KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Wat is een NVM makelaar?

Wanneer je een huis koopt of verkoopt, neem je vaak een makelaar in de arm. Die helpt bij het hele proces en zorgt ervoor dat je belangen behartigd worden. Wij raden zeker aan om in zee te gaan met een NVM makelaar. 

In het artikel hieronder leggen wij je precies uit wat een NVM makelaar inhoudt, waarom je de keuze voor een makelaar met dit kenmerk moet maken en welke voordelen zo’n NVM makelaar heeft in tegenstelling tot andere makelaars. 

Wat is een NVM makelaar 

Een NVM makelaar zit aangesloten bij de NVM. De afkorting NVM staat voor Nederlandse Vereniging van Makelaars. Deze vereniging is de grootste van Nederland als het gaat om makelaardijen en vastgoedverenigingen en het bestaat al meer dan 100 jaar. 

Makelaars die bij deze vereniging zitten, bieden een bepaalde kwaliteit die hoort bij de vereniging. NVM makelaars hebben namelijk strenge cursussen en opleidingen gevolgd om zich een NVM makelaar te mogen noemen. 

Daarnaast behoeden NVM makelaars je als kopende of verkopende partij ook voor juridische geschillen en problemen en geven ze vaak advies over het verduurzamen van je huis. Zo wordt je huis in de verkoop meer waard of weet je hoe je een huis wat te koop staat het best verduurzaamt. 

Een NVM makelaar geeft je dus kortgezegd  zekerheid over de kwaliteit van je makelaar. Hij of zij heeft verschillende trainingen gevolgd en geeft advies over verschillende aspecten van een huis kopen of verkopen waar je zelf wellicht nog niet aan gedacht had. 

Kosten NVM makelaar

Wil je een huis kopen, of je huis verkopen? Dan is het inschakelen van een NVM makelaar een verstandige keuze. Maar wat zijn de kosten die hieraan verbonden zijn? Hier geven we een overzicht van de kosten en wat je kunt verwachten.

Courtage makelaar NVM

Een van de belangrijkste kostenposten bij een NVM makelaar is de courtage, een vergoeding berekend als percentage van de verkoopprijs. Gemiddeld ligt dit tussen de 1% en 2%, maar dit kan variëren per makelaar en regio. De courtage is vaak onderhandelbaar en kan bij hogere woningwaardes of meerdere diensten lager uitvallen. Sommige makelaars werken met een vast tarief, wat vooraf duidelijkheid biedt over de kosten.

NVM aankoopmakelaar kosten

Naast verkoopmakelaars zijn er ook kosten voor NVM aankoopmakelaars. Deze helpen je bij het vinden en kopen van een woning en rekenen vaak een percentage van de aankoopprijs of een vast tarief voor hun diensten. Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen en de kosten en diensten te vergelijken.

Alternatieve tariefstructuren

Naast de traditionele courtage zijn er ook NVM makelaars die niet werken met courtagekosten, maar als makelaar met een vaste prijs. Dit biedt transparantie en helpt verrassingen te voorkomen. Bij Kijck.nl bieden we zowel aankoop- als verkoopmakelaars met vaste tarieven, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Waarom kiezen voor een NVM makelaar

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een NVM makelaar. Zo geeft het je dus een bepaalde zekerheid en minder zorgen om over na te denken. Daarnaast werken NVM en Funda met elkaar samen waardoor je meer potentiële kopers bereikt. 

Zo zijn er nog een aantal voordelen aan het kiezen voor een NVM makelaar. We behandelen er hieronder een aantal kort.

Funda en NVM werken nauw samen

Veel mensen weten het misschien niet, maar Funda is opgezet voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars, de NVM dus. Hierdoor zie je op Funda de woningen van een NVM makelaar eerder in de lijst dan woningen van makelaars die niet aangesloten zitten bij de NVM. Voor kopers heeft dit het voordeel dat de kans groter is dat ze in zee gaan met een kwalitatief goede makelaar. 

Een NVM makelaar beschikt over heel veel data over de woningmarkt

Omdat deze vereniging zo groot is, zijn er veel gegevens beschikbaar over de woningmarkt in Nederland, maar ook in jouw omgeving. NVM makelaars worden namelijk ingedeeld in regio’s en gebieden en weten daarom heel veel over de woningmarkt in een bepaalde omgeving. 

Daarnaast beschikken NVM makelaars over gegevens over de verkoop van woningen. Zo zetten ze je woning zo strategisch mogelijk in de markt voor het beste verkoopresultaat.

Je hebt de Consumentenvoorlichting als extra vangnet met een NVM makelaar

Wanneer je een geschil hebt met een makelaar die aangesloten is bij de NVM, heb je altijd de mogelijkheid om terug te vallen op de Consumentenvoorlichting. Deze bekijken het geschil en kijken wat ze voor jou kunnen doen als kopende of verkopende partij. 

Wij verwachten niet dat je snel een geschil hebt met een NVM makelaar, maar een extra vangnet is altijd handig. Daarbij is elke NVM makelaar verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid. Bij schadeclaims zijn ze hier dus voor beschermd. 

Kiezen voor een NVM makelaar

Nu je weet wat een NVM makelaar precies doet, waarom je ervoor zou moeten kiezen en wat een aantal voordelen zijn, is het tijd om een makelaar te selecteren. 

NVM makelaars geven vaak op hun website of op hun kantoor aan dat zij lid zijn van deze vereniging. Kijk bij twijfel altijd op de website van het NVM.

De makelaars van Kijck.nl zijn ook allemaal NVM makelaars, neem dus gerust contact op over advies, de koop of verkoop van een woning via onze contactpagina

Claudia Treep
Geschreven door Claudia Treep

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars