KIJCK. Makelaars

Overbieden op een huis: de voor- en nadelen

Overbieden op een huis komt de laatste jaren steeds meer voor. Hoewel overbieden op een huis voordelen heeft, heeft het ook nadelen. Vaak worden die nadelen en gevaren vergeten, waardoor er later problemen naar boven komen. Om dit te voorkomen hebben we een blog geschreven over de voor- en nadelen van overbieden op een huis.

Hypotheek bij overbieden op een huis 

Wanneer je gaat overbieden op een huis, moet je eerst weten of je het kunt betalen. Dit klinkt misschien logisch, maar veel mensen maken hierin een fout. Er wordt namelijk vaak vergeten dat je 100% van de woningwaarde kunt lenen en niet van de vraagprijs. Houdt dus altijd de woningwaarde in de gaten, omdat je dit maximaal kan lenen. Vraag jezelf af of je het overbieden dan alsnog kunt betalen vanuit bijvoorbeeld spaargeld of dat je een extra lening nodig hebt. 

Onder voorbehoud kopen bij overbieden

Wanneer jouw bod is geaccepteerd, is het tijd voor het tekenen van een voorlopig koopcontract. Het is dan handig om de financiering van je hypotheek als ontbindende voorwaarde in het contract op te nemen. Op deze manier loop je geen risico op een boete als je de financiering niet rond kunt krijgen.

Wat wij voor jou kunnen betekenen

Wat wij voor jou kunnen betekenen

  • Je betaalt geen opstartkosten, kleine lettertjes of andere kosten.

  • Je krijgt alle diensten die je van een makelaar verwacht voor 1 prijs.

  • Via jouw persoonlijke omgeving volg je het gehele verkoopproces.

  • Je betaalt pas achteraf als jouw woning is verkocht.

Kans op restschuld wordt hoger bij overbieden

Stel, je koopt het huis wat je wilt hebben en blijft hier een tijd wonen. Op het moment dat je het huis weer gaat verkopen, kan er sprake zijn van een overwaarde of restschuld. Bij overwaarde is jouw woning meer waard dan de hypotheek en heb je dus “winst”. Bij restschuld is dit net andersom; je hypotheek is hoger dan de woningwaarde. Dan moet je dus nog bijbetalen.

Bij het overbieden op een huis, is het risico op een restschuld hoger. Dit komt doordat je waarschijnlijk meer biedt dan de woningwaarde. Als de woningwaarde en hypotheek hetzelfde blijven in de tijd dat je daar woont, blijf je dus met een hogere hypotheek zitten, wat voor een restschuld zorgt.

Wanneer je kiest voor overbieden is het verstandig dat je voor langere tijd in die woning blijft wonen. Zo heb je langer de tijd om je hypotheek af te betalen en heb je een kleinere kans op restschuld.

Hoeveel overbieden op een huis?

Natuurlijk wil jij jouw droomhuis graag hebben. Maar wat nou als er een bod is geplaatst dat hoger is dan de woningwaarde? Ga je dan overbieden? En hoeveel ga je overbieden? Ons advies is om dus eerst te kijken naar hoeveel je kunt betalen. Tel je spaargeld en hypotheek bij elkaar op en bepaal op basis daarvan een maximaal bod. Ons advies is ook om niet over jouw maximale budget heen te gaan, hoe graag je het huis ook wil. Er komt heus wel weer een ander droomhuis voorbij. Wij willen je graag meehelpen zoeken. Neem contact met ons op voor vragen of meer informatie.

Ja, ik wil graag gratis advies

Ja, ik wil graag gratis advies

Neem vrijblijvend contact met ons op. Klik op de vestiging bij jou in de buurt en bel, mail of Whatsapp ons.

Tot KIJCK!

Heb je gevonden wat je zocht?

Heb je gevonden wat je zocht?
Team KIJCK. Makelaars