Een huis kopen kost vaak meer tijd dan je denkt. Je moet veel extra stappen doorlopen en die kunnen helaas niet allemaal tegelijk. Over veel van die stappen denken mensen van tevoren niet na wanneer ze een huis willen kopen. Denk bijvoorbeeld aan al het papierwerk, onderzoeken en inventariseren.
Bij Kijck.nl begrijpen we dat je misschien overweldigd bent door alle stappen die je moet doorlopen voordat je je droomhuis gekocht hebt. Daarom hebben we in het artikel hieronder een overzichtelijk stappenplan gemaakt. Zo weet je precies wat je te wachten staat en koop je in 5 stappen jouw droomhuis!
Een 5-stappenplan voor het kopen van een huis
Voor het kopen van een huis hebben wij 7 algemene stappen voor je opgeschreven. Naast deze 5 stappen zullen er altijd extra dingen bij komen die je zal moeten regelen. Denk aan afspraken maken, telefoontjes plegen of overleggen met je partner.
De 5 stappen die we hieronder behandelen zijn een algemeen stappenplan om je een overzicht te geven van dit proces. We behandelen elke stap stuk voor stuk.
Stap 1: Je budget en woonwensen vaststellen
De eerste stap in het proces om een huis te kopen is je budget vaststellen en je woonwensen kiezen. We raden je aan om eerst te kijken naar je budget. Bereken hoe hoog je maximale hypotheek kan zijn en hoeveel eigen geld je hebt om in het huis te stoppen. Ga ook na of je nog recht hebt op regelingen zoals de startershypotheek.
Daarnaast is het verstandig om tijdens deze eerste stap al je wensen en behoeften op te schrijven met betrekking tot je droomhuis. Fantaseer erop los en schrijf alles op wat jouw absolute droomhuis heeft. Maak daarna een afweging tussen echte ‘must haves’ en ‘leuk voor erbij, maar hoeft niet per se’.
Hierbij horen bijvoorbeeld, locatie, aantal slaapkamers, buurt, tuin of balkon en een minimaal aantal vierkante meters (m2) om in te wonen.
Door in de eerste stap al een budget en je wensen overzichtelijk te maken, hou je hier in de latere stappen rekening mee en heb je een duidelijk beeld van wat er haalbaar is en waar je toekomstige woning aan moet voldoen.
Stap 2: Je favoriete woningen bezichtigen
Zodra je een of meerdere woningen hebt gevonden die aan je wensenlijstje voldoen én binnen je budget vallen, is het tijd om de woning(en) te gaan bekijken.
Plan een bezichtiging in of kom langs tijdens een open huizen dag. Doe dit alleen, samen met je partner of met vrienden en familie. Veel kopers schakelen daarnaast ook een makelaar in om kritisch te kijken naar de woning die jij op het oog hebt. Zij kijken vaak door een huis heen, waar jij misschien al wegdroomt van de inrichting en accessoires in de woning.
We raden je daarbij ook aan om na de bezichtigingen rustig na te denken over de geschiktheid van de woning en daarna een beslissing te maken of je een bod plaatst en hoe hoog dat bod dan moet zijn.
Stap 3: Een bod plaatsen en onderhandelen
Wanneer je eenmaal de beslissing hebt gemaakt om een bod te plaatsen op een woning, is het tijd om de woning te laten taxeren. Zo kom je erachter hoeveel de woning ongeveer waard zou moeten zijn en wat je redelijkerwijs kan bieden. Een gratis waardebepaling doe je gemakkelijk via ons, of verschillende online tools of met een officiële taxatie op locatie.
Veel mensen gaan zelf ook op onderzoek door na te gaan voor hoeveel vergelijkbare woningen in de buurt zijn verkocht. Op die manier maak je ook een goede schatting van wat de woning die jij op het oog hebt waard is.
Ook is het mogelijk om een makelaar om advies te vragen. Vaak zijn makelaars goed op de hoogte van de huidige woningmarkt en helpen zij je met een redelijk bod.
Als de verkopende partij op je bod ingaat, is het tijd voor onderhandelingen. Er zijn naast de verkoopprijs meerdere dingen om over te onderhandelen. Denk bijvoorbeeld aan de verkoopvoorwaarden, overnames van vloeren en/of lampen en kosten van bouwkundige keuringen.
Stap 4: Koopcontracten tekenen en je hypotheek afsluiten
Als jij en de verkopende partij een deal hebben gemaakt over de verkoopprijs en alle andere onderhandelbare posten, is het tijd voor papierwerk.
Bij dit papierwerk hoort onder andere het opstellen en tekenen van het (voorlopige) koopcontract. Dit doe je samen met de verkopende partij op het kantoor van de notaris. Hij of zij zorgt ervoor dat alles volgens de regels verloopt en dat de belangen van beide partijen worden gewaarborgd.
Na het tekenen van het koopcontract ga je je hypotheek aanvragen. Hiervoor heb je het getekende koopcontract en een taxatierapport nodig. Zorg daarnaast ook voor een werkgeversverklaring en een pensioenoverzicht. Deze heb je ook nodig bij het aanvragen van je hypotheek. De notaris stelt vervolgens de hypotheek- en transactieakte op zodat de verkoop ook in het Kadaster goed staat ingeschreven.
Bedenk je van tevoren goed wat voor hypotheek je wil afsluiten en waar je dit gaat doen. Je zit namelijk voor lange tijd vast aan je hypotheek. Denk hier dus goed over na en maak een weloverwogen beslissing.
Stap 5: De sleuteloverdracht
Na al het papierwerk is het eindelijk zo ver: je hebt een woning gekocht. De laatste stap voordat je je huis binnentreedt, is de sleuteloverdracht. Voor veel mensen is dit het officiële moment om te vieren dat ze een woning hebben gekocht.
Voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt ga je nog één keer met de makelaar na of de woning wordt opgeleverd zoals afgesproken. Na dit moment gaat de notaris met de verkopende en de kopende partijen de aktes nog een keer door.
Als alle handtekeningen dan gezet zijn is het officieel: je bent eigenaar van je nieuwe huis! De sleutels worden officieel overgedragen en je bent vanaf dit moment vrij om je nieuwe woning nog eens te bewonderen.
Een woning kopen bij Kijck.nl
Bij Kijck.nl helpen we je graag met het kopen of verkopen van je woning. Al onze makelaars zijn bij de NVM ingeschreven en hebben dus verstand van de huidige woningmarkt. Neem eens contact op met een van onze makelaars voor meer informatie en alle stappen voor het verkopen en kopen van een woning.