Wil u op korte termijn uw huis verkopen?
Met een waardebepaling ziet u wat uw woning waard is en of u misschien zelfs overwaarde heeft. Dat is natuurlijk altijd interessant om te weten.
Als u juist een huis wilt kopen, kan een waardebepaling helpen om een openingsbod uit te brengen. Hieronder vindt u een opsomming van verschillende manieren om uw woningwaarde te (laten) berekenen. Dit kunt u zelf doen met een online berekening via een van de vele platformen, of bijvoorbeeld via een deskundige makelaar.
Gratis waardebepaling
Bij KIJCK. Makelaars helpen we u graag met het bepalen van de waarde van uw huis. Hoewel er veel online tools beschikbaar zijn (later in dit artikel meer hierover), vergt een realistische waardebepaling van uw woning specifieke kennis.
Kennis van de regio bijvoorbeeld, die wij in huis hebben.
Vul hieronder uw gegevens in en wij sturen u de waardebepaling per e-mail.
Vul uw postcode en huisnummer in
Postcode
Huisnr
Toev.
Straat
Plaats
E-mailadres*
Telefoonnummer (optioneel)
Mocht er iets niet duidelijk zijn, dan bellen we u liever even.
Binnen een werkdag ontvangt u het gratis waarderapport op het opgegeven e-mailadres.
Waardebepaling huis berekenen via het Kadaster
Het Kadaster biedt verschillende mogelijkheden om u te helpen bij het bepalen van de woningwaarde.
U kunt de woningwaarde eenvoudig en online berekenen op de website van het Kadaster. Met deze rekentool weet u binnen een paar minuten wat uw huis waard is. U hoeft enkel een paar gegevens in te vullen, zoals waar en wanneer u uw woning heeft gekocht, voor welke prijs en tot wanneer u de prijsontwikkeling wilt weten.
In het vastgoeddashboard kunt u de gemiddelde verkoopprijs per woningtype en per regio bekijken. Dit geeft uiteraard een algemeen beeld en is niet voldoende voor een nauwkeurige waardebepaling, maar deze informatie kunt u aanvullen met een Woningrapport. Hierin vindt u uitgebreide informatie over de woning, zoals de verkoopprijs, het bouwjaar en de eigenaar.
Eigen onderzoek op Funda voor waarde woning
U kunt ook zelf onderzoek doen op huizenaanbodsite Funda. Bekijk eens woningen die vergelijkbaar zijn met uw woning.
Let niet alleen op het woningtype en de woonoppervlakte, maar ook de locatie heeft invloed op de woningwaarde. Natuurlijk is deze methode niet waterdicht.
Op Funda ziet u namelijk alleen de vraagprijs en niet de uiteindelijke koopsom. Het kan zijn dat een woning voor minder dan de vraagprijs is verkocht of dat er juist is overboden.
Waardebepaling op basis van WOZ-waarde
Bent u niet van plan uw huis te verkopen, maar bent u simpelweg benieuwd naar de waarde van uw woning? Dan kunt u de WOZ-waarde (Waarde Onroerende Zaken) van uw woning opzoeken.
Deze waarde wordt vastgesteld door de gemeente op basis van de ligging en oppervlaktegegevens van de woning. Toch kan de WOZ-waarde flink afwijken van de marktwaarde. Dit komt doordat de WOZ-waarde een jaar achterloopt en de staat van het huis niet wordt meegenomen. Bijvoorbeeld als er iets mankeert aan de fundering.
Desondanks geeft de WOZ-waarde een globaal beeld van de waarde van uw woning. Bij het WOZ-waardeloket kunt u deze gratis opvragen.
Woningwaarde berekenen door taxatie
Heeft u een huis op het oog? Dan kunt u een taxatie laten uitvoeren om de woningwaarde te bepalen. Een taxatierapport is verplicht bij een hypotheekaanvraag en is zeer uitgebreid.
De woning dient als onderpand voor de bank. Zij willen natuurlijk zeker weten dat de waarde van de woning de hypotheek afdekt.
Een taxatierapport voorafgaand aan een openingsbod is minder gebruikelijk, omdat een taxatie gemiddeld €500 kost. Er is altijd een kans dat u wordt overboden, en dan is dit zonde van uw geld.
Waarom een waardebepaling van uw huis?
Een waardebepaling van uw huis is om meerdere redenen interessant:
Nieuwe woning: Als u zich oriënteert op een nieuwe woning en wilt weten hoeveel u voor uw huidige huis kunt ontvangen.
Objectieve waarde: Als u een objectieve waarde wilt van een huis waarin u geïnteresseerd bent.
Hypotheekaanpassingen: Overweegt u uw hypotheek over te sluiten of een tweede hypotheek te nemen? Dan wil de bank vaak de huidige waarde van uw huis weten. Bij een gestegen woningwaarde kunt u mogelijk betere hypotheekvoorwaarden krijgen.
Belastingaangifte: De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor diverse belastingen. Is de WOZ-waarde te hoog vastgesteld? Met een waardebepaling kunt u eventueel bezwaar maken.
Vermogensplanning: Bent u uw financiële toekomst of nalatenschap aan het plannen? Dan is inzicht in de waarde van uw huis essentieel.
Verzekeringswaarde: Voor uw opstalverzekering is het belangrijk dat uw woning niet onderverzekerd is. Een actuele waardebepaling helpt u bij het kiezen van het juiste verzekeringsbedrag.
Inzicht in de woningmarkt: De waarde van uw woning kan inzicht geven in de stand van de woningmarkt in uw regio. Dit kan handig zijn bij vastgoedinvesteringen of als u simpelweg benieuwd bent naar de waardeontwikkeling van uw woning.
Onderhandeling bij aankoop: Wilt u een ander huis kopen en uw huidige woning als onderhandelingsmiddel gebruiken? Een waardebepaling kan u een sterke positie geven.
In sommige situaties is een officiële taxatie vereist. Deze is formeler en diepgaander dan een eenvoudige waardebepaling. Maar voor veel van de bovenstaande redenen is een waardebepaling een goed startpunt.