KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Makelaars in Amsterdam vergelijken? Hier moet je op letten!

Amsterdam, de grootste stad van Nederland. Een woning kopen in iedere hoofdstad brengt zo zijn uitdagingen met zich mee. Zo is de woningmarkt in Amsterdam ondertussen berucht,  de woningen zijn schaars en de prijzen zijn vaak hoog. Om een goede woning te vinden moet je weten waar je moet zoeken, en daarom schakelen veel mensen een Amsterdamse makelaar in. Maar wat voor soort makelaar kun je het beste inschakelen? Wil jij makelaars in Amsterdam vergelijken, maar zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij zetten even op een rij waar je zeker op moet letten!

Branche-verenigingen

Makelaars zijn vaak aangesloten bij één van de drie brancheverenigingen in Nederland. Elk van deze brancheverenigingen voert zijn eigen beleid, dus hoe jouw makelaar opereert is deels afhankelijk van de branchevereniging waar zij aangesloten zijn. Het voordeel van een makelaar die aangesloten is bij een branchevereniging is dat ze zich houden aan voorafbepaalde gedragsregels. 

De drie brancheverenigingen: 

  • VastgoedPro: Bij deze beroepsvereniging zijn ongeveer 500 makelaars aangesloten, en richt zich specifiek op kennisoverdracht tussen makelaars.
  • VBO: Bij het VBO zijn ongeveer 850 makelaars aangesloten, en is hiermee de op één na grootste brancheorganisatie.
  • NVM: NVM is veruit de grootste brancheorganisatie. Bij deze organisatie zijn ruim 4.400 makelaars aangesloten, waaronder KIJCK. makelaars. NVM is ook eigenaar van het platform Funda.nl. Makelaarskantoren die niet aangesloten zijn bij het NVM mogen voor een meerprijs ook op Funda plaatsen.
    • MVA: MVA is een sub-branche van het NVM, specifiek voor de gemeente Amsterdam. Ook hier is KIJCK. makelaars bij aangesloten.

Kennis van de Amsterdamse markt

Het is altijd handig als de makelaar die je inschakelt ook gevestigd is in de omgeving van jouw droomwoning. Vaak hebben deze makelaars namelijk een voordeel bij het onderhandelingsproces; zij hebben al eerder huizen in deze buurt verkocht, weten veel af van de vraag en aanbod in die buurt en weten welke huizen meer/minder gewild zijn. Natuurlijk is dit slechts een secundair criterium: het kan goed zijn dat je een betere makelaar kunt vinden in een andere buurt.

Makelaarscourtage

Meeste mensen zullen makelaars in Amsterdam vergelijken op basis van het courtagesysteem. Makelaars hebben allemaal een andere manier van courtage berekenen. Courtage is als het ware de prijs die je betaalt aan de makelaar voor het verkopen van jouw huis. Makelaars hanteren verschillende manieren om een courtage te berekenen:

Vast bedrag of percentage

In de omgeving van Amsterdam ligt het gemiddelde courtagepercentage op 1,5%. Dit betekent dat je van de uiteindelijke verkoop of aankoopprijs van jouw woning in Amsterdam 1,5% extra betaalt aan de makelaar.

Een rekensommetje leert dat je in dat geval op een woning van 350.000,- daar 5.250 aan makelaarscourtage voor betaalt. 

Andere makelaars, waaronder ook KIJCK. makelaars rekenen een vast bedrag. Zo betaal je bij KIJCK. makelaars altijd 2.950,-. Vaste bedragen zijn altijd onafhankelijk van de aankoop/verkoopprijs van jouw woning, maar hou altijd in de gaten wat er precies onder dit vaste bedrag valt (zie volgende alinea).

Opstartkosten of all-inclusive 

Naast de courtage kan een makelaar ook nog opstartkosten rekenen. Dit zijn de kosten die een makelaar maakt voordat jouw huis op de markt staat. Andere makelaars (ook KIJCK. makelaars) rekenen een all-inclusive tarief. Hier zitten de opstartkosten dan al in verwerkt. 

Inclusief of exclusief BTW?

Veel makelaars promoten met hun prijzen exclusief BTW, hier komt dus nog een extra bedrag bovenop. Let hier altijd op! Bij KIJCK. makelaars is de vaste prijs altijd inclusief BTW.

Intrekkingskosten

Afhankelijk van de makelaar kunnen er ook nog intrekkingskosten gerekend worden. Deze kosten worden op je verhaald wanneer je de samenwerking met de makelaar (om wat voor reden dan ook) stopzet. Check altijd goed of dit zo is voordat je de samenwerking aangaat! Bij KIJCK. makelaars worden nooit intrekkingskosten gerekend.

Persoonlijke klik

Niet onbelangrijk: makelaars in Amsterdam vergelijken op basis van een persoonlijke klik! Je gaat veel tijd doorbrengen met je makelaar, zeker als de aankoop of verkoop wat langer duurt dan gepland. Plan een kennismakingsgesprek met een makelaar in, maar aarzel niet om met een ander in zee te gaan als de klik er niet is. Amsterdam heeft makelaars te over, zeker weten dat je een betere match kan vinden!

Uitvinden of wij een persoonlijke klik hebben? Neem vrijblijvend contact met ons op!

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars