KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Bankgarantie of waarborgsom: wat is het verschil

Wanneer je van plan bent om een huis te gaan kopen is het altijd goed om naar de verschillende mogelijkheden van een financiering te kijken. Vrijwel niemand betaalt een huis namelijk in één keer of met volledig eigen spaargeld. Veel huizenkopers maken daarom gebruik van een bankgarantie of waarborgsom.

Mocht je nog nooit van deze begrippen gehoord hebben of niet weten wat ze precies betekenen en wat het verschil is, dan is dit artikel voor jou.

In het artikel hieronder leggen we je daarom precies uit wat een bankgarantie is, wat een waarborgsom is én wat het verschil tussen de twee is. 

Wat is een bankgarantie en hoe werkt het?

Heel kort gezegd is een bankgarantie eigenlijk een garantie van de bank dat de borgsom van het huis dat je wil kopen wordt voldaan. Als je zelf dus op dat moment geen geld hebt om de borgsom van je koophuis te betalen, zal de bank zorgen dat zij dit betaalt en je dus de koop van je huis kan doorzetten. 

De verkopende partij wil vaak een borgsom ontvangen om er zeker van te zijn dat je de woning ook echt gaat kopen en kan betalen. Omdat niet iedereen een borgsom kan betalen, gaan de meeste verkopende partijen ook akkoord met een bankgarantie. Bekijk dus van tevoren goed of je zelf de borg kan betalen of hiervoor de bank nodig hebt, een bankgarantie kost je namelijk wel wat geld. 

Wat kost een bankgarantie?

De meeste banken werken met een bepaald percentage van het bedrag waarvoor ze garant staan, in de meeste gevallen is dit 1%. 

Wanneer je dus een borgsom van € 50.000 moet voldoen (meestal 10% van het hypotheekbedrag), staat de bank hiervoor dus garant en betaal je de bank hiervoor 

€ 500 (1% van de € 50.000). Hiervoor teken je natuurlijk wel van tevoren een overeenkomst met de bank.  

Wat is een waarborgsom?

Misschien heb je na het lezen over de bankgarantie al een idee, maar de waarborgsom is de borgsom waar de bank voor garant staat. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze waarborgsom volledig zelf te betalen, mits je genoeg spaargeld hebt of je geld kan lenen van je ouders, vrienden of andere familie. 

Meestal is de waarborgsom 10% van het bedrag waarvoor je het huis koopt. Is dit bijvoorbeeld € 250.000, dan betaal je een waarborgsom van € 2500. Dit bedrag moet je dan dus zelf betalen met spaargeld of geschonken geld. Met een bankgarantie betaalt de bank dit, maar als je dit niet hebt, betaal je dat dus zelf. 

Wanneer krijg je de waarborgsom terug?

Als het zeker is dat de koop van het huis doorgaat, zal je de waarborgsom van de notaris terugkrijgen. Dit gebeurt tegelijkertijd met het passeren en overdragen van alle eigendomsbewijzen en sleutels. 

Het is daarnaast ook mogelijk om het bedrag van je hypotheek af te trekken. Zo betaal je iets minder hypotheek. Bespreek met je makelaar en/of notaris wat in jouw geval de beste keuze is. 

Het is ook mogelijk dat de koop niet doorgaat. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld de hypotheek niet rond krijgt, maar andere omstandigheden kunnen hier ook reden voor zijn. De verkopende partij mag dan in sommige gevallen de waarborgsom opeisen. Dit gebeurt wel alleen als dit onder de ontbindende voorwaarden valt. Hiervoor tekenen beide partijen vooraf een overeenkomst.  

Het verschil tussen een bankgarantie en een waarborgsom

Als we alles onder elkaar zetten en beide begrippen uitleggen zie je dat er een klein verschil tussen de twee zit. We schrijven ze hieronder nog eens kort voor je op:

  • Bij een bankgarantie staat je bank garant voor de waarborgsom die je aan de verkopende partij betaalt om hen zekerheid te geven over de koop van de woning. Je betaalt hiervoor meestal 1% van de waarborgsom. 
  • De waarborgsom is het bedrag waarvoor de bank garant kan staan, maar deze kan je zelf ook betalen van je spaargeld. Het bedrag is vrijwel altijd 10% van het aankoopbedrag van de woning en krijg je terug als de koop helemaal afgerond is. 

Wanneer betaal je de waarborgsom of de bankgarantie

Dit verschilt per koopovereenkomst. De termijn waarbinnen de bedragen betaald moeten worden, staan daarom ook beschreven in het koopcontract. In de meeste gevallen zal dit binnen twee weken na het tekenen zijn. 

Betaal je niet op tijd? Dan kan de verkopende partij je in gebreke stellen en krijg je nog 1 laatste kans om te betalen. 

Claudia Treep
Geschreven door Claudia Treep

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars