De aanvaardingsdatum van een nieuwe woning is een dag waar veel nieuwe huiseigenaren lang naartoe werken. Deze datum staat vaak met een rode pen omcirkeld in de agenda van menig starter. Maar wat houdt de aanvaardingsdatum eigenlijk precies in?
In het artikel hieronder vertellen we je precies wat de datum inhoudt, wat erbij komt kijken en hoe je de aanvaardingsdatum als in je onderhandelingen gebruikt. Â
Wat is de aanvaardingsdatum precies
De korte betekenis van de aanvaardingsdatum is dat dit de dag (de datum) is waarop de koper officieel de eigenaar van de gekochte woning wordt. Hiervoor wordt vaak een officieel moment voor ingepland bij de notaris op kantoor. Het wordt daarom ook wel de datum van overdracht of leveringsdatum genoemd.Â
Tijdens deze aanvaardingsdatum moeten er nog wel een paar kleine officiële dingen plaatsvinden. We behandelen ze hieronder kort.
De akte van levering tekenen
Tijdens de afspraak bij de notaris moet er natuurlijk een officieel document getekend worden. Daarin staat vastgelegd dat het eigendom van de woning overgaat naar de koper, de nieuwe eigenaar dus.
In de akte van levering staan daarnaast nog een aantal andere dingen beschreven. We sommen ze voor je op:
- Â Informatie over zowel de kopende als de verkopende partij, dit zijn dingen zoals het adres, de woonplaats en gemeente waarin je woonachtig bent.
- Â De kadastrale gegevens van de woning waar het om gaat.
- Â Â De titel van overdracht, dit is het bewijs dat de verkoper daadwerkelijk de huidige eigenaar is.
- Â De koopsom en de bevestiging dat die betaald is. Hierdoor wordt het eigendomsrecht van de koper onvoorwaardelijk vastgesteld.Â
- Toestemming van partners of echtgenoten dat zij akkoord gaan met de verkoop van het huis.Â
- In geval van gehuwde verkopers die in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, is een verklaring nodig dat het huis tot de gemeenschap van goederen behoort en beide partners levering bevoegd zijn.Â
Het overhandigen van de sleutels
Nadat je als kopende partij de akte van levering getekend hebt, volgt het moment waar het voor veel kopende partijen om gaat: de sleuteloverdracht. Veel mensen noemen de aanvaardingsdatum daarom ook “de dag waarop ze de sleutels van hun huis krijgen”.
Wel is dit vaak pas de laatste stap van de aanvaardingsdatum en -afspraak. Hou hier dus wel rekening mee en weet dat je voordat je de sleutels in je handen krijgt, nog een aantal dingen moet regelen en tekenen.
De aanvaardingsdatum gebruiken in de onderhandelingen
In veel onderhandelingsprocessen is de aanvaardingsdatum zeker een onderwerp om over te onderhandelen. De verkopende partij geeft eerst aan per wanneer de aanvaardingsdatum van de woning plaats kan vinden, zij kunnen dan kiezen tussen de opties “per direct”, “in overleg” of een exacte datum noemen.
De kopende partij geeft vervolgens aan wanneer zij de sleutels van het huis willen ontvangen en dus het huis willen “aanvaarden”. Pas wanneer zowel de kopende partij als de verkopende partij het eens zijn over de aanvaardingsdatum, wordt dit opgenomen in de koopovereenkomst.
In de meeste gevallen staat er in de koopakte dus een vaste datum (meestal de eerste van een maand), maar hiervoor zijn een aantal andere opties:
- De eerste of laatste werkdag van de maand.
- Het is mogelijk om een uiterste datum op te nemen in de koopakte. De wens is daarbij vaak om de aanvaardingsdatum zo snel mogelijk in te plannen.
- Â Gelijk nadat de verkopende partij de sleutels heeft ontvangen van zijn/haar nieuwe huis.
- Wanneer de koper zijn/haar oude huis heeft verkocht.
- Wanneer andere voorwaarden zijn vervuld.
Voor de meeste aanvaardingsdatum geldt dat het ongeveer 3 tot 6 maanden duurt tussen het maken van de afspraak en de daadwerkelijke overdrachtsdatum. Hou hier dus wel rekening mee wanneer je bijvoorbeeld nog een huis huurt of op reis bent of wellicht aan het scheiden bent.
De aanvaardingsdatum veranderen
Wanneer je als kopende of verkopende partij toch niet tevreden bent over de datum van aanvaarding, is het mogelijk om deze nog eens te wijzigen. Hiervoor moet je wel contact opnemen met de makelaar van de andere partij. Wanneer de tegengestelde partij dan akkoord gaat met het voorstel voor de nieuwe datum, wordt de afspraak bij de notaris verzet en de aanvaardingsdatum op de koopakte gewijzigd.
De makelaarsservice van Kijck.nl
Bij Kijck.nl snappen we dat er veel dingen komen kijken bij de koop of verkoop van een huis. We bieden daarom voor een vast bedrag van € 3950,- onze complete makelaarsservice. Hierin begeleiden we je van A tot Z zodat je niet voor verrassingen komt te staan.Â
Nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk hier hoe wij te werk gaan.