KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Heb je als woningverkoper notariskosten?

Wanneer je van plan bent om je huis te verkopen heb je daarvoor een notaris nodig. Een notaris regelt dat de overdracht van huiseigenaren, dus van de verkopende partij, naar de kopende partij soepel en rechtvaardig verloopt.

Wij bij Kijck.nl snappen dat je wellicht vragen hebt over wat een notaris dan precies doet, wie de notaris uitkiest en wat de kosten hiervoor zijn en wie betaalt deze.  Daarom lees je in het artikel hieronder het volgende:

  • Wat doet een notaris bij een woningverkoop;
  • Wat zijn de kosten voor een notaris 
  • Welke partij betaalt de kosten en de kosten voor de verkopende partij. 

Wat doet een notaris bij een woningverkoop

Een notaris heeft verschillende taken wanneer je je woning verkoopt. Denk aan het doen van onderzoek naar beide partijen, de notaris zoekt uit wat de achtergrond- en hypotheeksituatie is van beide partijen. 

Daarnaast heeft een notaris de taak om een akte voor de verkoop op te stellen. Daarin stelt hij of zij wettelijke regels vast in een soort contract voor zowel de verkopende als de kopende partij. Uiteraard draagt de notaris er ook zorg voor dat deze akte getekend wordt.

Als derde zorgt de notaris ook voor de inschrijving bij het kadaster. Je notaris zet de leveringsakte in het kadaster en vervolgens staat openbaar wie de eigenaar van het huis is. 

Wat kost een notaris

De kosten voor een notaris lopen vaak erg uiteen. Vaak ligt dit aan verschillende factoren zoals de omgeving waarin je je huis verkoopt, of de notaris aangesloten is bij een vereniging en hoeveel ervaring hij of zij al heeft. 

We raden je aan om verschillende notarissen met elkaar te vergelijken en hierin dus ook de offertes mee te nemen. Gemiddeld zullen de kosten tussen zo’n €1000 en €1500 euro liggen, maar er bestaan altijd notarissen met hogere of lagere tarieven.

Welke partij betaalt de kosten voor de notaris

Over het algemeen betaalt de kopende partij vaak de notariskosten wanneer zij een woning kopen. Dit is ook de reden dat zij vaak de notaris uitkiezen en aandragen om de overdracht te begeleiden. 

Ga er als verkopende partij niet zomaar vanuit dat de kopende partij de notaris betaalt. Dit moet namelijk wel in het verkoopcontract worden opgenomen en er kunnen ook nog weleens onderhandelingen over ontstaan. 

De notariskosten voor de verkopende partij

Als verkopende partij betaal je altijd wel een aantal dingen zelf aan de notaris. Denk bijvoorbeeld aan het beëindigen van je hypotheek (als je die nog hebt), of de kosten voor het aflossen van een krediet. 

Ook wanneer je als verkopende partij graag zelf de notaris wil kiezen, of dit samen met de verkopende partij wil doen, betaal je geheel of gedeeltelijk de overdrachtskosten. 

Nu je weet wat je als verkopende partij betaalt aan notariskosten en je weet wat je verder kan verwachten van een notaris heb je een completer beeld van het verkopen van een woning. Heb je behoefte aan advies of een vrijblijvend gesprek over de verkoop van je woning? Neem dan eens contact op met ons team van NVM makelaars via onze contactpagina.

Claudia Treep
Geschreven door Claudia Treep

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars