd kosten aan vast zoals de kosten voor de makelaar, notaris, of het taxeren. Gelukkig zijn een aantal kosten aftrekbaar. We behandelen hieronder kort 3 soorten kosten die aftrekbaar zijn wanneer je je huis verkoopt. 

Taxatiekosten 

Een taxatierapport is niet verplicht, maar vaak vragen hypotheekverstrekkers hier wel om. Helemaal als het huis onder water staat, wanneer de waarde van het huis lager is dan de overgebleven hypotheekschuld of wanneer er een overbruggingskrediet bij komt kijken. In al deze gevallen behoren de taxatiekosten tot de aftrekposten bij het verkopen van je huis. 

Boeterente 

Wanneer je verhuist naar een nieuwe koopwoning en je bij je vorige huis nog een hypotheek hebt staan, betekent dit dat je een nieuwe hypotheek moet afsluiten. 

Hierom betaal je ook een boete voor het niet afbetalen van je oude hypotheek. Deze boeterente behoort gelukkig ook tot de aftrekbare posten bij het verkopen van je huis. 

Doorhalen van kosten bij een nieuwe hypotheek

Wanneer je een nieuw huis koopt en er nog een oude hypotheek open staat, teken je een geheel nieuw hypotheekcontract. De kosten die hieraan verbonden zitten noem je doorhalingskosten en deze behoren dus ook tot de aftrekposten wanneer je je huis verkoopt.Meer weten over aftrekposten bij het verkopen van je huis? Bekijk dan dit artikel eens.

Claudia Treep
Geschreven door Claudia Treep

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars