Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning zal je vaak de termen “onder optie” en “onder bod” tegenkomen op verkoop websites zoals Funda. Deze termen geven een beeld van de status van een woning, maar wat ze precies betekenen en wanneer een huis zo’n status krijgt, weten veel mensen niet.
In het artikel hieronder leggen we je daarom precies uit wat deze termen betekenen, wat het verschil tussen de twee is en wanneer een woning een van deze statussen krijgt én hoelang zo’n voorlopige status blijft staan.
Het verschil tussen onder optie en onder bod
Hoewel beide statussen op een vergelijkbare manier zichtbaar worden gemaakt op online verkoopsites, zit er toch een aanzienlijk verschil tussen de twee. Onder optie geeft namelijk nog veel minder zekerheid dat een huis verkocht wordt dan de status van onder bod.
Om het verschil duidelijk te maken leggen we beide termen kort uit.
Wat betekent de status “onder optie”?
Wanneer een woning onder optie staat betekent dat kort gezegd dat een kopende partij interesse heeft getoond in een huis. Omdat het huis dan voor een bepaalde tijd gereserveerd wordt en andere partijen niet kunnen kopen, komt de status “onder optie” op de woning te staan.
De verkopende partijen die een woning hebben met de status van “onder optie”, hebben dus nog geen overeenkomst of akkoord bereikt over de verkoop van de woning.Â
Wat betekent de status “onder bod”?
De betekenis van onder bod is al een stuk meer definitief dan de betekenis van onder optie. Wanneer een huis onder bod staat betekent dit eigenlijk dat de verkopende partij en de kopende partij al in onderhandelingen zijn. Soms is er zelfs al een mondelinge overeenkomst over de verkoopprijs van een woning bereikt.
Nog steeds betekent dit wel dat er nog een officiële overeenkomst getekend moet worden voordat het huis daadwerkelijk verkocht is. Ook dingen zoals een hypotheek of verkoopvoorwaarden moeten nog geregeld worden.
Wanneer krijgt een woning het label “onder optie” of “onder bod”?
Vaak hanteren makelaars deze statussen om aan te geven dat er (voorlopig) geen nieuwe bezichtigingen gepland zullen worden voor de woning. Zeker in de huidige tijd krijgen woningen genoeg interesse. Voor starterswoningen en woningen in het middensegment wordt daarom ook steeds vaker de status van “onder optie” niet gebruikt. Wel maken makelaars duidelijk dat er al genoeg interesse in een woning is getoond door dit te vermelden op de website.Â
Voor woningen in het duurdere segment worden beide statussen nog wel vaak gebruikt. Bij dit soort woningen is er namelijk vaak langer de tijd nodig om tot een overeenkomst te komen, zowel mondeling als schriftelijk. Dit is daarom ook de reden dat woningen in dit segment langer in de verkoop staan.
Hoelang staan de statussen “onder optie” en “onder bod” op een woning?
Voor zowel de status “onder optie” en “onder bod” verschilt het per onderhandeling hoelang deze statussen op woningen blijven staan.
Voor de status van “onder optie” is de meest gangbare termijn ongeveer een week. Maar ook hier geldt: bij huizen in dure segmenten wordt hier vaak meer tijd aan gewijd. Zo kan deze status ook gemakkelijk een maand duren of maar een paar dagen.
Voor de status van “onder bod” geldt hiervoor eigenlijk hetzelfde. De meest gebruikelijke termijn ligt wel wat hoger dan die van onder optie en zit op ongeveer een week of 2. Wanneer je bod sneller officieel geaccepteerd wordt (niet alleen mondeling dus), duurt dit vanzelfsprekend minder lang. Wanneer je een bod zonder beperkingen doet, betekent dit dat je bod geldig blijft tot de woning verkocht is. Let er dus op dat je zelf een maximale termijn aan je bod stelt, zo weet je beter waar je aan toe bent.