Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?
In de praktijk zijn er twee veelvoorkomende momenten waarop kopers een bouwkundige keuring laten uitvoeren: vóór het uitbrengen van een bod of als ontbindende voorwaarde ná het ondertekenen van het voorlopig koopcontract.
Als je al twijfels hebt bij een eerste bezichtiging, dan kan het verstandig zijn om direct een keuring te laten doen. Je weet dan vooraf waar je aan toe bent. Kies je ervoor om eerst een bod te doen, dan kun je in het koopcontract een voorbehoud van bouwkundige keuring opnemen. Komt daar iets ernstigs uit? Dan kun je op basis daarvan nog van de koop afzien of opnieuw in gesprek gaan over de prijs.
Vooral bij oudere woningen, of huizen waar zichtbaar onderhoud nodig is, is een keuring bijna altijd aan te raden. Wie met zekerheid wil weten wat hij koopt, voorkomt hiermee onverwachte kosten achteraf.
Wat wordt er gecontroleerd tijdens de keuring?
Een bouwkundige keuring is gericht op de technische staat van de woning. De inspecteur bekijkt onder andere:
de fundering en de vloerconstructie
de staat van het dak en de dakconstructie
gevels, kozijnen en schilderwerk
de aanwezigheid van vocht of houtrot
de staat van de elektra en cv-installatie
sanitaire voorzieningen en riolering
Er worden geen muren opengebroken of installaties losgekoppeld: het gaat om een visuele beoordeling. Als iets niet zichtbaar is, maar wel wordt vermoed (zoals een vochtprobleem achter een muur), dan wordt dit wel benoemd in het rapport.
Wil je zeker weten of je geen grote verrassingen tegenkomt bij de aankoop van een woning? Dan is een bouwkundige keuring een waardevol instrument. Veel mensen die een huis kopen, schakelen daarom ook een aankoopmakelaar in die helpt bij het regelen van dit soort onderzoeken.
Wat kost een bouwkundige keuring gemiddeld?
De kosten van een bouwkundige keuring liggen gemiddeld tussen de €300 en €500. Dit bedrag is afhankelijk van het type woning, de woonplaats en de aanbieder van de keuring. Voor grotere woningen of appartementencomplexen kan de prijs hoger uitvallen. Sommige partijen bieden een snelle rapportage binnen 24 uur aan, waarvoor vaak een toeslag geldt.
Let op: een bouwkundige keuring is géén taxatie. Je hebt dus twee aparte rapporten nodig als je zowel de bouwkundige staat als de marktwaarde van de woning wilt vastleggen. Het is slim om vooraf te checken wat er precies bij de prijs inbegrepen is, zoals reiskosten, rapportage en btw. Wie een huis koopt, rekent deze kosten meestal mee in de totale aankoopkosten.
Wil je weten of een keuring in jouw situatie verstandig is? Een gratis waardebepaling kan een goede eerste stap zijn om het risico op onverwachte kosten in te schatten.
Hoe ziet een bouwkundig rapport eruit?
Na de inspectie ontvang je een bouwkundig rapport waarin alle bevindingen overzichtelijk worden weergegeven. Hierin staan per onderdeel van de woning:
de technische staat
geconstateerde gebreken of risico’s
een kostenindicatie voor herstel op korte en middellange termijn
soms ook een urgentie- of prioriteitenlijst
Het rapport is bedoeld om jou als koper inzicht te geven in de onderhoudsstaat van de woning. Ook helpt het om je juridische positie te versterken als je het rapport als ontbindende voorwaarde hebt opgenomen in het koopcontract. Voor veel kopers is het een onmisbare schakel in het aankoopproces.
Wat doe je als er gebreken worden gevonden?
Worden er tijdens de keuring gebreken geconstateerd, dan hoef je de koop niet direct af te blazen. Afhankelijk van de ernst van de gebreken kun je:
opnieuw in gesprek gaan over de verkoopprijs
afspraken maken over herstel vóór overdracht
het koopcontract ontbinden als je een voorbehoud hebt opgenomen
In veel gevallen levert het rapport extra onderhandelingsruimte op. Zeker als de herstelkosten oplopen, loont het om goed in overleg te gaan met je aankoopmakelaar. Die weet hoe je hierin juridisch en strategisch sterk staat.
Is een bouwkundige keuring verplicht bij het kopen van een huis?
Nee, een bouwkundige keuring is niet verplicht. Toch wordt het sterk aangeraden, vooral bij oudere woningen of als je twijfelt over de onderhoudsstaat. Als koper heb je namelijk een zogenaamde ‘onderzoeksplicht’. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor het onderzoeken van de staat van de woning vóór je tekent.
Laat je geen keuring doen en blijken er achteraf gebreken te zijn die je had kunnen zien of ontdekken, dan kun je de verkoper daar meestal niet op aanspreken. Een keuring helpt dus niet alleen om verborgen gebreken op te sporen, maar ook om aan je wettelijke plicht te voldoen.
Wil je meer weten over wat er juridisch komt kijken bij de koop? Lees dan ook ons artikel over belasting bij verkoop huis.
Wat is het verschil tussen een bouwkundige keuring en een taxatie?
Hoewel ze allebei worden ingezet bij de aankoop van een woning, zijn een bouwkundige keuring en een taxatie twee totaal verschillende onderzoeken, met elk een eigen doel en focus.
Een bouwkundige keuring is bedoeld om de technische staat van de woning te beoordelen. Een bouwkundig expert loopt de woning zorgvuldig na op zichtbare gebreken, achterstallig onderhoud en mogelijke risico’s. Denk aan houtrot, scheuren in muren of verouderde installaties. Je ontvangt na afloop een rapport waarin staat welke herstelwerkzaamheden nodig zijn en wat de verwachte kosten zijn. Het doel van deze keuring is om jou inzicht te geven in de fysieke staat van de woning, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Een taxatie daarentegen, richt zich op de marktwaarde van de woning. Een gecertificeerd taxateur beoordeelt de ligging, oppervlakte, staat van onderhoud en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Op basis daarvan stelt hij of zij een waarde vast die onder andere nodig is voor het verkrijgen van een hypotheek. Deze waardebepaling is gericht op de financiering, niet op de bouwkundige kwaliteit.
Hoewel een bouwkundige keuring en een taxatie soms rond dezelfde periode worden uitgevoerd, zijn het altijd twee afzonderlijke rapporten. Wil je een volledig beeld van een woning, dan is het verstandig om ze allebei te laten doen. Zo weet je zowel wat de woning waard is, als in welke staat deze verkeert.
Zelf regelen of via een aankoopmakelaar?
Een bouwkundige keuring kun je zelf aanvragen, maar veel kopers kiezen ervoor om dit via hun aankoopmakelaar te laten lopen. Die kent betrouwbare partijen, weet welke inspecteurs ervaring hebben met het type woning dat jij op het oog hebt, en helpt je ook bij het interpreteren van het rapport.
Daarnaast zorgt een aankoopmakelaar ervoor dat het voorbehoud van bouwkundige keuring juridisch juist in het koopcontract wordt opgenomen. Zo voorkom je dat je onbedoeld risico loopt of een fout maakt in de formulering. Wie kiest voor begeleiding bij het huis kopen, krijgt hiermee vaak ook extra zekerheid en rust in het aankoopproces.