Uw huis verkopen is misschien overweldigend: niemand bereidt u voor op het verkopen van een huis en als het goed is doet u het ook niet zo vaak in uw leven. Of u nu een makelaar inschakelt of niet, met ons Stappenplan Huis Verkopen bent u sowieso goed voorbereid.
1. Eerst kopen of eerst verkopen? Makelaar of geen makelaar?
Het is goed om eerst voor uzelf te bepalen hoe u dit aan gaat pakken. Gaat u eerst een huis kopen, en daarna verkopen? Of andersom?
Kiest u voor de expertise van een makelaar of gaat u zelf aan de slag en drukt u daarmee enkele kosten? Bekijk de voor- en nadelen van zelf aan de slag gaan in onze blog: Zelf uw huis verkopen: voor- en nadelen.
2. De vraagprijs bepalen
Hoe bepaalt u een goede vraagprijs voor uw huis? U bent de eigenaar van het huis, dus u kunt zelf de koopprijs bepalen. Maar hoe weet u dat u goed zit met de prijs? Het is natuurlijk wel van belang dat uw vraagprijs ook realistisch is. Een te hoge prijs zorgt ervoor dat een huis te lang op de markt blijft staan, wat ervoor zorgt dat het een onaantrekkelijke koop wordt. Een te lage prijs zorgt ervoor dat u geld misloopt.
U kunt zelf al wat onderzoek doen. Kijk op funda.nl naar vergelijkbare woningen in uw buurt. Misschien is er zelfs een (over)buurman of buurvrouw die zijn huis verkoopt? Houd er wel rekening mee dat een vraagprijs niet hetzelfde is als de uiteindelijke opbrengst! Een makelaar kan u meer vertellen over het verschil hiertussen. Lees ook eens over onze tips in deze blog: Waardebepaling huis: Zo berekent u de waarde van uw huis!
Een alternatief is het inschakelen van een makelaar. Deze kan nauwkeurig een waardebepaling doen en een realistische vraagprijs bepalen.
Een waardebepaling is bij KIJCK. makelaars helemaal gratis. Wij berekenen de verwachte verkoopopbrengst van uw huis. Neem contact met ons op!
3. Achterstallig onderhoud bijwerken: uw huis verkoopklaar maken
Werk achterstallig onderhoud bij en presenteer uw woning op een neutrale, opgeruimde manier. Potentiële kopers moeten zich echt in een woning kunnen zien wonen. Denk dus bijvoorbeeld aan:
Opruimen en schoonmaken
Persoonlijke spullen (tijdelijk) weghalen
Kapotte dingen repareren
Tuin bijwerken
Neutrale kleuren op de muur
TIP: Maak een checklist! Zie ook onze blog: Uw woning verkopen: 7 handige tips ter voorbereiding.
4. Promotie en marketing
U kunt uw huis natuurlijk niet verkopen als niemand weet dat uw huis te koop staat. Door een goede advertentie te maken, met goede foto’s en advertentietekst kunt u potentiële kopers aantrekken. Vergeet niet uw advertentie te delen op social media!
De meest bekende website in Nederland voor het aanbieden van woningen is Funda. Alleen een makelaar kan uw huis op Funda zetten.
5. Bezichtigingen
U kunt ervoor kiezen om bezichtigingen zelf te regelen. Het voordeel hiervan is dat niemand uw huis beter kent dan u. Het nadeel van zelf de bezichtigingen doen is dat kopers sneller het gevoel krijgen dat ze op visite zijn. Dit voorkomt u door een makelaar in te schakelen die kopers rond kan leiden.
Bijkomend voordeel van een makelaar is dat potentiële kopers ook eerlijker zijn tegen een makelaar dan tegen u. Deze eerlijkheid geeft de makelaar een ideale kans om hier een gepast antwoord op te geven. Daarbij hebben makelaars natuurlijk ervaring met het houden van een verkooppraatje!
6. Open Huis
Twee keer per jaar wordt er door NVM een nationale Open Huizendag georganiseerd. Wanneer u uw huis hiervoor aanmeldt, kunnen mensen vrijblijvend en zonder afspraak bij u langskomen om de woning te bekijken.
Een Open Huis is anders dan een bezichtiging met een makelaar; u blijft zelf thuis en geeft zelf de rondleidingen door uw huis. Een makelaar kan u hierbij wel helpen; wij regelen posters en formulieren, en naderhand kunnen we de kijkers nabellen. Een laagdrempelige manier om de interesse in uw woning te verhogen!
7. Onderhandelen
Als u al deze stappen goed hebt doorlopen, krijgt u ongetwijfeld een bod. U kunt nu beginnen met onderhandelen. Heeft u een verkoopmakelaar ingeschakeld? Deze kan u dan advies geven over de vervolgstappen. Kiest u ervoor om zelf te onderhandelen? Bepaal dan zelf wat uw minimale verkoopprijs is. Kies wat andere punten waar u eventueel water bij de wijn kan doen. Door flexibel te zijn, kunt u sneller tot een overeenkomst komen.
8. Huis opleveren
Bent u eruit gekomen met een koper? Gefeliciteerd! Het is gebruikelijk om, voordat u naar de notaris gaat, met de koper de woning te inspecteren. Is de woning schoon en fris? Liggen er nog spullen, of ontbreken er spullen die u zou laten liggen? Zodra dit allemaal in orde is, kunt u naar de notaris om de overdracht af te ronden. Uw woning is verkocht!
Vond u ons ‘Stappenplan Huis Verkopen’ handig, maar doet u liever niet alles zelf? KIJCK. makelaars helpt u graag! Neem vrijblijvend contact met ons op.