KIJCK. Makelaars
Bekijk alle artikelen

Subsidie woning verduurzamen: wat kunt u aanvragen?

De overheid wil energiebesparing stimuleren en heeft daarom allerlei subsidies om je woning te verduurzamen in het leven geroepen. Hierdoor wordt het voor woningeigenaren makkelijker om energiebesparende maatregelen te financieren. Soms worden deze subsidies verstrekt door de overheid, andere keren door de provincie of de gemeente. Dit is allemaal veranderd in 2021. Voor welke maatregelen kun je nog een subsidie krijgen, en aan welke voorwaarden moet je dan voldoen? In deze blog wordt het overzichtelijk op een rijtje gezet!

Subsidie woning verduurzamen 2021

 

Tot 31 december 2020 gold de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Deze is opgeheven, maar per 4 januari 2021 is Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in  leven geroepen. Wanneer je een woning gekocht hebt en deze zelf gaat bewonen kom je in aanmerking voor subsidie als je energiebesparende maatregelen uitvoert.

In het kort zijn deze:

  • Aansluiting warmtenet
  • Isolatiemaatregelen
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler

 

Warmtepomp

 

Een warmtepomp is een elektrisch (of hybride) alternatief op je CV-ketel. Omdat (aard)gas slecht is voor het milieu ziet de overheid graag meer huizen gebruik maken van een elektrisch alternatief. Hier kun je dus subsidie voor aanvragen. Let wel: voor nieuwbouwwoningen geldt deze subsidie niet meer! De hoogte van die subsidie hangt af van het vermogen van de warmtepomp.

De voorwaarden:

  • Uw woning is geen nieuwbouwwoning
  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Uw warmtepomp is geen lucht-luchtwarmtepomp. Deze zijn niet milieubewust genoeg (in vergelijking met hybride, water, grond-water of water-waterwarmtepompen).
  • Het verwarmingstoestel heeft maximaal een nominaal vermogen van 70 kW. 
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.

Voldoet jouw energiebesparende warmtepomp aan deze voorwaarden? Dan kun je rekenen op een subsidie tussen de 900 en 2.500 euro. 

 

Isoleren

 

De volledige lijst met gesubsidieerde maatregelen en de hoogte van de subsidies kun je teruglezen op de website van het RVO.

De voorwaarden:

  • Er zijn verschillende isolatiemaatregelen. Op het moment dat je kiest voor één isolatiemaatregel, dan moet je minimaal nog één andere maatregel kiezen om subsidie te ontvangen. Dit kan een warmtepomp, zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of nog een andere isolatiemaatregel zijn.
  • Je kunt maar één keer subsidie ontvangen op hetzelfde type isolatiemaatregelen.
  • De uitvoering mag je niet zelf doen, maar je moet hier een bouwinstallatiebedrijf voor inschakelen.
  • Je moet de subsidie binnen 12 maanden na de uitvoering van de maatregel aanvragen.

 

Zonneboiler

 

Een zonneboiler verwarmt water met de energie van de zon. De zonneboiler wordt geplaatst op het dak en neemt licht op, en zet dit om in warmte. Hierdoor gebruik je dus een stuk minder gas om je water te verwarmen, wat weer scheelt in de maandelijkse kosten. Een zonneboiler kost (eenmalig) tussen de 4.500 en 6.000 euro. Hier kun je subsidie voor aanvragen, meestal tussen de 500 en de 2.500 euro afhankelijk van de grootte van de installatie.

 

De voorwaarden voor een subsidie:

  • De maximale oppervlakte is 200m2
  • De zonneboiler wordt geïnstalleerd door een professionele installateur, dit mag je niet zelf doen
  • Je woning is geen nieuwbouw

 

Aansluiting warmtenet 

 

Het warmtenet is een centraal verwarmingssysteem dat per gemeente is geregeld. Het is een alternatief voor het gasnet. Wanneer je jezelf volledig ontdoet van je gastransportnet kun je 3.325 euro subsidie ontvangen voor de aansluiting.

 

Subsidie woning verduurzamen: aanvragen per gemeente

 

Sommige subsidies worden niet meer landelijk bepaald, maar per gemeente. Zo zijn er in 2021 geen landelijke subsidies meer te krijgen voor zonnepanelen. In sommige gemeenten kun je een voordelige lening afsluiten voor de installatie, in andere gemeenten krijg je een deel vergoed. Hoe dit precies zit in jouw gemeente kun je teruglezen op verbeterjehuis.nl.

Energiezuinige maatregelen kunnen een positieve invloed hebben op de marktwaarde van een woning. Wil jij jouw huis verkopen en weet je nog niet hoeveel jouw huis waard is? Bij KIJCK. makelaars doen wij gratis een waardebepaling. Meer weten? Klik hier!

KIJCK. makelaars
Geschreven door KIJCK. makelaars

Laatst geupdate:

Team KIJCK. Makelaars