Wat is het verschil tussen de verkoopprijs van je woning en de WOZ-waarde (Waarde Onroerende Zaken)?
Wij zien de vraag vaak voorbij komen en wij willen dit graag voor eens en altijd voor jou ophelderen.
Wat is de WOZ-waarde?
Om een helder beeld te kunnen schetsen van het verschil tussen de verkoopprijs en de WOZ-waarde van een woning, is het belangrijk om eerst uit te leggen wat de WOZ-waarde nu precies is.
De WOZ-waarde van een woning is de geschatte marktwaarde die de gemeente toekent aan de woning voor de berekening van belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB).
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?
De WOZ-waarde wordt ieder jaar berekend door een computermodel van de gemeente op basis van enkele globale kenmerken van jouw woning en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt. Zij berekenen dit om vast te stellen hoeveel belasting iedere woningbezitter moet betalen.
Hierbij kijken zij bijvoorbeeld naar de woonoppervlakte, het bouwjaar van de woning en de ligging. Staat de woning bijvoorbeeld in een populaire wijk, dan zou je dat terug kunnen zien in de WOZ-waarde. Gaat het om een woning naast de snelweg in een buitenwijk ver van het centrum, dan zal dat ook effect hebben op de WOZ-waarde.
Bij het WOZ-waardeloket kun je dit gratis opvragen. Als je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde door de gemeente, mag je bezwaar hiertegen maken.
Niet waterdicht
De WOZ-waarde houdt geen rekening met individuele kenmerken van de woning en is daarom niet waterdicht. Heb jij onlangs een nieuwe keuken laten plaatsen of eindelijk gekozen voor dat luxe bubbelbad in de badkamer? Voor de WOZ-waardebepaling wordt hier niet naar gekeken.
Het is dus vaak het geval dat de werkelijke waarde van je woning vele malen hoger ligt dan blijkt uit de vastgestelde WOZ-waarde. Mocht je je woning willen verkopen, is het daarom altijd aan te raden om een taxatierapport te laten opstellen, waarin alles tot in detail wordt meegenomen.
Lees ook onze blog: waardebepaling huis: Zo bereken je de waarde van jouw huis.
Een ander nadeel van de WOZ-waarde is dat deze altijd een jaar achter loopt, omdat er maar één waardepeildatum per jaar wordt gebruikt. Wanneer je in februari 2021 een WOZ-beschikking krijgt, dan staat daarin de waarde van de woning vastgesteld op 1 januari 2020.
WOZ-waarde vs. marktwaarde
- Doel van de waardebepaling:
WOZ-waarde: De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente en dient voornamelijk als basis voor het heffen van lokale belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB). Hierdoor is de woz-waarde vaak lager dan de verkoopprijs.
Marktwaarde: De marktwaarde is de prijs waartegen een woning in een vrije markttransactie kan worden verkocht. Het is gebaseerd op vraag en aanbod en vertegenwoordigt de werkelijke waarde op de vastgoedmarkt.
2. Waardebepalingsmethode:
WOZ-waarde: De WOZ-waarde wordt vaak bepaald door de gemeente op basis van objectieve kenmerken zoals de ligging, grootte, en bouwjaar van de woning, maar het is een gestandaardiseerde schatting.
Marktwaarde: De marktwaarde wordt beïnvloed door subjectievere factoren, zoals de actuele staat van onderhoud, specifieke kenmerken van de woning en de algemene economische omstandigheden.
3. Frequentie van de waardebepaling:
WOZ-waarde: De WOZ-waarde wordt jaarlijks door de gemeente opnieuw vastgesteld.
Marktwaarde: De marktwaarde kan voortdurend fluctueren op basis van veranderingen in de vastgoedmarkt en wordt meestal pas bepaald op het moment van verkoop of taxatie.
4. Recentheid:
WOZ-waarde: De WOZ-waarde loopt altijd een jaar achter.
Marktwaarde: De marktwaarde is gebaseerd op de huidige staat en waarde van de woning. Deze kan altijd opnieuw gemeten worden.
5. Invloed van lokale factoren:
WOZ-waarde: Kan worden beïnvloed door lokale beleidsbeslissingen en de manier waarop de gemeente haar waarderingsmethoden toepast.
Marktwaarde: Wordt beïnvloed door factoren op zowel lokaal als nationaal niveau, zoals economische trends, werkgelegenheid, voorzieningen in de buurt en specifieke eigenschappen van de woning die aantrekkelijk zijn voor kopers.
Is de marktwaarde hoger dan de WOZ-waarde?
Vaak ligt de marktwaarde van je huis (veel) hoger dan blijkt uit de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt voornamelijk gebruikt als richtlijn om de belasting te kunnen bepalen. Hierdoor is de WOZ-waarde bijna altijd lager dan de verkoopprijs.
Wanneer je wilt weten wat de marktwaarde is, kun je het beste een taxatie laten uitvoeren. Bij het opstellen van een taxatierapport worden veel factoren meegenomen die bij een WOZ-waardebepaling buiten beschouwing blijven.
Hierdoor valt de marktwaarde van jouw woning vaak duizenden euro’s hoger uit dan de vastgestelde WOZ-waarde. Op basis van de marktwaarde baseer je vervolgens een verkoopprijs, vaak in overleg met je makelaar.
Het grootste voordeel van het uitvoeren van een taxatierapport bij de verkoop van jouw woning is dat het een objectieve en professionele schatting biedt van de marktwaarde. Dit rapport geeft potentiële kopers vertrouwen in de prijsstelling en kan het onderhandelingsproces vergemakkelijken.
Bovendien helpt het bij het voorkomen van over- of onderwaardering, waardoor de kans op een succesvolle en soepele verkoop toeneemt. Een gedegen taxatierapport biedt zowel verkopers als kopers een solide basis voor transparante onderhandelingen.
Heeft WOZ-waarde invloed op de verkoopprijs?
Nee, de WOZ-waarde heeft geen directe invloed op de verkoopprijs van een woning. De WOZ-waarde is namelijk een ruwe schatting en hier heb je eigenlijk niet zo veel aan als je wilt weten wat jouw huis écht waard is.
Om de werkelijke waarde van jouw huis te achterhalen kun je het best een taxatierapport. De WOZ-waarde kijkt vooral naar factoren als woonoppervlakte, het bouwjaar van de woning en de ligging.
Een taxatierapport is een gedetailleerde schatting van de marktwaarde van een woning. Hierin worden namelijk alle factoren die invloed (kunnen) hebben op de vraagprijs meegenomen.
De verkoopprijs of vraagprijs van een woning hoeft niet altijd volledig gebaseerd te zijn op de marktwaarde en het taxatierapport. Andere factoren spelen hierbij een rol, zoals de vraag op de woningmarkt. Als de vraag naar woningen hoger is dan het aanbod, zal de verkoopprijs vanzelf oplopen en uiteindelijk hoger uitvallen dan de WOZ-waarde. Ook de emoties van kopers en van de verkopende partij spelen een belangrijke rol. Heb je je oog laten vallen op je droomhuis, dan ben je vaak bereid flink te overbieden.
Kortom: de WOZ-waarde is een ruwe schatting en hier heb je eigenlijk niet zo veel aan als je wilt weten wat jouw huis écht waard is. Beter is om het taxatierapport van de woning te gebruiken ter indicatie voor de verkoopprijs. Een voordeel van een lage WOZ-waarde ten opzichte van de verkoopprijs is dat je OZB (onroerendezaakbelasting) lager zal uitvallen.
WOZ: hecht er niet te veel waarde aan
De WOZ-waarde wordt berekend door een computermodel op basis van verouderde verkoopprijzen van deels vergelijkbare huizen in de buurt. De gemeente kijkt voor het vaststellen van deze waarde niet achter jouw voordeur en houdt daarmee dus geen rekening met jouw unieke huis.
Daarnaast loopt de WOZ-waarde een jaar achter, waardoor de meest recente ontwikkelingen op de huizenmarkt niet meegenomen worden. Met andere woorden: leuk die WOZ-waarde, maar heel veel heb je er niet aan als je een huis wil kopen of verkopen.
Kunnen wij jou helpen met een gratis waardebepaling? Een erkend taxateur komt bij jou langs, en vertelt jou precies wat jouw huis waard is!