Komma
Bekijk alle artikelen

Overbieden op een huis: alle ins en outs

Het kopen van een huis is een spannend proces, maar in de huidige woningmarkt kan het ook uitdagend zijn. Overbieden op een woning is tegenwoordig een veelvoorkomend fenomeen. In deze blog bespreken we wat overbieden inhoudt, wanneer het voorkomt, en waar je op moet letten als je besluit een bod boven de vraagprijs uit te brengen.

Wat betekent overbieden?

Overbieden houdt in dat je een bod uitbrengt dat hoger is dan de vraagprijs van de woning. Dit gebeurt vaak in een krappe woningmarkt waar de vraag het aanbod overstijgt, waardoor kopers bereid zijn meer te betalen om hun droomhuis te bemachtigen.

Komt overbieden nog vaak voor?

Hoewel overbieden nog steeds voorkomt, is het minder gebruikelijk dan in voorgaande jaren. In 2022 werd 81% van de woningen boven de vraagprijs verkocht, terwijl dit percentage in 2023 is gedaald naar 31%. Dit betekent dat je niet altijd hoeft te overbieden om een huis te kopen.

Hoeveel moet je overbieden?

Het percentage waarmee je overbiedt, varieert en hangt af van factoren zoals de lokale woningmarkt, de staat van de woning en je persoonlijke financiële situatie. Het is belangrijk om vooraf een maximaal budget voor jezelf vast te stellen en hier niet overheen te gaan, zelfs niet in het heetst van de strijd. Probeer onder je maximale budget te bieden, zodat je ruimte hebt voor onderhandelingen. Als het niet lukt om de woning binnen je budget te kopen, overweeg dan om verder te zoeken naar een andere woning die beter binnen je financiële mogelijkheden past.

Kun je het overboden bedrag meefinancieren in je hypotheek?

Bij het overbieden is het cruciaal te weten dat je maximaal 100% van de taxatiewaarde van de woning kunt lenen, niet van de vraagprijs. Als je boven de taxatiewaarde biedt, moet je het verschil met eigen middelen financieren. Zorg ervoor dat je dit bedrag beschikbaar hebt voordat je een bod uitbrengt. Je kunt de woningwaarde eenvoudig berekenen met online tools of door een taxateur in te schakelen.

Ontbindende voorwaarden bij overbieden

Als je bod is geaccepteerd, is het verstandig om ontbindende voorwaarden op te nemen in het voorlopige koopcontract, zoals financiering en bouwkundige keuring. Dit biedt je de mogelijkheid om zonder boete van de koop af te zien als je de financiering niet rond krijgt of als er ernstige gebreken aan het licht komen tijdens de keuring.

Conclusie

Overbieden kan een effectieve strategie zijn om een woning te bemachtigen in een competitieve markt, maar het brengt ook risico's met zich mee. Wees realistisch over je financiële mogelijkheden, stel duidelijke grenzen voor jezelf en laat je niet meeslepen door emoties. Bij KIJCK. Makelaars staan we klaar om je te begeleiden en te adviseren tijdens het aankoopproces, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen en met vertrouwen je nieuwe woning kunt kopen.

Laatst geupdate:

Team Komma